Lindab udvikler tag med integrerede solceller
Lindab lancerer til foråret et soltag, der skal fremme den vedvarende energiproduktion uden at gå på kompromis med husets arkitektoniske udtryk.
Hvis halvdelen af danske husstande fik solceller installeret på taget, kunne hele Danmarks elforbrug dækkes i én skyfri time, og der ville blive taget et gevaldigt skridt i retningen mod den langsigtede ambition om et CO2-neutralt Danmark.
Sådan lyder konklusionen i en analyse foretaget af Energinet.dk, der illustrerer solcellernes betydelige potentiale i forhold til dansk vedvarende energiproduktion. Et potentiale, der tilsyneladende stadig venter på at blive fuldt udnyttet, da 15 procent af det samlede elforbrug på nuværende tidspunkt bliver dækket i de solrigeste timer.
Ifølge Lene Agger, der er udviklingsingeniør i Lindab, ligger en del af grunden til stilstanden i et manglende udvalg af solceller, der kan integreres i husets arkitektur på en æstetisk facon.
”Vi oplever, at mange arkitekter gerne vil bygge med solceller på grund af de energimæssige fordele, men de er tilbageholdne på grund af æstetiske hensyn. Det bliver simpelthen ikke en integreret del af husets arkitektur og udtryk, når solcellerne eftermonteres på taget som selvstændige elementer”, siger hun.
For at imødekomme markedets efterspørgsel på energieffektive solceller, hvor der samtidig er tænkt over designet, har Lindab udviklet et nyt ståltag ved navn SolarRoof, der kombinerer tag og solceller i én integreret løsning.
Læs også: Solceller skal fremover levere strøm til Limfjordstunnelen
”Det er et produkt, der er stor efterspørgsel på, fordi det i bygningsreglementets energikrav for 2020 forventes, at man bygger med solceller. Det har indtil nu været en udfordring for arkitekterne på grund af det æstetiske aspekt, men det løser SolarRoof. I og med solcellerne er integrerede i taget, kan det nemlig producere energi uden at gå på kompromis med arkitekturen”, siger Lene Agger.
SolarRoof produceres som traditionelt kliktag, hvor solcellepanelerne limes oven på tagkonstruktionen. Løsningen skal komplimentere husets form og arkitektur, hvor monteringsarbejdet, ifølge Lindab, bliver forenklet og mere effektivt.
Lindab introducerer solcelletaget for første gang på det danske marked på Byggeri’20-messen, og taget er samtidigt nomineret til Byggeriets Energipris 2020, der uddeles 11. marts som en del af byggemessen.
- HCL