Kun 1 ud af 4 danskere overvejer energioptimering af boligen

Den økonomiske effekt ved energioptimering af boligen øges i takt med de stigende energipriser. Men selvom energipriserne stiger, er det kun en ud af fire danskere, der overvejer energioptimering af boligen i den nærmeste fremtid. Det viser en ny undersøgelse.

”I den nuværende situation vil det for mange danskere kunne betale sig at energiforbedre boligen fx med efterisolering eller nye vinduer”, siger Bo Halm Andersen. Foto: NRGI..

Prisen på el nåede nye højder i august, og det kan mærkes i danskernes privatøkonomi. For boligejere kan løsningen være at banke regningerne på energi i bund ved at energioptimere hjemmet, men det er langt fra alle danskere, der går med de overvejelser.

I en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi svarer blot hver fjerde, at de overvejer tiltag, der kan gøre deres bolig mere energivenlig. Der er ellers store besparelser at hente på sigt ved eksempelvis at skrotte oliefyret til fordel for en varmepumpe. Samtidig giver tiltagene en grønnere og mere komfortabel bolig, lyder det fra ekspert.

Selv om mange nok tænker, at energioptimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen

Bo Halm Andersen

God mening i energiforbedringer
”I den nuværende situation vil det for mange danskere kunne betale sig at energiforbedre boligen fx med efterisolering eller nye vinduer. Der kan være tusindvis af kroner at spare årligt, og det betyder, at tiltagene ret hurtigt kan tjene sig hjem igen. Og så er det bestemt værd at tage med, at mange vil opleve, at komforten bliver forbedret, for eksempel ved at fjerne kuldebroer og trækgener”, siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.

Læs også: Energioptimering går som varmt brød

Det kan også give større problemer på sigt, hvis boligen ikke er tilstrækkeligt isoleret eller opvarmet.

”Selv om mange nok tænker, at energioptimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen. Det er desværre vores oplevelse, at det ikke bliver prioriteret særligt højt, og det risikerer at give problemer fra for eksempel utætte vinduer og døre samt gamle installationer. Vi ser blandt andet fugtskader med råd og svamp fra vand og kold luft, der trænger ind, skadedyr, der får let adgang til at lave skader på boligen, og løbende slitage, der kunne være undgået, hvis man sørger for at energioptimere i tide”, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

Gode tilskudsmuligheder
Dette efterår åbner Bygningspuljen igen, der giver tilskud til energiforbedringer via Energistyrelsen. Pengene bliver uddelt efter først til mølle-princippet, og da kassen plejer at blive tømt efter få dage, kan det være en god idé at forberede sin ansøgning, så man er klar til at trykke på send-knappen, når puljen åbner, lyder rådet fra Bo Halm Pedersen.

”Puljen plejer at blive tømt ret hurtigt, og det gør mig, trods svarene i undersøgelsen, optimistisk på klimaets vegne. Der er mange incitamenter lige nu til at få energiforbedret boligen, men i en tid, hvor privatøkonomien i forvejen er presset, bør man undersøge de gunstige tilskudsmuligheder gennem Bygningspuljen og gerne i så god tid som muligt. Det vil både gavne privatøkonomien og klimaet.”

Læs også: Installatørpanelet om energikrisen og ordrebogen

For at opnå tilskud skal der foreligge et gyldigt energimærke med startdato for mærkningen fra 1. oktober 2012 og frem, hvis der søges om tilskud til andet eller mere end konvertering til varmepumpe.

Bygningspuljen åbner igen den 14. september med en pulje på 121 millioner kroner.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema om energioptimering januar 2023

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus