27.05.2016  |  VENTILATION  |  Energi

Niras: Der er brug for nye ventilationsløsninger

Rådgivningsvirksomheden Niras sender civilingeniør på udveksling til eliteuniversitet for at styrke forskningen inden for ventilationsløsninger i forbindelse med energirenovering af boliger.

Bygningsreglementets krav til isolering af bygninger betyder flere tætte boliger på de danske villaveje. Energirenoveringen har som formål at nedbringe omkostningerne til opvarmning, hvilket virker klogt og rigtigt. Men der er en hage ved de energivenlige boliger, nye som gamle; indeklimaet.

Tætte bygninger medfører nemlig, at luften ikke længere udskiftes gennem huller og sprækker. Og hvis man glemmer at tilføje ventilation som en del af ens energirenovering, bliver forureningskilder inde i boligen pludselig meget dominerende:

”Du kan groft sagt sige, at hvis du halverer mængden af frisk luft, så fordobler du koncentrationen af forurening i indeklimaet”, siger Christopher Just Johnston, der er erhvervs-ph.d. og civilingeniør fra rådgivningsvirksomheden Niras.

Ventilationsforskning fra Beijing
Christopher Just Johnston ved rigtig meget om, hvordan bygningsenergi og indeklima relaterer sig til hinanden. Han er nemlig netop nu på udveksling til det kinesiske eliteuniversitet Tsinghua University (TU) i Beijing, hvor han i forbindelse med sit ph.d.-studium skal forske i, hvordan man undgår at løbe ind i de problemer, der kan opstå, hvis bygninger renoveres uden omtanke for indeklimaet.

”Jeg undersøger mulighederne for at indføre ventilationsløsninger i forbindelse med, at man energirenoverer ældre, danske etageboliger”, siger Christopher og tilføjer, at selvom området måske lyder en smule snævert, vil det også være muligt at benytte den indvundne viden i nye bygninger som kontorbyggeri og boliger.

Læs også: Historien om en 60’er villa

Niras ser frem til, at den nye forskning kan omsættes til forretning og dermed til en konkurrencefordel:

”At etablere fornuftig ventilation bliver en stor indsats fremover i eksisterende byggerier og for at undgå at lave halv energirenovering, er vi nødt til at finde en løsning på ventilationen, som både vinder energiteknisk, og som gør brugerne glade. Rådgivere som Niras eksisterer i en vidensindustri, og konkurrencevilkårene dikterer, at vi skal forbedre os løbende – ligesom vores konkurrenter skal”, siger ekspertisechef Peter Noyé fra Niras.

-CHM

Mere fra Clara

Clara Hennecke Mikkelsen

Redaktionsassistent, Installator.dk

Korte nyheder til Installatør.dk og hertil knyttede nyhedsbreve og printmagasin. Derudover læser jeg korrektur på andres tekster, og løser andre forefaldende, journalistiske opgaver.

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere