Juridiske svar: Da lærlingen fik en halstatovering
Kunne en installatørvirksomhed ophæve uddannelsesaftalen med en lærling, der pludselig kom på arbejde med en tatovering på halsen?
En installationsvirksomhed havde en lærling, som var særligt glad for tatoveringer. Som udgangspunkt havde virksomheden ikke noget imod det, så længe de kunne skjules under tøjet. Det var nemlig virksomhedens opfattelse, at overtatoverede medarbejdere ikke altid var velset hos hr. og fru Jensen, og det derfor kunne have betydning for forretningen.
En dag mødte lærlingen op med en ny tatovering. Denne gang én som strakte sig fra halsen og til hårgrænsen. Endvidere var der tale om en tatovering, der relaterede sig direkte til en velkendt kriminel organisation.
Direktøren hjemsendte straks lærlingen og henvendte sig direkte til Arbejdsgiverne. Direktøren mente ikke, at man kunne fortsætte med uddannelsesaftalen, da kunderne muligvis ikke ville have lærlingen i hjemmet. Hvordan lå landet?
Svar
Arbejdsgiverne indkaldte straks lærlingen og hans faglige organisation til et såkaldt lærlingemøde. En uddannelsesaftale er nemlig en lidt speciel konstruktion, som er reguleret af erhvervsuddannelsesloven. Derfor kan uddannelsesaftalen ikke bare opsiges, som om det var et almindeligt ansættelsesforhold. Enten skal der være en væsentlig misligholdelse fra en af parterne, så den anden part kan hæve aftalen, eller at parterne er enige i ophævelsen.
Læs også: Juridiske svar:Blev medarbejderen virksomhedsoverdraget?
Et lærlingemøde foregår ved at parterne, virksomheden og dennes organisation, lærlingen og den fagforening der har uddannelsen, sætter sig sammen og fremfører deres synspunkter. Eksempelvis kunne situationen være den, at virksomheden mener, at lærlingen har misligholdt sin uddannelsesaftale, men at lærlingen er af en anden opfattelse.
”Bliver en lærlingeaftale usagligt ophævet, ligger erstatningerne på cirka 30.000 kroner for en almindelig lærling og 50.000 kroner for en voksenlærling”.
Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne
Såfremt man ikke når til enighed, og virksomheden alligevel vælger at ophæve aftalen, kan lærlingen føre sagen videre i tvistighedsnævnet. Det kan så tage stilling til en eventuel erstatning til lærlingen, såfremt denne er blevet forkert behandlet. Bliver en lærlingeaftale usagligt ophævet, ligger erstatningerne på cirka 30.000 kroner for en almindelig lærling og 50.000 kroner for en voksenlærling.
På mødet blev organisationerne dog enige om, at lærlingen skulle finde en anden arbejdsplads eller alternativt færdiggøre sin uddannelse på skolen. Lærlingens uddannelsesaftale blev således ophævet på datoen for mødet, uden at virksomheden skulle betale yderligere.