Luftmåling på nordsjællandsk skole chokerer forskere

Da to forskere fra DTU foretog luftmålinger på en skole i Nordsjælland, viste CO2-niveauerne sig at ligge så markant over de fastsatte grænseværdier, at måleapparatet ikke kunne måle værdien.

”Vores måleudstyr gik i mætning. Det vil sige: Det kunne simpelthen ikke måle højere”, siger Jørn Toftum til Videnskab.dk, efter at han sammen med en kollega havde foretaget luftmålinger en folkeskole i Nordsjælland. Arkivfoto..

”Det er ikke overraskende, men det er voldsomt”, udtalte ph.d.-studerende Gitte Juel Holst ifølge Videnskab.dk, da hun læste resultaterne fra et nyt forskningsprojekt, som hun dog ikke selv har deltaget i.

I projektet har to forskere fra DTU Bygs Center for Indeklima og Energi afprøvet forskellige løsningsmuligheder for at forbedre klasseværelsers ventilation.

Selvom de seneste 10-15 år har vist vedvarende nedslående resultater, når det kom til skolernes indeklima, var målingerne i dette projekt på en nordsjællandsk skole alligevel ekstraordinært bekymrende.

Læs også: Dansk Byggeri: Skolernes dårlige indeklima kalder på kommunal prioritering

Ventilationen var i udgangspunkt så dårlig i flere klasselokaler, at CO2-niveauerne – et mål for udluftning – lå markant over de fastsatte grænseværdier. Præcis hvor højt ved forskerne dog ikke, da deres måleapparater ganske enkelt ikke kunne måle så høje værdier:

”Vi kan simpelthen ikke være det bekendt. Børnene kan jo ikke vælge det fra”, siger Gitte Juel Holst, der til daglig arbejder ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Måleudstyret gik i mætning
Forskningsprojektet blev gennemført i fem klasselokaler på Ravnholtskolen i Allerød i Nordsjælland, hvor der ikke var såkaldt ’styret’ ventilation i klasseværelserne.

Kommunen og skolens ledelse havde besluttet at renovere skolen for at forbedre ventilationen og indeklimaet i klasserne, men de ville gerne have afprøvet forskellige kandidater, før de valgte en løsning, hvorfor DTU-forskerne kom ind i billedet.

Og selvom forskerne på forhånd havde en forventning om, at de ville finde ringe niveauer af luftkvalitet i de fem klasser, blev de alligevel noget chokerede, da de forsøgte at måle på CO2-niveauerne i lokalerne, fortæller lektor Jørn Toftum fra DTU, som sammen med lektor Pawel Wargocki står bag projektet:

”Vores måleudstyr gik i mætning. Det vil sige: Det kunne simpelthen ikke måle højere”, siger Jørn Toftum til Videnskab.dk.

Flere klasseværelser har dårligt indeklima
Men Ravnholtskolen er imidlertid ikke et enestående tilfælde. Siden omkring årtusindskiftet har DTU målt i mere end 2.000 klasseværelser – her viste det sig, at halvdelen af lokalerne havde et dårligt indeklima.

Og det er noget, der går ud over elevernes koncentrationsevne. Således har tidligere forskning vist, at indeklimaet påvirker menneskers mentale præstationsevne, og at den ringe luftkvalitet går ud over elevernes præstationer, også selvom de langt fra altid selv opdager det.

Læs også: Ny rapport: Vigtigt med godt indeklima på de danske folkeskoler

”Lige præcis med skolerne står det simpelthen så grelt til, at alt, hvad man kan gøre, har en værdi”, fortæller Jørn Toftum til Videnskab.dk.

Han påpeger samtidig, at vi mangler detaljeret viden om, hvad de kausale sammenhænge er mellem forhøjede CO2-niveauer og de tidligere omtalte symptomer på dårligt indeklima og nedsat præstation, hvorfor han opfordrer folk til at gøre alt for at støtte denne type forskning fremover.

- EL

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus