Ny global standard sætter fut i intelligent belysning
Udviklingen af nye, intelligente belysningsløsninger kommer til at accelerere med en ny global standard. Det åbner ifølge Signify op for helt nye muligheder, når fremtidens belysning bliver baseret på IoT og SR-teknologi.
Hvem vil investere i gårsdagens belysningsteknologi, når intelligent belysning allerede er udbredt? Hos Signify (tidligere Philips Lighting), tror man, det vil være et fåtal.
Signify har arbejdet for en standardisering for intelligent belysning baseret på SR-teknologi (Sensor Ready), der er et resultat af DiiAs (Digital Illumination Interface Alliance) udvidede DALI-standard D4I, hvilket kommer til at forenkle fremtidens armaturdesign.
Standardiseringen er samtidigt et stort skridt mod, at den intelligente belysning bliver almindeligt udbredt – og det er få, der ønsker at stå udenfor den udvikling.
Ifølge Jonas Modigh, business development manager hos Signify Nordics åbner den globale standard døren til endnu mere fleksible og energieffektive belysningsløsninger.
”Vi har længe arbejdet for en ny global standard inden for intelligent belysning, og det er frugten af dette arbejde, vi kan høste nu. Med den globale standard tror vi, at overgangen til endnu smartere belysningsløsninger virkelig begynder at tage fart”, siger Jonas Modigh.
Standarden kan løse mange udfordringer
Den globale standard handler ikke bare om at give kunderne intelligente belysningsmuligheder. Standarden sikrer også en bedre energieffektivitet, mere fleksibilitet og enklere installation. Forbundne komponenter som armaturer og sensorer kan nu styres trådløst og sikrer høj funktionalitet.
”Teknologien betyder, at intelligente armaturløsninger bliver enklere, end de tidligere har været. Nu kan armaturerne kommunikere trådløst og rapportere data, fejlfindinger og energiforbrug”, siger Jonas Modigh.
I et nyligt realiseret projekt på en svensk skole blev 90 trådløst styrede armaturer med SR-teknologi og trådløse kontakter installeret i ti klasseværelser. Efter installationen er der ikke længere behov for styreledninger eller afbrydere i lokalerne. Selve installationen var meget omkostnings- og tidseffektiv, da både implementeringen og programmeringen af samtlige klasselokaler ifølge Signify blev udført på mindre end en time.
Flere tekniske gennembrud på vej
Erik Söderberg, kommerciel chef for Signify Nordic, er også positiv stemt over for den globale standard, og de nye muligheder teknologien giver.
”I løbet af 2019 kommer vi til at tage flere spændende skridt og lancere nye funktioner. Det omfatter blandt andet trådløst styrede LED-forkoblinger og API-løsninger. Lige nu findes der et væld af nye muligheder i intelligente belysningsløsninger, som kommer til at blive standardiserede”, siger Erik Söderberg og tilføjer:
”Det tog lige godt ti år at gøre LED til en standardløsning inden for belysning. Mange mener, at det kommer til at gå meget hurtigere med at få alt lys gjort intelligent”.
- JKK