16.01.2018  |  EL  |  Branchen

Kandidaterne til årets Energi- og Miljøpris er fundet

Coop, Energylab Nordhavn og Bygningsstyrelsens projekt ”Aktivering af live bigdata” er nomineret til Energi- og miljøprisen 2018. De tre kandidater demonstrerer på hver deres måde, hvordan bygninger i fremtiden kan fungere som ramme for den grønne omstilling.

Da der skulle udvælges potentielle vindere af årets Energi- og Miljøpris, var dommerkomiteen ikke i tvivl. I år blev der især fokuseret på fleksibilitet og synergi.

Læs også: Tekniq: Grøn omstilling kræver ny energispareordning

”Vi har lagt vægt på synergi med omverdenen, fleksibel forsyning og intelligent styring af bygninger, men også på viljen til udvikling og demonstration af nye løsninger,” siger formand for Energiforum Danmark, Lars Thygesen.

På den baggrund har organisationen fundet frem til tre nominerede:

Energylab Nordhavn 
EnergyLab Nordhavn er et fyrtårnsprojekt for udvikling af smart energi. Aktiviteterne i projektet koncentrerer sig om Københavns Nordhavn, som er en ny fremspirende bydel, der bruges som et ”smart” storbylaboratorium.

”Formålet er at vise, hvordan el- og varmesystemerne, intelligente og energieffektive bygninger og elektrisk transport kan integreres og optimeres. Herved bringes deres fleksibilitet i spil og det samlede energisystem kan baseres på en endnu større andel af vedvarende energi end vi har i dag,” forklarer projektleder Christoffer Greisen.

Coop Energi2020 
Coops energiprojekt fokuserer på at udskifte til LED-belysning og fire andre spor, der grundlæggende skal give 'orden i eget hus', som det hedder i oplægget.

”Det her er ikke for syns skyld eller for at kunne skrive pæne rapporter. Direktionen har godkendt investeringer for op mod 300 mio. kr., og business-casen er rigtig, rigtig fornuftig,” siger chef for energi og grøn omstilling i Coop, Peter Kjærgaard Svendsen.

Virksomheden har desuden udviklet en app, som skal ændre medarbejdernes adfærd, fx via små videoer med fif til besparelser, således at de i samlet flok nedsætte energiforbruget. 

Bygningsstyrelsen 
Den sidste kandidat, Bygningsstyrelsen, har en ambition om at levere hurtigere og bedre energidata til ministerier, styrelser og andre statslige institutioner. Til det formål har man udviklet en fælles platform med data på bygninger ud fra kundernes behov.

”Bygningsstyrelsen har lejemål i store dele af landet, og arbejder på, at systemet også skal omfatte de statslige kontorkunder hos private udlejere, så ejerforholdet ikke er afgørende. I bygninger med flere lejere fordeles energien efter det lejebærende areal, ændringer tidsstemples, så data og forbrug er opdaterede,” siger teknisk konsulent Bjarne Dalgaard.

Vinderen af Energi- og miljøprisen 2018 afsløres på Energiforum 2018 den 6. marts.

-JJK 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere