Logistikværktøj vil fjerne 15 procent af spild på store byggepladser
Et danskudviklet digitalt logistikværktøj lover at forbedre produktiviteten på store byggepladser med mindst 20 procent. Materialelogistik i byggefasen indeholder enorme mængder af spild og repræsenterer cirka 30 procent af Danmarks CO2-aftryk.
”Hvis jeg skal have materialer ind på pladsen, kræver det, at jeg registrerer mig i tre forskellige systemer”, ”Hvor er mine materialer? Jeg satte dem her i går”, ”Hvem ejer de her materialer?”, ”Vi ankom til et syndigt rod i morges, som det forrige sjak havde efterladt. Vi brugte tre timer på at rydde op, før vi kunne komme i gang med at bygge”. Genkender du nogle af disse udsagn, som er eksempler på gængse udfordringer på byggepladser?
”Byggepladser er logistisk set meget lidt effektive og bæredygtige. Der er er rum for enorme forbedringer af både effektivitet og bæredygtighed, og det er baggrunden for, at vi har udviklet det digitale værktøj Sitehub”, fortæller stifter Ulrik Branner, der er støttet af Industriens Fond, i et webinar arrangeret af DI Byg.
”Byggepladser er logistisk set meget lidt effektive og bæredygtige. Der er er rum for enorme forbedringer...
Ulrik Branner
12 procent af materialer bliver spild
Han lister lidt eksempler på fakta fra undersøgelser om effektivitet på byggepladser:
• Effektiviteten på danske og udenlandske arbejdspladser er 33 procent, potentialet er altså 67 procent.
• Materialer flyttes i gennemsnit syv gange efter, de er ankommet til pladsen.
• Medarbejdere bruger i snit 18 procent af deres tid på at vente på eller lede efter materialer.
• Syv til 15 procent af al nybyggeri rives ned og bygges igen…
Og lidt eksempler på bæredygtighed på byggepladser:
• Mere end 35 procent af verdens affald kommer fra byggepladser.
• Syv til 12 procent af alle materialer ødelægges, stjæles eller spildes.
• Lovkrav om CO2-reduktion i byggefasen er på vej.
• Sikkerhed har stigende fokus, covid-19 er accelerator.
• Krav om mindre tung trafik i byer, materialepas fra bygherre samt øget dokumentation er på trapperne.
Skaber ubrudt digital kæde
”Byggematerialer passerer i dag igennem en ineffektiv og siloopdelt værdikæde fra producent til bygherre. Syv til 12 procent af alle materialer når aldrig i mål, det vil sige, de er betalt for, men de er aldrig brugt. Håndværkeren spilder 18 procent af sin tid på at vente på eller lede efter materialer, og de fleste materialer er gennem 15-20 sæt hænder, inden de bliver brugt”, fortæller Ulrik Branner og tilføjer: ”Det kan gøres bedre, og derfor har vi bygget Sitehub, der er et digitalt værktøj, som integrerer alle de eksisterende systemer, der styrer processen”.
Sitehub stiller kunder, der er bygherrer på byggeprojekter på 100 millioner kroner eller mere, i udsigt, at værktøjet og rådgivningen fra Sitehub kan forbedre produktiviteten med 20 procent og reducere materialespildet med 10 til 15 procent – og det gælder både renoverings- og nybygningsprojekter.
De største udfordringer med materialeleveringer til VVS og el på byggepladser er:
De største udfordringer med VVS-og elleveringer til byggepladser
• Forsinkelser og mangel på info: VVS: 71 % og el: 68 %.
• Mange flytninger af materialer på pladsen: VVS: 86 % og el: 50 %.
• Vanskeligt at finde materialer: VVS: 29 % og el: 18 %.
• Beskadigede materialer: El: 14 %.
Kilde: BYGG21, 2017.
Bliver testet i Carlsbergbyen
Sitehub er endnu i sin spæde start, og værktøjet bliver lige nu testet af i et konkret projekt med projektentreprenøren Enco-El, som i løbet af 2021 opfører cirka 180 lejligheder, erhvervslejemål og parkeringskælder i Carlsbergbyen i København. Her fungerer Solar som medspiller, ligesom Solar er med som investor i Sitehub.
”Vi ser et skifte, hvor et stigende antal kunder lægger vægt på klimabevidsthed og spørger til, at vi kommer ud på grønne budcykler, at vi fjerner vores pakkemateriel på en ordentlig måde og i det hele taget dokumenterer vores arbejde i højere grad”, fortæller Hugo Dorph, der er COO i Solar til Dagbladet Børsen. Han fortsætter: ”Vi vil understøtte et byggeri, hvor vi ikke bare får et bæredygtigt hus, men også en bæredygtig opførelse af huset”.