21.11.2022  |  EL  |  Energi

Kun 1 ud af 4 danskere overvejer energioptimering af boligen

Den økonomiske effekt ved energioptimering af boligen øges i takt med de stigende energipriser. Men selvom energipriserne stiger, er det kun en ud af fire danskere, der overvejer energioptimering af boligen i den nærmeste fremtid. Det viser en ny undersøgelse.

Prisen på el nåede nye højder i august, og det kan mærkes i danskernes privatøkonomi. For boligejere kan løsningen være at banke regningerne på energi i bund ved at energioptimere hjemmet, men det er langt fra alle danskere, der går med de overvejelser.

I en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi svarer blot hver fjerde, at de overvejer tiltag, der kan gøre deres bolig mere energivenlig. Der er ellers store besparelser at hente på sigt ved eksempelvis at skrotte oliefyret til fordel for en varmepumpe. Samtidig giver tiltagene en grønnere og mere komfortabel bolig, lyder det fra ekspert.

Selv om mange nok tænker, at energioptimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen

Bo Halm Andersen

God mening i energiforbedringer
”I den nuværende situation vil det for mange danskere kunne betale sig at energiforbedre boligen fx med efterisolering eller nye vinduer. Der kan være tusindvis af kroner at spare årligt, og det betyder, at tiltagene ret hurtigt kan tjene sig hjem igen. Og så er det bestemt værd at tage med, at mange vil opleve, at komforten bliver forbedret, for eksempel ved at fjerne kuldebroer og trækgener”, siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi.

Læs også: Energioptimering går som varmt brød

Det kan også give større problemer på sigt, hvis boligen ikke er tilstrækkeligt isoleret eller opvarmet.

”Selv om mange nok tænker, at energioptimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen. Det er desværre vores oplevelse, at det ikke bliver prioriteret særligt højt, og det risikerer at give problemer fra for eksempel utætte vinduer og døre samt gamle installationer. Vi ser blandt andet fugtskader med råd og svamp fra vand og kold luft, der trænger ind, skadedyr, der får let adgang til at lave skader på boligen, og løbende slitage, der kunne være undgået, hvis man sørger for at energioptimere i tide”, siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige.

Gode tilskudsmuligheder
Dette efterår åbner Bygningspuljen igen, der giver tilskud til energiforbedringer via Energistyrelsen. Pengene bliver uddelt efter først til mølle-princippet, og da kassen plejer at blive tømt efter få dage, kan det være en god idé at forberede sin ansøgning, så man er klar til at trykke på send-knappen, når puljen åbner, lyder rådet fra Bo Halm Pedersen.

”Puljen plejer at blive tømt ret hurtigt, og det gør mig, trods svarene i undersøgelsen, optimistisk på klimaets vegne. Der er mange incitamenter lige nu til at få energiforbedret boligen, men i en tid, hvor privatøkonomien i forvejen er presset, bør man undersøge de gunstige tilskudsmuligheder gennem Bygningspuljen og gerne i så god tid som muligt. Det vil både gavne privatøkonomien og klimaet.”

Læs også: Installatørpanelet om energikrisen og ordrebogen

For at opnå tilskud skal der foreligge et gyldigt energimærke med startdato for mærkningen fra 1. oktober 2012 og frem, hvis der søges om tilskud til andet eller mere end konvertering til varmepumpe.

Bygningspuljen åbner igen den 14. september med en pulje på 121 millioner kroner.

Denne artikel er en del af temaet Tema om energioptimering januar 2023

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere