NRGi: Boligkøbere glemmer elrapporten

Mange boligkøbere får ikke undersøgt, om husets elinstallationer er i ordentlig stand, inden de skriver under på kontrakten. Det kan ende med at blive både dyrt og farligt.

Elinstallationsrapporten, der laves på baggrund af eleftersynet, er vigtigere end mange boligkøbere går og tror. Hele 39 procent kiggede ikke i elrapporten i forbindelse med seneste boligkøb, mens 31 procent er i tvivl om hvorvidt de har kastet øjne på rapporten eller ej. Foto: NRGi. .

Når boligkøbere er klar til at sætte de endelige underskrifter, er der i mange tilfælde én rapport, de ikke har gennemgået grundigt nok.

OM UNDERSØGELSEN

Spørgeundersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for NRGi. I alt deltog 547 danske boligejere i alderen 18-74 år.

Kilde: NRGi

Det drejer sig om vurderingen af standen på ejendommens elinstallationer, viser en undersøgelse foretaget af YouGov på vegne af NRGi. Hele 39 procent af de adspurgte fortæller nemlig, at de ikke kiggede husets elinstallationsrapport igennem, inden købet blev gennemført.

Læs også: Nye regler for elektriske anlæg giver virksomhederne ansvaret

Elinstallationsrapporten afslører om boligens stikkontakter, el-tavler, ledninger og diverse strømforbindelser er installeret korrekt efter de gældende lovkrav – og om de fungerer.

”Man bør altid kigge elinstallationsrapporten efter i sømmene, for den viser både, om der er mindre fejl ved installationerne, som man med fordel kan udbedre, og endnu vigtigere, om der er deciderede ulovlige installationer, der er potentielt farlige”, fortæller Benny Hebsgaard, der er energirådgiver hos energiselskabet NRGi.

Læs også: Elbranchen har høje forventninger til fremtiden

Undersøgelsen viser endvidere, at 31 procent ikke ved, om de har læst den pågældende rapport. Det betyder, at andelen af boligkøbere, der ikke orienterer sig i rapporten, i virkeligheden kan være langt større. Det kan både blive dyrt og farligt for boligkøberen, fortæller Charlotte Gøttler, forebyggelseschef hos Tryg Forsikring:

OM ELRAPORTEN

Elinstallationsrapporten udarbejdes på baggrund af eleftersynet, som udføres af et autoriseret firma.

Rapporten er nødvendig for, at der kan tegnes ejerskifteforsikring på en ejendom og sørger for, at sælger som udgangspunkt ikke er ansvarlig for eventuelle skjulte skader og mangler.

Rapporten er gyldig i et år og beskriver installationernes funktionsdygtighed og faren ved eventuelle fejl og mangler. 

Kilde: NRGi

”Man kan nemt komme til at negligere betydningen af fejl ved elinstallationerne i huset eller helt overse dem, når man står i købsfasen. Det kan dog vise sig som et alvorligt problem, hvis uheldet er ude, og der sker personskade eller brand som følge af ulovlige installationer. Er de allerede anført i rapporten, er det købers ansvar at få dem udbedret. Hvis de ikke bliver det, risikerer man i værste fald både at stå med skaderne og mangle dækning fra forsikringen”, siger hun.

Alle rapporter på huset er vigtige
Charlotte Gøttler lægger vægt på, at det er vigtigt, at man som boligkøber vægter alle rapporter på ejendommen med lige stor vigtighed.

”Dine forsikringsforhold afhænger ikke blot af en enkelt rapport, men laves på baggrund husets samlede tilstand via tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten”, siger Charlotte Gøttler.

Læs også: Nye elinstallationer mindsker brandfare på museum

NRGi er et af Danmarks største energiselskaber med 1.100 medarbejdere og cirka 210.000 andelshavere. Virksomheden har divisioner inden for infrastruktur, installation, produktsalg, rådgivning og vedvarende energi.

-CHM

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus