Kampagne skal få flere seniorer til at fortsætte på arbejdsmarkedet
Manglen på arbejdskraft betyder, at Det Grå Guld – om ikke kan tjene guld – så dog bliver en stadig mere efterspurgt gruppe på dele af arbejdsmarkedet. De tørre tal viser også, at den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder er steget markant i de sidste 20 år. Og udviklingen skal gerne fortsætte, mener Tekniq Arbejdsgiverne.
”Det handler om at turde gøre op med alder som en begrænsende faktor. Faktisk er det velbelyst, at man hvis man holder sig i gang ved at arbejde, så lever man længere og har et bedre liv,” siger Troels Blicher Danielsen, direktør i Tekniq Arbejdsgiverne.
Og der er brug for seniorerne – ikke mindst i de brancher, som Tekniq Arbejdsgiverne repræsenterer, hvor der også knokles for at lokke flere unge ind i fagene.
I forhold til i starten af nullerne bliver flere på arbejdsmarkedet længere. Den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder er således steget fra ca. 62 år den gang til næsten 67 år i 2022, viser tal fra Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.
Og en analyse fra DA, der er udarbejdet på baggrund af tal for Danmarks Statistik viser, at antallet af 70+-årige medarbejdere er tæt på fordoblet i de seneste ti år: Fra Fra 22.000 i 2012 til 43.000 i 2022.
”Hvis vi som samfund skal få både varmepumper og vindmøller til at snurre i tilstrækkelig grad i fremtiden, så er vi dybt afhængige af, at flere vil fortsætte længere tid på arbejdsmarkedet. Løsningen er at fokusere mere på rammerne for, hvordan det bedst kan lade sig gøre. Bliver det gjort på den rigtige måde, kan det samtidig vise sig at være enormt givende for både den enkelte medarbejder og virksomheden,” siger Troels Blicher Danielsen,
Bedre livskvalitet med arbejde
Og en analyse fra Faglige Seniorer viser da også, at godt 20 pct. af de 45.000 på mellem 60 og 74 år, der forventer at trække sig fra arbejdsmarkedet i år, gerne ville fortsætte, hvis ellers vilkårene var til det.
Og der handler ikke mindst om at gå ned i tid, men også anerkendelse og udfordrende opgaver spiller ind, viser undersøgelsen.
I undersøgelsen ”Ældres beskæftigelse og tilbagetiltrækning”, som VIVE har udarbejdet fremgår det bl.a. at 67-årige, der fortsat er i beskæftigelse, har en bedre livskvalitet end dem, der er gået på pension.
”Det er dog samtidig især denne gruppe, der er generet af et højt arbejdstempo og travlhed og stramme tidsplaner,” hedder det i undersøgelsen.
Derfor handler det om at få de to ender til at mødes, for at skabe fremtidens arbejdsmarked, mener Tekniq Arbejdsgiverne.
”Det viser med al tydelighed, at der er et solidt fundament at bygge videre på. Vi er nødt til at gøre op med myterne og fokusere på, at langt arbejdsliv også kan være et godt liv, hvor virksomhederne kan drage nytte af mange års opsparet viden, og medarbejderne får mere livskvalitet af at holde sig i gang,” siger Troels Blicher Danielsen.