Sprødt seminarprogram i alle nuancer af grønt
Med intet mindre end 25 seminarer på programmet kommer årets Building Green d. 28.-29. oktober i Forum i København 360 grader rundt om det bæredygtige byggeris mest aktuelle emner. Blandt temaerne er klimatilpasning, hvor Smith Innovation sætter fokus på mødet mellem vand og by, mens bl.a. GXN, MT Højgaard, Dansk Byggeri og DAKOFA debatterer cirkulær byggeøkonomi, kredsløbsdesign og genanvendelse.
Det netop offentliggjorte seminarprogram for Building Green d. 28.-29. oktober understreger med eftertryk fagmessens betydning som årets vigtigste begivenhed inden for bæredygtigt byggeri. Hele 25 seminarer er der således i vente for rådgivere, projekterende, bygherrer og andre interessenter, der i Forum i København får lejlighed til at blive ajourført på alle det grønne byggeris mest aktuelle aspekter i løbet af de to messedage.
- Seminarprogrammet for i år er det mest omfattende, som Building Green nogensinde har præsenteret. Vores ambition har været at nå hele cirklen rundt fra innovative designstrategier, over de nyeste teknologiudviklinger, til fremtidens økonomiske modeller. Det gælder ikke mindst inden for højaktuelle temaer såsom klimatilpasning og genanvendelse, der begge spiller en stor rolle i årets program, fortæller salgs- og marketingchef Sarah Elhauge fra Building Green.
Klimatilpasning i mødet mellem vand og by
Eksempelvis stiller seminaret Tag klimaspringet d. 28. oktober skarpt på mødet mellem vand og by i lyset af de senere års øgede nedbørsmængder. Oversvømmede kældre og ufarbare veje volder store skader og koster den enkelte og samfundet dyrt, men spørgsmålet er, om vi skal sikre os mod vandet eller med vandet?
På seminaret vises en række eksempler på, hvordan man kan udnytte regnvandet til at skabe livskvalitet og attraktive byer. Eksemplerne spænder vidt: Fra nye vandhåndterende vej- og flisesystemer til digitale platforme, der skal aktivere borgerne i klimakampen. Fra intelligente kloakker og dynamiske oversvømmelsesanalyser til gentænkningen af gadekæret som regnvandsbassin.
Samlende for løsningerne er erkendelsen af, at man ikke løser vandproblemer ved kun at se på vandproblematikken. Der er behov for nye tværfaglige samarbejder mellem vand- og byggebrancherne for at få det fulde udbytte af de mange milliarder, som samfundet kommuner, forsyninger og private skal investere i klimatilpasning de kommende år.
- Når vand møder by, skal vandbranchen møde byggebranchen. Arkitekter, byplanlæggere, antropologer og vandingeniører skal sammen sikre, at vi ikke skyller byen ud med badevandet. Hvis vi reducerer klimaudfordringen til en ren teknisk disciplin, risikerer vi at få nogle byer, som mennesker ikke gider at bo i, siger Peter Mørkeberg Hinsby fra Smith Innovation, som er arrangør af seminaret og sekretariat for klimatilpasningskampagnen Klimaspring.
Innovative perspektiver på genanvendelse
For besøgende med interesse for genanvendelse byder messen d. 28.-29.oktober på en række oplæg, workshops og seminarer om emnet. Her kan deltagerne bl.a. høre et oplæg med arkitekt og direktør i GXN Kasper Guldager Jensen, hvor han diskuterer fremtidens cirkulære byggeri i selskab med salgsdirektør hos MT Højgaard, John Sommer.
Deltagerne kan desuden overvære Søren Nielsen, arkitekt MAA og partner i tegnestuen Vandkunsten, reflektere over udviklingen i bæredygtigt byggeri og fortælle om Vandkunstens bygge- og renoveringsstrategier, som involverer direkte genanvendelse af byggematerialer.
Interesserede deltagere kan også medvirke i en række seminarer og workshops, herunder en rundbordsdiskussion med byggebranchens beslutningstagere om cirkulær ressourceøkonomi faciliteret af InnoBYG. DAKOFA afholder ligeledes et seminar om ressourceudnyttelse, ligesom Dansk Byggeri vil mobilisere en debat om genbrugsmaterialers muligheder og udfordringer mellem en række fagpersoner og producenter. Sidst men ikke mindst kan de besøgende opleve udstillingen Trash Alchemy, som bl.a. indeholder en facade lavet af brugte ventilationskanaler samt en opdelingsvæg bygget af affaldstræ.