04.10.2016  |  EL  |  Intelligente installationer

Komfort i højsædet med intelligent indeklimastyring

Gulvvarme, intelligent klimastyring og lydabsorberende materialer er med til at forbedre indeklimaet i pavillonbyggeri i Odense.

Først på sommeren kunne et børnehus i Odense Kommune flytte ind i KNX-styrede pavilloner. Pavillonbyggeriet fra Scandi Byg er udlejet af Ajos og har ud over den intelligente styring af energiforbruget indbygget gulvvarme og lav rumklang.

”Det giver en fantastisk komfort at have gulvvarme i en børneinstitution. Børnene befinder sig meget på gulvet, og vi har arbejdet med gulvvarme i pavilloner siden 2008. Dels fordi vi forudså, at vandbåren varmeforsyning på et tidspunkt ville blive et krav, og dels fordi det er den ideelle måde at opvarme, idet gulvvarme anvender den lave fremløbstemperatur, som kommer fra henholdsvis varmepumper og solenergi”, fortæller pavillon- og tilbudschef Egon Crone Andersen, Ajos.

Varmeforsyningen i gulvet betyder endvidere, at gulvene er ekstra isolerede, hvilket også hiver komforten op. Energiforbruget holdes desuden nede i kraft af en ventilation, hvor 86 procent af energien i udsugningsluften genindvindes i kraft af varmeveksler i ventilationen.

Mulighed for central og decentral styring
Alle pavilloner i børnehuset er forberedt til den intelligente KNX-styring af elektriske installationer. Det betyder blandt andet, at der er mulighed for både central og decentral styring af installationerne.

Der kan eksempelvis benyttes forprogrammering eller sensorer til natsænkning af temperaturen og samtidig individuel styring i de enkelte rum. Der kan også benyttes sensorstyring til belysning, hvor stikkontakter indgår i styringen, så der ikke er risiko for, at elektriske apparater står tændt natten over.

Læs også: Hjemme-KNX er blevet nemmere

En anden vigtig faktor for børnehusets indeklima har været at skabe så lidt rumklang som muligt. Derfor er der i pavillonbyggeriet anvendt lydabsorberende materialer.

”På grund af materialerne kan der altid opnås et lavere støjniveau i pavillonbyggeri sammenlignet med byggeri med mursten eller beton”, siger Egon Crone Andersen.

Læs også: Elektrikere søger KNX-kompetencer i stor stil

Børnehuset, der rummer 60 børn, tog pavillonerne i brug i maj i år.

-CHM

Mere fra Clara

Clara Hennecke Mikkelsen

Redaktionsassistent, Installator.dk

Korte nyheder til Installatør.dk og hertil knyttede nyhedsbreve og printmagasin. Derudover læser jeg korrektur på andres tekster, og løser andre forefaldende, journalistiske opgaver.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere