Kredsløb lukker op for geotermisk fjernvarme i 2025
Det hidtil mest ambitiøse geotermiske projekt er under etablering i Aarhus, hvor Innargi er i fuld gang med de første boringer. Allerede næste år skal varmt vand fra undergrunden i Skejby være med til at sikre klimavenlig energi til de aarhusianske fjernvarme-forbrugere.
I alt skal der etableres syv geotermiske anlæg i Aarhus. Ikke alle lokationer er på plads, men ud over Skejby er der også gang i boringerne på Aarhus Havn, hvor et anlæg forventes at stå færdigt i 2027.
Og der skal bores dybt. Lagene med vand opvarmet fra jordens indre ligger typisk godt et par kilometer under jordens overfalde.
”I Danmark er der potentiale til, at geotermi kan dække 30 pct. af varmebehovet, hvis man etablerer løsningen der, hvor der er fjernvarme i dag. Og i Aarhus kommer de anlæg, som Innergi er i gang med at etablere, til at dække omkring 20 pct. af fjernvarmebehovet, når løsningen er fuldt implementeret i 2028 eller 2029,” siger Maria Dahl Hedegaard, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.
Faktisk er der allerede et mindre geotermiske anlæg i drift i Danmark i Thisted.
”Det geotermiske anlæg i Thisted har kørt siden 80´erne og kører stadig. Et af de ældste anlæg ligger i Frankrig og har kørt siden 60´erne. Og det er den samme boring, anlægget fortsat kører på. Så selvom man afskriver et anlæg over 30 år, er det ikke ensbetydende med, at boringen ikke virker efter 30 år. Det kan godt være, at man skal lave nogle levetidsforlængende investeringer, men vi har med geotermi en meget langvarig energikilde,” siger Maria Dahl Hedegaard.
Foruden Aarhus-projektet har Innargi en række andre projekter i støbeskeen i Danmark.
- Vestforbrænding i København har indgået en rammeaftale med Innargi for at undersøge mulighederne for geotermi i Vesforbrændings forsyningsområde.
Parterne skal frem til udgangen af 2024 analysere undergrunden samt det nuværende og kommende fjernvarmenet for at kortlægge, hvor geotermi bedst kan indpasses på nettet i samspil med Vestforbrændings andre varmekilder, oplyser Innargi.
- Også hovedstadens fjernvarmeselskaber VEKS, CTR og HOFOR har indgået en hensigtserklæring med Innargi om at arbejde aktivt og målrettet på at etablere geotermisk energi i hovedstadsområdet.
- I november 2022 underskrev selskabet en aftale med det forbrugerejede Skanderborg Hørning Fjernvarme A.m.b.a om at undersøge mulighederne for at udvikle geotermi til fjernvarme.
Uden for Danmark har Innargi aftaler med Kiel i Tyskland og Poznan i Polen om at undersøge mulighederne for at etablere geotermisk energi i disse områder.
Fakta om det geotermiske anlæg i Aarhus
- Det geotermiske varmeanlæg i Aarhus bliver EU’s største med en samlet kapacitet på 110MW
- Den første varme leveres i 2025 og alle syv delanlæg er færdige i 2030
- Geotermi forventes at kunne dække 20% af fjernvarmebehovet i Aarhus
- I Aarhus forventes geotermi at reducere de årlige CO2-udledninger med ca. 165.000 tons CO2 (reduktion i biogen straksudledning og reduktion som følge af alternativ anvendelse af biomasse)
- De første boringer har også til opgave at klarlægge det forventede potentiale i undergrunden, så det møder kriterierne for at etablere geotermisk fjernvarme
Kilde: Innargi.