Leder- og efteruddannelse er i højsædet hos teknikentreprenører
Udviklingen i installationsbranchen går rivende stærkt, og leder- og efteruddannelse er derfor kommet højere op på dagsordenen hos teknikentreprenørerne Bravida og Caverion.
Hos både Caverion og Bravida lægges der vægt på, at teknikentreprenørernes brug af efteruddannelse kommer af efterspørgslen fra kunderne og særligt den teknologiske udvikling i branchen. Derudover bliver det i høj grad drevet af medarbejdernes egne ønsker om at udvikle og specialisere sig inden for deres felt og inden for ledelse.
”Vi har en del rekruttering internt fra et niveau til det næste. For virksomheden er det virkelig en fordel, at medarbejdere og ledere er en forankret del af virksomheden og vores strategi, derfor ser vi også et rigtig stort potentiale i at hente ledere internt”, siger Tinne Bertelsen, HR-chef hos Bravida.
Ligeledes lægger Susanne Christensen, der er HR-business partner hos Caverion, vægt på, at efteruddannelse internt handler om at skabe en rød tråd gennem hele virksomhedens arbejdsmetoder og strategi.
”Når vi efteruddanner og har fokus på lederuddannelser internt i virksomheden, handler det om, at vi ser et stort potentiale i, at ledere og alle medarbejdere har en grundlæggende forankring i virksomheden. På den måde kan vi forme arbejds- og ledelsesmetoderne efter virksomhedens strategi og skabe en rød tråd i hele arbejdsfordelingen. Når en eksisterende medarbejder tager en projektlederuddannelse, får vi som virksomhed en helt unik ny spiller, som vi ikke havde fået ved at hyre eksternt”, siger Susanne Christensen.
Efteruddannelse udvikler også virksomheden
Den teknologiske udvikling går hurtigt og kræver, at flere håndværkere specialiserer sig og udvikler sig inden for deres felt for, at de kan følge med tiden og leve op til kundernes og branchens krav.
Om Caverion og Bravida:
- Caverion designer, producerer, drifter og vedligeholder brugervenlige tekniske løsninger med fokus på energiforbruget til alle typer bygninger, industri og infrastruktur. Caverion er tilstede i ti lande med 15.000 ansatte, heraf 850 i Danmark.
- Bravida er totalleverandør af tekniske service- og installationsydelser til bygninger og anlæg med 11.000 medarbejdere fordelt over 280 afdelinger i hele Norden, heraf 1.857 medarbejdere i Bravida Danmark.
”Efteruddannelse og faglig udvikling er selvfølgelig noget, der altid har været fokus på hos Caverion, men vi kan tydeligt mærke, at der i dag bliver stillet flere krav om specialisering. Det betyder selvfølgelig, at vi internt i virksomheden sørger for at uddanne vores medarbejdere, så vi kan følge med brancheudviklingen og yde den bedste service til vores kunder”, siger Susanne Christensen.
Det er dog ikke kun kunderne, det gør godt for, men også medarbejderne. Ønsket om at forbedre sin faglige kunnen og måske ligefrem avancere til leder er noget, begge virksomheder ser hos deres medarbejdere.
”Hvis vi ikke uddanner og udvikler vores medarbejdere, så udvikler vi os heller ikke som virksomhed. Man kan sige, at det er lige dele krav fra virksomheden og efterspørgslen i markedet og lige dele et ønske fra medarbejdernes side. Vi har bygget vores uddannelser op omkring det perspektiv. Der er slet ingen tvivl om, at vores medarbejdere gerne vil udvikle deres kompetencer, og specialisere sig, og nyder muligheden for at tilegne sig nye færdigheder, hvad enten de ønsker at udvikle sig som specialister eller som ledere”, siger Tinne Bertelsen.
Fremtidige ledertalenter skal findes hos de nyuddannede
”Vores fokus på udvikling og efteruddannelse er med til at differentiere os på markedet og gøre os mere attraktive for nye medarbejdere. Særligt vores praktikanter er en rigtig god måde at finde nye talenter på, og det er også en god mulighed for de studerende for at komme ind i virksomheden og gennem vores interne kurser blive en fast integreret del af virksomheden”, siger Susanne Christensen.
I både Caverion og Bravida er man enige om, at der ikke er noget alternativ til efteruddannelse. Uden uddannelse af medarbejderne vil der ikke ske en udvikling i virksomheden, medarbejderne ville ikke kunne varetage de jobs, kunderne efterspørger, og de fremtidige talenter ville aldrig søge mod virksomhederne.
Læs også: Efteruddannelse hitter blandt elektrikere, VVS'ere og andre faglærte
”Hvis vi ikke fokuserer på videreudvikling af vores medarbejdere, så er vi ikke en attraktiv arbejdsgiver i længden, og jeg er helt sikker på, at de nye talenter ikke ville søge hertil. Det er en investering, der giver tifold igen. Når vi uddanner gode ledere til virksomheden, bliver de jo også bedre til at udvikle vores medarbejdere og tiltrække fremtidige gode medarbejdere til virksomheden”, pointerer Tinne Bertelsen.
Denne artikel er del af et tema:
Tema: Ledelse & efteruddannelse 2019