Klimarådet anbefaler mere grøn fjernvarme

Klimarådets rapport om udfasningen af naturgas til grøn varme fremhæver en række gode anbefalinger, der vil sikre, at Danmark får en langtidssikret og samfundsøkonomisk grøn varmeforsyning. Dog bygger rapporten flere steder på forældede data, der leder til unuancerede konklusioner, mener Dansk Fjernvarme.

Klimarådets rapport om udfasningen af naturgas til grøn varme fremhæver en række gode anbefalinger, der vil sikre, at Danmark får en langtidssikret og samfundsøkonomisk grøn varmeforsyning. Dog bygger rapporten flere steder på forældede data, der leder til unuancerede konklusioner, mener Dansk Fjernvarme. Foto: Dansk Fjernvarme..

I 2022 blev det politisk vedtaget, at Danmark skal erstatte naturgassen i opvarmningen med grøn varme fra fjernvarme eller alternativt varmepumper senest i 2035.
Her peger Klimarådets nye rapport ”fra gas til grøn varme” på, hvordan ønsket om mere fjernvarme i Danmark kan blive en succesfuld realitet.

”Fjernvarme er den grønne løsning for langt de fleste husstande, der står overfor at skulle udfase deres naturgasfyr. Derfor er vi helt enige med Klimarådet i, at vi først og fremmest skal sikre, at endnu flere danskere får adgang til den grønne fjernvarme”, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

I Klimarådets rapport nævner de, som en af de væsentligste barrierer for fjernvarmeudrulningen, usikkerheden om tilslutningsgrad på fjernvarmeprojekter. Ofte skal langt størstedelen af boligerne i et givent område tilslutte sig fjernvarmen, før projektet økonomisk hænger sammen.

”Hvis fjernvarmeselskaberne skal påtage sig risikoen med at udvide deres forsyningsområde, så kræver det bred politisk, og især lokal opbakning til projektet. Derfor er vi enige med Klimarådet i deres anbefaling om, at kommunerne skal have adgang til at anvende tilslutningspligt til fjernvarmen. Dermed kan forsyningen hurtigere garantere billig varme til forbrugerne, og vi sikrer, at alle får mulighed for at komme med på projektet uden at nogle efterlades på perronen”.

Forældede data skævvrider virkeligheden
Dansk Fjernvarme anerkender Klimarådets arbejde i forbindelse med udarbejdelsen af deres rapport ”fra gas til grøn varme”. Men desværre bygger dele af rapporten på forældede data og forudsætninger, der dermed også giver meget tvivlsomme konklusioner, mener Dansk Fjernvarme.

”Der er en række områder, hvor vi mener, rapporten gør sig skyldig i at bruge forældede data, hvilket giver fejlagtige konklusioner. Blandt andet baserer rapporten udbygningen med de små varmepumper på Energistyrelsens teknologikatalog, som energisektoren flere gange har gjort opmærksom på, baserer sig på forældede og urealistiske lave priser. Samtidig anvendes en elpris, der er taget fra Energistyrelsens beregningsforudsætninger, der ikke matcher de høje priser, vi har set det seneste års tid, og vi aktuelt kan se i forwardmarkederne”, siger Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme, mens han fortsætter:

”Vi har i lang tid opfordret Energistyrelsen til at opdatere priserne i teknologikataloget og deres samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger. Vi håber, de hurtigt får opdateret priserne, så kommunernes varmeplaner og fjernvarmeselskabernes projektforslag, bliver baseret på opdaterede og mere korrekte data. Konsekvensen er, at det reelle konkurrencebillede mellem de forskellige teknologier bliver fejlagtige, og vi derfor bliver nødt til at advare kommunerne mod at basere deres kommende varmeplaner på et fejlagtigt grundlag”.

Savner nuancer om biomasse
Klimarådet advarer flere steder mod brugen af biomasse i deres rapport. De anerkender dog, at biomasse har en rolle at spille i forhold til spidslast, som forsyningsselskaberne anvender, når det er meget koldt, og der skal produceres meget varme. Desværre er det ikke lykkedes Klimarådet at bevare de nødvendige nuancer, der er ved brugen af biomasse, når de skærer al biomasse over en kam og ikke forholder sig til, at Folketinget ved lov har fastlagt kriterier for bæredygtig og ikke-bæredygtig biomasse.

”I energisektoren støtter og efterlever vi en række krav til bæredygtig biomasse, der på en række punkter er mere vidtgående, end de krav der stilles på Europæisk plan. Det gør vi fordi vi som sektor vil sikre en reel grøn og bæredygtig el- og varmeforsyning. Her er biomasse en del af løsningen og det bør i stedet tænkes ind i sammenhæng med CCUS i fremtiden”, siger Rune Moesgaard

Læs også: Ny komponent kan optimere fjernvarmenettet

”Vores fremskrivninger viser, at brugen af biomasse til el og varmeproduktion vil blive reduceret i takt med at andre, grønne teknologier kan træde i stedet for. Så i stedet for at lade debatten fokusere på reduktionen af biomasse, bør der være et fokus på, hvordan vi understøtter de teknologier, som skal træde i stedet for”, siger Rune Moesgaard og slutter:

”Derfor ser vi frem til den fortsatte dialog med Klimarådet, så vi sikrer, at vi fremadrettet også får de nødvendige nuancer med i debatten om indretningen af vores energisystem”.

- PiB

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus