31.05.2018  |  EL  |  Belysning

Moderne lys over klassisk skole

Indhold fra partner Hvad er dette?

Selv til en mere end et århundrede gammel bygning kan der findes moderne og energieffektiv belysning, som spiller sammen med den oprindelige arkitektur. Se hvordan det er lykkedes på Bispebjerg Skole i København.

Mange faktorer skal gå op i en højere enhed, hvis et belysningsprojekt skal blive vellykket. Først og fremmest skal belysningstekniske og funktionelle krav naturligvis være opfyldt, ligesom økonomien ofte spiller en væsentlig rolle. Da Bispebjerg Skole i Københavns nordvestkvarter skulle have fornyet sin belysning, var elektrikerne fra el- og teknikinstallationsvirksomheden Bøttcher:Fog i Roskilde yderligere udfordret af, at opgaven skulle løses i løbet af meget kort tid.

Alligevel blev der skabt en velfungerende løsning, som også i forhold til anskaffelses- og driftsøkonomi lever op til høje krav. I flere tilfælde blev der endda fundet armaturer, som spiller fint sammen med den klassiske skolebygnings arkitektur,  konstaterer projektleder Søren Westermann fra Bøttcher:Fog. Han fandt armaturer i Lemvigh-Müllers sortiment og fik udført belysningsberegninger af Lemvigh-Müllers belysningsteknikere.

”Økonomien er sjældent til at komme uden om i offentlige projekter, og det er jo fuldt forståeligt, at også belysningsløsninger skal være energieffektive, når en offentlig bygherre skal renovere eller bygge nyt. Heldigvis har udviklingen inden for især LED-baserede armaturer gives givet os gode muligheder for både at tilgodese økonomi, funktion og æstetik,” siger Søren Westermann”.

Klassisk og moderne
I trappeopgange har det ført til et æstetisk vellykket møde mellem Bispebjerg Skoles oprindelige indvendige udsmykning i form af klassiske, runde gipsrelieffer og det moderne LED-armatur RS PRO LED fra Steinel. Den runde form spiller sammen med reliefferne, og udskæringer i det ellers enkle armaturs chassis i trykstøbt aluminium giver en glorie-effekt mod baggrunden. Det resulterer i et helhedsindtryk, man normalt skal op i væsentligt dyrere designarmaturer for at finde.

I det hele taget har en omhyggelig opvejning af belysningsmæssige krav, funktion og økonomi ført til en række armaturvalg, som har givet Bispebjerg Skole gode løsninger, mener Søren Westermann.

”Det kræver, at man investerer lidt tid i at finde det helt rigtige armatur, men det kan føre til andre fordele. For eksempel lettere montering eller en løsning som tilfører mere værdi for kunden,” siger Søren Westermann.

Lavere energiforbrug
I Bispebjerg Skoles klasseværelser og lærerværelse var der ikke mulighed for ambitiøse designløsninger, fordi nye belysningsarmaturer skulle indpasses i de eksisterende kassettelofter. Til gengæld har det valgte Sana LED-flatpanelarmaturer fra OMS resulteret i lavere energiforbrug, blødt og helt blændfrit lys samt mindre vedligeholdelse. Ud over den energibesparelse, som skiftet til LED-armaturer giver i sig selv, er driftsøkonomien forbedret ved hjælp af DALI-baseret dagslysstyring samt bevægelsesmeldere.

Både i forhold til design, funktionalitet og økonomi kan der være gevinster at hente ved at gå på jagt i armaturudvalget på rigtigtlys.dk. Det mener projektchef Vibeke Stokkebro fra Lemvigh-Müller.

”Selv når en eksisterende installation skal genbruges af økonomiske eller praktiske årsager vil der være mulighed for at tilføre den samlede belysningsløsning en ny dimension med et anderledes armatur. Det gælder for eksempel for de traditionelle kassettelofter, man finder i mange undervisnings- og kontormiljøer. Her kan man i dag vælge mellem enkle armaturer med lave investeringsomkostninger og belysning hvor der er kælet for armaturets design, finish og visuelle præstation,” siger Vibeke Stokkebro.

Denne artikel er en del af temaet Tema: Belysning 2018

Mere fra Lemvigh-Müller A/S - RIGTIGT LYS

Lemvigh-Müller A/S - RIGTIGT LYS

www.rigtigtlys.dk

  • Stationsalleen 40, 2730 Herlev

Rigtigt Lys er Lemvigh-Müllers online belysnings-univers. Her har vi samlet den bedste viden om belysning, inspiration og effektive værktøjer til dine belysningsprojekter.Læs mere på www.rigtigtlys.dk

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere