Ny komponent kan optimere fjernvarmenettet
Frese Omløb skaber øgede muligheder for at optimere energieffektiviteten i fjernvarmenettet ved at sænke unødigt høje temperaturer og tryk.
Et produkt til at tage kontrol over flowet i fjernvarmenettet har nu set dagens lys. Med det nye Frese Omløb kan fjernvarmeselskaber overvåge, justere og fjernstyre deres net, hvilket kan sikre markante besparelser både på energiregnskabet og bundlinjen.
“Vi fokuserer på at tilføje intelligens til vores komponenter til fjernvarmesystemer for at øge deres værdi for både selskaber og kunder”, siger Martin Overbjerg, business development manager for distict energy hos Frese.
Værktøjet består af en gammel kending: Frese Optima Compact, der er en trykuafhængig dynamisk motorventil, samt en ny, intelligent, batteridrevet kontrolboks, som muliggør fjernstyring af ventilen.
Indsigt med præcise data
Frese Omløbs centrale fordel er, at det kan levere faktuel indsigt og eliminere nogle af usikkerhederne ved beregninger af tryk og temperatur.
“Vi har arbejdet tæt sammen med en række danske fjernvarmeselskaber i udviklingen af Frese Omløb, og der er helt åbenlyse fordele ved at bruge omløb aktivt og rigtigt. Det er muligt at reducere varmetab i nettet, samtidig med at du sikrer, at der altid er varmt vand ude hos forbrugerne. De nye data gør det desuden muligt at optimere din pumpedrift og undgå unødigt højt tryk”, siger Martin Overbjerg.
Tests af Frese Omløb har eftersigende vist positive resultater. Viborg Fjernvarme har udført prototypetest i større skala ved at installere mere end 30 enheder i deres eksisterende omløb, hvor selskabet har foretaget justeringer i netværket.
Indtil videre har mindre ændringer vist potentiale i form af besparelser på både energi og omkostninger. Ved hjælp af data fra Frese Omløb kunne Viborg Fjernvarmes distributionsleder, Tom Diget, konstatere, at trykket i et bestemt lokalområde var højere end nødvendigt ifølge tidligere beregninger, og at det var muligt at sænke trykket med 0,4 bar.
Læs også: Frese køber fynsk ventilproducent
Denne ændring i nettet giver en årlig besparelse på 27.400 kilowatt, hvilket svarer til 18.400 kroner. Viborg Fjernvarme har nu kastet blikket på temperaturstyring, og Tom Diget har store forventninger.
“Ved at placere omløbene strategisk rigtigt i netværket kan returtemperaturen hæves en smule ved de kritiske punkter, mens fremløbstemperaturen til gengæld kan sænkes generelt i nettet. Det jo der, de store penge begynder at rulle ind. Hver gang vi sænker fremløbstemperaturen med én grad, får vi 250.000 kroner ind i mindre varmetab”, siger han.
Plug-and-play teknologi
Frese Omløb er designet med henblik på nem installation og drift. Det kan installeres i eksisterende anlæg, og da det er trådløst og batteridrevet, er der ikke behov for elektriske tilslutninger, wi-fi eller simkort.
Løsningen benytter sig af LPWAN-netværket Sigfox. Samtidig er økonomien gennemskuelig, da der er en fast abonnementspris per enhed.
Frese Omløb kan betjenes via Freses webbaserede dashboard, Frese FlowCloud. Denne responsive platform giver ét centralt adgangspunkt til alle installerede Frese Omløb, hvor man kan få yderligere indsigt i netværkene ved hjælp af historiske grafer over tryk, temperatur og ventilstilling på enten computer, smartphone eller tablet.
I takt med at Frese udvikler nye features, vil disse blive gjort tilgængelige via Frese FlowCloud.
“Data skal derhen, hvor de giver mest mening for fjernvarmeselskaberne, så hvis det ikke er den rette platform for jer, tilbyder vi selvfølgelig også API'er til tredjepartssystemer. Deling af data vil kun vokse i omfang, efterhånden som fjernvarme- og forsyningsselskaber griber ud efter yderligere optimering og synergieffekter. Frese vil selvfølgelig levere de bedst mulige værktøjer til vores kunder i den udviklingsproces”, siger Martin Overbjerg.
- HCL