Ny teknik styrer lyset på CVU

I et stort byggeri er fortrådningen mellem armaturerne udført med stikforbindelser, der ikke er gjort fast på bygningsdele. Den måde at installere på giver store besparelser og er forholdsvis ny i Danmark.

Af Jørgen Jensen

Når de første studerende tager CVU Øresunds nye kompleks i Rådmandsgade i København NV i brug, indleder de også en ny epoke. Det på mange måder skelsættende bygningskompleks på over 16.000 etagemeter har bl.a. fået installeret den nyeste teknik inden for montage og styring af indendørsbelysningen.

Teknikken drejer sig især om IBI (intelligente bygningsinstallationer), stikforbindelser og systemarmaturer, hvor fleksible installationskabler ligger frit på loftet fra armatur til armatur. Elektrikerne slipper dermed for at fastgøre kablerne, og installationsvirksomheden sparer tid og penge.

”Installatørerne fortæller om store besparelser, når de arbejder med systemarmaturer. Forbindelserne bliver kortere, og der skal ikke bruges arbejdstid på at befæste kablet for hver halve meter, sådan som det kræves i faste installationer,” fortæller Frank Offersen fra WAGO Danmark.

Systemarmaturer
WAGO er producent af de tidsbesparende Winsta stikforbindelser samt DALI-delen og styringen til lys og CTS. Winsta forhandles i Danmark af NKT Cables A/S. De øvrige deltagere i det på flere måder banebrydende projekt er Hoffmann Teknik og Fagerhult (leverandør af armaturer). Hoffmann Teknik har ansvaret for alle de tekniske installationer i byggeriet, men udfører el-installationerne, også IBI, med egne folk). Teknikken udgør omkring en fjerdedel af entreprisesummen på det store byggeri til over 220 millioner kroner.

Armaturerne kaldes systemarmaturer, fordi de opfylder en række myndighedskrav, fx omkring montagevejledningen.
Per Reinholdt fra Fagerhult fortæller, at Stærkstrømsbekendtgørelsen stopper, hvor det første armatur i armatursystemet tilsluttes den faste installation med en tilledning. De øvrige armaturer i systemet - det kan være ganske mange – er kravsmæssigt blevet til ét armatur, og ifølge DS/EN60598 normen betragtes forbindelserne mellem dem som interne.

”Fagerhult har fremstillet systemarmaturer i knap et år, og vi er meget omhyggelige med udformningen af den udvidede montagevejledning. Den går især på sikkerhed, så den færdige installation overholder kravene i lavspændingsdirektivet,” forklarer Per Reinholdt.

Stikforbindelser efter kundens mål
Ifølge Per Reinholdt er der principielt intet ændret i den nye måde at installere lysarmaturer på. Kun montageteknikken er anderledes end i den faste installation.

”Det er grunden til, at vi anbefaler 1,5 mm2 kabler, og at kun autoriserede elinstallatører udfører arbejdet," siger han.

Kablerne leveres færdige og i længder efter kundens mål. Eneste krav til længden er, at Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til mindste kortslutningsstrøm er overholdt.

Per Reinholdt fortæller også, at langt de fleste indbygningsarmaturer i Fagerhults program i princippet kan bruges som systemarmaturer, blot de leveres sammen med en udvidet vejledning. Armaturerne i Rådmandsgade er nogle af Fagerhults første systemarmaturer, men flere følger efter.

Især til de forandringsparate
Pionerarbejdet i Rådmandsgade forventes at få stor betydning for fremtidens byggeri i Danmark. Ikke mindst fordi prisen for en færdig installation med lysarmaturer kan reduceres væsentligt sammenlignet med de sædvanlige faste installationer.

Men det tæller også med, elektrikeren bliver hurtigere færdig med sit arbejde, og at han ikke går i vejen for de andre håndværkere. Derudover bliver installationen meget fleksibel, hvilket passer perfekt til den forandringsparate organisation, hvor der hele tiden flyttes rundt på de fysiske resurser.

Og det er især på grund af fleksibiliteten, at Hoffmann i CVU Øresund byggeriet har valgt at styre lyset med DALI protokollen. Alle armaturer, bortset fra de, der er opsat i toiletter og gangarealer, har DALI-forkobling. Derved kan armaturerne styres individuelt, i grupper eller i scenarier.

Flere installationer på vej
Derudover er DALI let at integrere med andre systemer samt at servicere. WAGO-controlleren styrer både DALI-bussen, CTS- og alarmsystemet gennem samme hovedbus, som på CVU Øresund er ethernet. Hovedbussen kunne dog lige så godt have været LON, EIB eller BAC-net, da WAGO har controllere til dem alle.

Aktuelt på CVU har man valgt at placere controllerne centralt i fordelingstavlerne, men der er intet til hinder for, at de også kan placeres over loft eller under gulv.

Samarbejdet mellem de tre involverede firmaer, WAGO, Fagerhult og Hoffmann Teknik, har fungeret perfekt, så vejen er banet for endnu flere installationer med systemarmaturer, stikforbindelser og WAGO controllere til intelligente bygningsinstallationer.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

22.04.2024SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

19.04.2024BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Ny serie af RIGOL oscilloskoper

18.04.2024Xolta A/S

Sponseret

XOLTA optimerer batteriets ydeevne via særligt styresystem

18.04.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Har du ofte korte deadlines til dine installationsprojekter?

18.04.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opnå lys i ekstra lange længder?

18.04.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Sikker opladning til alle behov

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København