Mini-renovering åbner op for stort ventilationsprojekt
To maskinmesterstuderende har banet vejen for Ebmpabst, da de dokumenterede store besparelsespotentialer i renovering af ventilationsanlæg på Københavns Universitet. Nu har universitetsledelsen sat gang i et millionprojekt på Panum med renovering af over 40 anlæg.
Ventilationsproducenten Ebmpabst er kommet tættere på en stor og spændende opgave efter to maskinmesterstuderende over for ledelsen på Københavns Universitet beviste store besparelser på energirenovering af ventilationen. Efter de to maskinmesterstuderende Klavs Holst Christensen og Gustav Hellsten gennemførte et studieprojekt på universitetet, oplever Ebmpabst mere velvilje hos universitetets ledelse for at renovere de op mod 40 år gamle og energikrævende ventilationsanlæg på bygningsområdet Panum.
En ting er at dokumentere potentialet over for de energitekniske medarbejdere. Det er mere svært at få ledelsen til at frigive penge. Markedschef Niels Knokgård fra Ebmpabst vurderer, at universitetets motivation for og vilje til at energirenovere har fået et løft, efter man har set de to studerendes succesfulde projekter.
"Jeg mærker, at universitetet er mere opsatte på at energirenovere. De vidste i forvejen godt, at de kunne spare på energien, men de studerende har måske gjort det nemmere for dem at indse det, fordi de har konfirmeret, at man kan stole på de beregnede besparelser", siger Niels Knokgård.
Læs også: Christiansborg Slot får nyt ventilationsanlæg
Klavs Holst Christensen og Gustav Hellstens projekt gik ud på at udskifte to gamle remtrukne AC-ventilatorer i et garderobeområde med moderne EC-ventilation med lavt energiforbrug. Samlet har projektet kostet omkring 20.000 kroner. Undervejs har Ebmpabst hjulpet de studerende til at gennemføre målinger og udregnet den potentielle besparelse med deres beregningsprogram Product Selector.
Vi kunne godt have lavet et projekt, der for eksempel bare gik ud på at skifte en motor, men vi synes, vi får langt mere faglig viden ud af dette ventilationsprojekt, hvor det har været nødvendigt for os at sætte os grundigt ind i en række områder for at løse opgaven ordentligt, for eksempel strøm, motorer, styring og luftstrømmes bevægelser. Og så er det også vigtigt for os, at det ikke bare er et studieprojekt, men at Panum rent faktisk får værdi af at have os her. Så vi er glade for resultatet på en halvering af strømforbruget til anlægget, siger de to studerende.
Gentag fordelen for kunden
Vejen har været lang for at nå til det kommende projekt, forklarer Niels Knokgård. Panum er et enormt bygningskompleks fra 1971 med et etageareal på 142.000 kvadratmeter og 250 ventilationsanlæg. Inden de to maskinmesterstuderende gik i gang med deres projekt, havde Ebmpabst vundet nogle forholdsvis små opgaver med anlæg til dyrestalde og auditorier. Niels Knokgård oplever, at en bygningsejer nogle gange skal se fordelen flere gange, inden pengene bliver frigivet til en renovering. Efter de to studerende havde gennemført det tredje renoveringsprojekt, var det som om, der gik et lys op for dem, der sad på pengekassen. Han regner med, at det nye anlæg skærer 87 procent af strømforbruget og har en tilbagebetalingstid på halvandet år.
Læs også: Københavns Universitet bygger energieffektivt
"Det er meget nemmere at sætte et renoveringsprojekt i gang, når man har gennemført en pilot. Mange kunder vil se besparelsen bevist i nogle pilotprojekter, inden de åbner op for finansieringen og igangsætter en større renovering, for på papiret kan besparelsespotentialet næsten se for godt ud til at være sandt. Jeg har i tre år gennemgået deres anlæg og dokumenteret mulige besparelser, men hidtil har vi solgt mindre end lidt til Panum i forhold til, hvor mange anlæg de har", siger Niels Knokgård.
<p>Det er meget nemmere at sætte et renoveringsprojekt i gang, når man har gennemført en pilot.</p>
Niels Knokgård, markedschef i Ebmpabst
Pilotstudie skaber synlighed
Universitetets energicontroller Henrik Brun-Jensen glæder sig over, at det lille studieprojekt i garderoben har synliggjort besparelsespotentialet i energirenovering af ventilationsanlæg for universitetsadministrationen. Han har haft den holdning, at de store besparelser kommer gennem renovering af de store ventilationsanlæg, der kører i døgndrift, men uden tydelig dokumentation har det været svært at få ledelsen til at frigive penge til en renovering. Det har vendt efter pilotprojektet.
Da universitet fik sit eget referenceprojekt inden for døren, som man kunne trække erfaringer fra, var det nemmere at se fordelen. Han oplever, at det lille projekt gør det nemmere at finansiere nye renoveringer. Erfaringerne herfra har nu afledt et nyt og større projekt, hvor det er planen, at over 40 anlæg skal renoveres i løbet af i år.
"Det er smart med et pilotprojekt, for så er det nemmere at overbevise om, at der er nogle besparelser at komme efter. Pilotprojektet har rokket ved administrationens opfattelse, så de indser, at der er store besparelser at komme efter, og at det er den vej, vi skal gå", siger Henrik Brun-Jensen.