Ny global standard sætter fut i intelligent belysning

Udviklingen af nye, intelligente belysningsløsninger kommer til at accelerere med en ny global standard. Det åbner ifølge Signify op for helt nye muligheder, når fremtidens belysning bliver baseret på IoT og SR-teknologi.

Den nye globale standard for intelligent belysning er måske det største gennembrud siden E27-soklen, vurderer Signify. PR-foto. .

Hvem vil investere i gårsdagens belysningsteknologi, når intelligent belysning allerede er udbredt? Hos Signify (tidligere Philips Lighting), tror man, det vil være et fåtal.

Signify har arbejdet for en standardisering for intelligent belysning baseret på SR-teknologi (Sensor Ready), der er et resultat af DiiAs (Digital Illumination Interface Alliance) udvidede DALI-standard D4I, hvilket kommer til at forenkle fremtidens armaturdesign.

Standardiseringen er samtidigt et stort skridt mod, at den intelligente belysning bliver almindeligt udbredt – og det er få, der ønsker at stå udenfor den udvikling.

Ifølge Jonas Modigh, business development manager hos Signify Nordics åbner den globale standard døren til endnu mere fleksible og energieffektive belysningsløsninger.

”Vi har længe arbejdet for en ny global standard inden for intelligent belysning, og det er frugten af dette arbejde, vi kan høste nu. Med den globale standard tror vi, at overgangen til endnu smartere belysningsløsninger virkelig begynder at tage fart”, siger Jonas Modigh.

Standarden kan løse mange udfordringer
Den globale standard handler ikke bare om at give kunderne intelligente belysningsmuligheder. Standarden sikrer også en bedre energieffektivitet, mere fleksibilitet og enklere installation. Forbundne komponenter som armaturer og sensorer kan nu styres trådløst og sikrer høj funktionalitet.

”Teknologien betyder, at intelligente armaturløsninger bliver enklere, end de tidligere har været. Nu kan armaturerne kommunikere trådløst og rapportere data, fejlfindinger og energiforbrug”, siger Jonas Modigh. 

I et nyligt realiseret projekt på en svensk skole blev 90 trådløst styrede armaturer med SR-teknologi og trådløse kontakter installeret i ti klasseværelser. Efter installationen er der ikke længere behov for styreledninger eller afbrydere i lokalerne. Selve installationen var meget omkostnings- og tidseffektiv, da både implementeringen og programmeringen af samtlige klasselokaler ifølge Signify blev udført på mindre end en time. 

Flere tekniske gennembrud på vej
Erik Söderberg, kommerciel chef for Signify Nordic, er også positiv stemt over for den globale standard, og de nye muligheder teknologien giver. 

”I løbet af 2019 kommer vi til at tage flere spændende skridt og lancere nye funktioner. Det omfatter blandt andet trådløst styrede LED-forkoblinger og API-løsninger. Lige nu findes der et væld af nye muligheder i intelligente belysningsløsninger, som kommer til at blive standardiserede”, siger Erik Söderberg og tilføjer:

”Det tog lige godt ti år at gøre LED til en standardløsning inden for belysning. Mange mener, at det kommer til at gå meget hurtigere med at få alt lys gjort intelligent”.

- JKK

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinne i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup