Ny norm for brandsikring af ventilationsanlæg

Den kommende opdatering af DS 428 – Brandsikring af ventilationsanlæg – er pligtlæsning for alle, der arbejder med ventilationsanlæg. Standarden introducerer nemlig helt nye fremgangsmåder, og den er opbygget markant anderledes end de foregående.

Ny teknologi, nye materialer og ikke mindst nye byggemønstre har gjort en opdatering af DS 428 – Brandsikring af ventilationsanlæg – nødvendig. PR-foto. .

”Siden den seneste version af DS 428 er man i Danmark begyndt at bygge flere højere bygninger, og det har en stor betydning for brandsikkerhed”, siger seniorkonsulent Erling Trudsø fra Dansk Standard. PR-foto. .

Standarden bryder samtidig med en lang tradition for at være meget konkret til nu at tillade funktionsbestemte fremgangsmåder. Det betyder, at man i visse byggerier kan afvige fra standarden, såfremt en række forhold er i orden, så den overordnede sikkerhed er på plads. Det gør normen mere omfattende, men forfatterne har et trick i ærmet.

”For første gang har vi valgt at skrive normen med flere forskellige farver. Det skal gøre det nemt at finde og følge det rette spor alt efter, om man vil benytte standardens præaccepterede fremgangsmåder, der gælder for langt hovedparten af byggeriet i Danmark, eller om man skal bruge den funktionsbestemte fremgangsmåde”, siger seniorkonsulent Erling Trudsø fra Dansk Standard.

Ny beregningsmodel for høje byggerier
Det skal gøre det nemmere for alle parter at bruge normen, der er mere kompleks end nogen af de foregående versioner.

Nyheder i DS 428 version 5

Blandt mange ændringer i den nye DS 428 – Brandsikring af ventilationsanlæg – kan nævnes:

  • Opdeling af normen i en funktionsbestemt og en præaccepteret del
  • Helt ny sektion om decentrale ventilationsanlæg
  • Nye beregningsgrundlag for høje bygninger og røgventilerede systemer

DS 428 spiller desuden sammen med det seneste bygningsreglements forskrifter om, at det ikke længere er kommunerne, der skal godkende brandstrategier for nybyggeri. Dette flyttes fremover til brandrådgivere, der efter et klassificeringssystem har bemyndigelse til at godkende henholdsvis præaccepterede og funktionsbestemte brandsikringsløsninger.

”Byggeriet udvikler sig, og det gør materialer og metoder også. Siden den seneste version af DS 428 er man i Danmark begyndt at bygge flere højere bygninger, og det har en stor betydning for brandsikkerhed. DS 428 er jo i høj grad en systemstandard, der skal ligge til grund for dimensionering af anlæg, og der har vi præciseret, hvordan man regner på de høje byggerier”, fortæller Erling Trudsø.

Det har øget kompleksiteten, men samtidig er den nye DS 428 også blevet mere præcis, lyder det fra formanden for det udvalg, der gennem 10-11 møder og mange timers skrivning har forfattet standarden i regi af Dansk Standard, Brian Schiøtt, der også er projektchef i virksomheden Airforce. Han siger:

”Vi har præciseret alle de elementer i standarden, hvor vi ved at brugerne har været i tvivl, eller hvor der har være fortolkningssituationer. Gennem høringer, og via mit arbejde som underviser i standarden, har vi identificeret alle de steder, hvor standarden har været svær at arbejde med”.

”Vi har præciseret alle de elementer i standarden, hvor vi ved at brugerne har været i tvivl, eller hvor der har være fortolkningssituationer”, siger Brian Schiøtt, udvalgsformand og projektleder i Airforce. PR-foto. .

Ny trend med decentrale ventilationsanlæg
Det har været et omfattende arbejde, som er blevet forsinket af at der undervejs kom et nyt bygningsreglement, som er overordnet for DS 428. Samtidigt har udvalget valgt at skrive et helt nyt kapitel om decentrale ventilationsanlæg, som i dag anvendes i meget høj grad i bolig- og lejlighedsbyggeri.

”Jeg har siden 2002 undervist i standarden og været med til at skrive version 3, 4 og nu den femte version af standarden. Der kommer hele tiden nye produkter på markedet og ny viden, som er relevant, og det skal standarden kunne rumme. Udvalget forsøges derfor besat så bredt som muligt, med forskellig baggrund og specialviden. Eksempelvis har vi en repræsentant fra Rockwool med i udvalget, der kommer med relevant viden på det område, og vi har et par brandrådgivere, der kan give os nyeste tekniske indsigt fra den side”, fortæller Brian Schiøtt, der gennem årene har undervist flere end 3.000 personer i brugen af DS 428-standarden.

DS 428 bør være pligtlæsning
Brian Schiøtts generelle råd til installatører i forbindelse med den nye standard er:

Læs også: Det skal være lettere at brandsikre ventilationsanlæg

”Installatørerne er en bred gruppe, der rækker lige fra de helt små, der sætter et enkelt ventilationsanlæg op i ny og næ, til de store spillere på markedet, der ikke laver andet. Der er dog ingen tvivl om, at alle, der på den ene eller anden måde beskæftiger sig med ventilation, skal læse den nye DS 428. Den er et must, både fordi man kan komme meget galt afsted, hvis ens arbejde ikke lever op til kravene, og fordi man må forvente, at der kommer en mere omfattende kontrol fremover”.

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Ventilation 2019

Relateret indhold

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

04.12.2024Genvex

Sponseret

Vil du vide, hvordan moderne modulbyggeri foregår? Så se med her!

02.12.2024Installator.dk

Generationsskifte på vej i DP Ventilation A/S

27.11.2024Installator.dk

Få kommuner har øremærket penge til bedre indeklima

26.11.2024Genvex

Sponseret

Få et årligt serviceeftersyn af dit ventilationsanlæg

26.11.2024Geovent

Sponseret

Har du set vores nye GeoHood MEHS?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup