Lyset er slukket for lysstofrør
Fra den 24. august 2023 trådte et nyt EU-direktiv i kraft, der begrænser muligheden for produktion og import af de traditionelle, kviksølvholdige T5- og T8-lysstofrør, som i dag benyttes i vid udstrækning både i industrien, kommunale bygninger og erhvervslivet i Danmark.
Udfasningen skyldes, at EU med ecodesign-forordningen har besluttet at afskaffe undtagelsen for kviksølv i lyskilder, som tidligere var omfattet af RoHS-direktivet. Det er en beslutning, der vil have en positiv indvirkning på både miljø og mennesker, da kviksølv er en af de farligste miljøgifte, der ikke kan nedbrydes.
Det betyder, at danske kommuner og virksomheder, der endnu ikke har skiftet til LED, nu bliver tvunget til det. Dog kan T5- og T8-lysstofrør, der allerede er installeret eller er på lager, fortsat anvendes. Ifølge Signify, tidligere kendt under navnet Philips Lighting, der er verdens førende lysproducent, er det på høje tid at skifte til LED:
”De virksomheder og kommuner, der endnu ikke har skiftet til LED-lysrør nu, risikerer at ende i en produktionsflaskehals og opleve leveringsproblemer. Energistyrelsen opfordrede allerede virksomheder til at skifte til LED i september sidste år for at undgå dette”, siger Michael Kragh, Country Manager hos Signify og tilføjer:
”Der findes gode LED-alternativer, som betyder, at man i nogle tilfælde bare kan udskifte lyskilden 1:1 og fortsat opnå gode energibesparelser uden at skifte hele armaturet”.
Med overgangen til LED-lysrør anslås det, at man i EU vil spare miljøet for næsten 1,8 ton kviksølv frem mod 2035, hvor også udfasningen af T5- og T8-lysstofrør vurderes at ville spare EU-landene for op mod 220 milliarder kroner, når man kigger på både produktion og energiforbrug. LED-lysstofrør genererer mere lys ved brug af mindre energi end de traditionelle, kviksølvholdige lysstofrør:
”Normalt vil et konventionelt lysrør have en levetid på cirka 20.000 timer, levere 90 lm/W og klassificeres som energiklasse G i henhold til den nye energimærkning. De mest almindelige LED-lysrør er lidt bedre med en effektivitet på omkring 111 lm/W i energiklasse E. Men de nyeste LED-lysrør har en levetid på op til 100.000 timer, leverer 210 lm/W og klassificeres som energiklasse A. Derfor er der også mulighed for betydelige besparelser på lang sigt”, siger Michael Kragh.
En anden god mulighed, der giver yderligere besparelser på elregningen og lyskilden en endnu længere levetid, er at udskifte hele armaturet med et nyt LED-armatur og tilslutte et lysstyringssystem, hvilket kan reducere energiforbruget af en bygnings belysning med op til 90 procent. Et lysstyringssystem giver nemlig mulighed for at indsamle data via sensorer, der er integreret i belysningen og få relevant indsigt i aktiviteten i bygningen, sikre lettere drift og vedligeholdelse, bedre udnyttelse af pladsen og andre fordele.
Læs også: DSB's IC3-flåde skifter til LED-lys
Den nye energimærkning, der trådte i kraft i 2021, satte højere krav til produkters energiforbrug i forhold til ydeevnen. Ved at skifte til LED-produkter, der opnår en god score på den nye energimærke-skala, kan man sikre, at man ikke kun overholder de nye krav fra RoHS-direktivet, men at man også opnår store besparelser på elregningen.
- PiB