Nedtælling til byggeriets mest imødesete bæredygtige begivenhed
Danmarks største fagmesse for bæredygtigt byggeri, Building Green, samler i denne uge en perlerække af den internationale byggebranches vigtigste aktører. Onsdag d. 28. oktober kl. 9.00 slår Forum dørene op for tusindvis af arkitekter, producenter, bygherrer og rådgivere til to dages videndeling og debat om vejene frem mod en grønnere fælles fremtid.
Building Green er Danmarks største fagmesse for bæredygtigt byggeri, og allerede nu har dette års udgave, der løber af stablen d. 28.-29. oktober i Forum i København, udviklet sig til lidt af et tilløbsstykke: Samtlige af messens mere end 150 udstillerstande er blevet booket, ligesom antallet af forhåndstilmeldte arkitekter er steget markant sammenlignet med sidste år.
- Årsagen til den stigende interesse for Building Green skal ikke alene findes i, at bæredygtighed inden for de seneste år er blevet det nye sort i byggebranchen både blandt bygherrer, rådgivere, arkitekter og producenter. Interessen handler ligeså meget om, at dansk byggeri generelt er rykket helt op i den bæredygtige superliga og derfor også formår at vække opmærksomhed både internationalt og hos en række andre faggrupper end de producenter, som messen ellers traditionelt har tiltrukket herunder ikke mindst arkitekterne, udtaler adm. direktør Henrik Ulander fra Building Green
Rekordstort messeprogram
Årets messeprogram, der er det hidtil mest omfattende, som Building Green nogensinde har præsenteret, byder på mere end 25 seminarer og 115 talere fra både ind- og udland. Messen gæstes bl.a. af adm. direktør i Danske Arkitektvirksomheder Lene Espersen. Under overskriften Den bæredygtige vilje Fra udkant til hovedstad vil hun debattere fremadrettede målsætninger for det bæredygtige byggeri fra Region Nordjylland til hovedstaden i selskab med Martin Lidegaard, MF (R), Peter Grønlund, bæredygtighedskonsulent i videns- og formidlingscenteret DOVISTA Living Lab samt Arne Boelt, borgmester i Hjørring Kommune.
- Det står efterhånden klart, at arkitekturen er et af de helt store gear i samfundets forvaltning af ressourcer, og vi ser frem til at diskutere, hvordan bæredygtig arkitektur skaber værdi for bygherrer, brugere og samfund i Danske Arkitektvirksomheders seminar onsdag morgen. De gode eksempler står i kø, men vi skal blive bedre til at synliggøre den merværdi, vi skaber ved at bygge bæredygtigt, udtaler Lene Espersen.
Blandt messens øvrige trækplastre er en sand stjerneparade af danske såvel som internationale kapaciteter, der afspejler hele byggebranchens bredde: Fra politikere såsom Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V) til specialkonsulent og civilingeniør Niels Varming fra Energistyrelsen, der har været en af de bærende kræfter bag udformningen af BR15.
Foruden seniorarkitekt Tine Hegli fra den prisvindende norske tegnestue Snøhetta vil talerstolen bl.a. blive indtaget af Søren Nielsen, partner i tegnestuen Vandkunsten, som vil reflektere over arkitekturens rolle som skøn kunstart, samt associeret partner i Schmidt Innovation Natalie Mossin, der vil gøre tilhørerne klogere på det cirkulære byggeri som forudsætning for vækst. Sidst men ikke mindst kan de besøgende se frem til at høre Kasper Guldager fra tegnestuen GXN diskutere fremtidens cirkulære økonomi i selskab med John Sommer, salgsdirektør hos MT Højgaard.
Udover relanceringen af netværkssuccesen Green Connections, som fungerer som et speeddating-koncept for byggeriets professionelle, er sidste års tilløbsstykke Det Grønne Monopol klar til at genoptage debatten om byggeriets dilemmaer og udfordringer i forhold til den grønne omstilling.
Fem nominerede elementer til bæredygtig hyldest
Ud over de mange talere bliver et andet trækplaster på årets messe uddelingen af prisen Det Bæredygtige Element, som Building Green i år har indstiftet sammen med det byggefaglige innovationsnetværk InnoBYG. I år har de virksomheder, ildsjæle, produkter og projekter, der fortjener et anerkendende skulderklap for deres grønne indsats, kunnet indstille sig selv til prisen. Det har resulteret i 25 bæredygtige elementer, som fagjuryen nu har indsnævret til 5 nominerede. Netværksleder Kasper Lynge Jensen fra InnoBYG sidder i fagjuryen, som står for nomineringen og kåringen. Han glæder sig til at give vinderen et anerkendende skulderklap, som forhåbentlig vil blive et eksempel til efterfølgelse.
- Det er vigtigt for fagjuryen, at både det sociale, miljømæssige og økonomiske er repræsenteret blandt de nominerede. Derudover vil vi gerne trække nogle nominerede frem, som arbejder med bæredygtighed på deres egen måde. Det er vigtigt, at der er et element ved den nominerede, som kan tjene til inspiration for andre i byggebranchen. Det mener vi, at vi har ramt med de fem nominerede, udtaler han.