Er forsinket lægeerklæring lovlig fyringsgrund?

En kontorassistent har afleveret sin lægeerklæring senere end virksomhedens frist og bliver derfor bortvist. Men har virksomheden ret til at bortvise medarbejderen? Eller har medarbejderen ret i, at han ikke kan bortvises, når han er sygemeldt?

Juridiske svar

Arbejdsgivernes juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer til installator.dk.

Beskrivelsen af retsstillingen kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.

Den 1. september skiftede DS Håndværk & Industri navn og logo - nu hedder vi Arbejdsgiverne.

En virksomhed har en kontorassistent i administrationsafdelingen. Mandag den 25. august bliver medarbejderen syg.  Sygdommen ”trækker ud”, og virksomheden indkalder derfor medarbejderen til en opfølgende sygesamtale. Her laver de sammen en mulighedserklæring for at få klarlagt mulighederne for at fastholde og bistå medarbejderen under sygeforløbet. Herefter skal medarbejderen have sin læges attestation på mulighedserklæringen. Medarbejderen får ikke en frist for afleveringen.  Virksomheden rykker per e-mail tre dage efter sygesamtalen og derefter telefonisk efter yderligere en uge. Fredag den 26. september sender virksomheden et brev, hvor det fremgår, at hvis mulighedserklæringen med lægens underskrift ikke er arbejdsgiveren i hænde senest den 1. oktober kl. 12.00, vil virksomheden indlede en sag om bortvisning. Medarbejderen modtager brevet om lørdagen og afleverer lægens erklæring fredagen efter.

Mandag den 6. oktober 2014 bliver medarbejderen bortvist som følge af for sen aflevering af mulighedserklæring med lægens attestation.

Medarbejderens advokat retter henvendelse til virksomheden med krav om, at bortvisningen er uberettiget, ligesom der heller ikke er noget retligt grundlag for opsigelse, fordi medarbejderen er sygemeldt og dermed har lovligt forfaldt efter funktionærloven.

Virksomheden retter henvendelse til Arbejdsgiverne for at få juridisk rådgivning.

Svar:

Virksomheden er medlem af Arbejdsgiverne, og derfor er medarbejderen omfattet af kollektiv overenskomst mellem Arbejdsgiverne og HK/Privat, uanset om, eller hvor, han er organiseret. Medarbejderen er også omfattet af funktionærlovens bestemmelser.

Det følger af retspraksis, at det er en væsentlig misligholdelse, hvis en medarbejder uden gyldig grund ikke efterkommer arbejdsgiverens krav om at sende dokumentation for sygdom. Det gælder også, selvom der efterfølgende efter fristens udløb sendes (korrekt) dokumentation.

Da funktionæren ikke kan oplyse og dokumentere undskyldende omstændigheder for, hvorfor fristen den 1. oktober kl. 12.00 blev overskredet, må bortvisningen anses for berettiget – også selvom virksomhedens ”advarselsbrev” angav en kort frist. Medarbejderen skal blot have haft reel mulighed for at kontakte lægen og være blevet klart advaret om den ansættelsesretlige sanktion fra arbejdsgiverside.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle