Ny global standard sætter fut i intelligent belysning

Udviklingen af nye, intelligente belysningsløsninger kommer til at accelerere med en ny global standard. Det åbner ifølge Signify op for helt nye muligheder, når fremtidens belysning bliver baseret på IoT og SR-teknologi.

Den nye globale standard for intelligent belysning er måske det største gennembrud siden E27-soklen, vurderer Signify. PR-foto. .

Hvem vil investere i gårsdagens belysningsteknologi, når intelligent belysning allerede er udbredt? Hos Signify (tidligere Philips Lighting), tror man, det vil være et fåtal.

Signify har arbejdet for en standardisering for intelligent belysning baseret på SR-teknologi (Sensor Ready), der er et resultat af DiiAs (Digital Illumination Interface Alliance) udvidede DALI-standard D4I, hvilket kommer til at forenkle fremtidens armaturdesign.

Standardiseringen er samtidigt et stort skridt mod, at den intelligente belysning bliver almindeligt udbredt – og det er få, der ønsker at stå udenfor den udvikling.

Ifølge Jonas Modigh, business development manager hos Signify Nordics åbner den globale standard døren til endnu mere fleksible og energieffektive belysningsløsninger.

”Vi har længe arbejdet for en ny global standard inden for intelligent belysning, og det er frugten af dette arbejde, vi kan høste nu. Med den globale standard tror vi, at overgangen til endnu smartere belysningsløsninger virkelig begynder at tage fart”, siger Jonas Modigh.

Standarden kan løse mange udfordringer
Den globale standard handler ikke bare om at give kunderne intelligente belysningsmuligheder. Standarden sikrer også en bedre energieffektivitet, mere fleksibilitet og enklere installation. Forbundne komponenter som armaturer og sensorer kan nu styres trådløst og sikrer høj funktionalitet.

”Teknologien betyder, at intelligente armaturløsninger bliver enklere, end de tidligere har været. Nu kan armaturerne kommunikere trådløst og rapportere data, fejlfindinger og energiforbrug”, siger Jonas Modigh. 

I et nyligt realiseret projekt på en svensk skole blev 90 trådløst styrede armaturer med SR-teknologi og trådløse kontakter installeret i ti klasseværelser. Efter installationen er der ikke længere behov for styreledninger eller afbrydere i lokalerne. Selve installationen var meget omkostnings- og tidseffektiv, da både implementeringen og programmeringen af samtlige klasselokaler ifølge Signify blev udført på mindre end en time. 

Flere tekniske gennembrud på vej
Erik Söderberg, kommerciel chef for Signify Nordic, er også positiv stemt over for den globale standard, og de nye muligheder teknologien giver. 

”I løbet af 2019 kommer vi til at tage flere spændende skridt og lancere nye funktioner. Det omfatter blandt andet trådløst styrede LED-forkoblinger og API-løsninger. Lige nu findes der et væld af nye muligheder i intelligente belysningsløsninger, som kommer til at blive standardiserede”, siger Erik Söderberg og tilføjer:

”Det tog lige godt ti år at gøre LED til en standardløsning inden for belysning. Mange mener, at det kommer til at gå meget hurtigere med at få alt lys gjort intelligent”.

- JKK

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

29.04.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

6W strømforsyning med bred indgangsspænding

29.04.2025Installator.dk

Massivt strømsvigt: 15 GW forsvandt på fem sekunder

28.04.2025Installator.dk

Udbygningen af sol og vind er næsten gået i stå

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

24.04.2025Installator.dk

Analyse: Elprisen svinger som aldrig før

23.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

22.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

"Jeg ville rigtig gerne deltage, men jeg kan desværre ikke torsdag 24. april kl 10"

22.04.2025Installator.dk

Vejledning var nødvendig: Uigennemskuelige tariffer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup