Mange elektrikere og vvs´ere finder nye karriereveje

Ny analyse viser, at faglærte ikke er låste af deres uddannelse. Langt hovedparten af de nyudlærte elektrikere og vvs’ere fortsætter direkte ud i installationsbranchen, men op til en tredjedel af dem videreuddanner sig i løbet af de første fire år.

Foto: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

De er både eftertragtede på arbejdsmarkedet og videreuddanner sig flittigt i årene efter, de har fået svendebrevet.  

Det er hovedkonklusionen i en ny analyse af mere end 16.000 nyudlærte elektrikeres og vvs'eres karriereforløb, udarbejdet af analysebureauet Moos-Bjerre A/S for TEKNIQ Arbejdsgiverne, Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.  

Langt størstedelen af de nyudlærte elektrikere (87 procent) og vvs'ere (89 procent) vælger at starte deres karriere direkte i installationsbranchen, hvor de oplever en høj grad af jobsikkerhed og efterspørgsel på deres kompetencer.  

Men analysen viser samtidig, at en stor del af dem har mod på at lære mere. Hele 32 procent – hver tredje af elektrikerne - vælger et nyt uddannelsesforløb i løbet af de første fire år, efter de har fået deres svendebrev i hånden. For vvs-energispecialisterne er det 21 procent – eller hvad der svarer til cirka hver femte udlærte.  

De begynder blandt andet på installatøruddannelserne, maskinmester, adgangseksamen til ingeniøruddannelserne og bygningskonstruktør. Med en uddannelse som elektriker eller vvs-energispecialist står man derfor ikke blot stærkt i installationsbranchen – der er også rig mulighed for at udvikle og videreuddanne sig. 

“Det er utrolig positivt, at landets mange faglærte i installationsvirksomhederne er præget af stor videbegærlighed og faglige fordybelse. Det er altafgørende i en tid, hvor den grønne omstilling af samfundet og den teknologiske udvikling generelt tager fart. Samtidig er det vigtigt at få dokumenteret, der er et væld af karriereveje at gå inden for det tekniske erhvervsliv, og man er på ingen måder er fastlåst med en faglært teknisk uddannelse i hånden,” siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.  

Forsvindende få (3-5 procent) kommer slet ikke ind installationsbranchen i årene efter endt uddannelse.  

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle