Ny teknik styrer lyset på CVU

I et stort byggeri er fortrådningen mellem armaturerne udført med stikforbindelser, der ikke er gjort fast på bygningsdele. Den måde at installere på giver store besparelser og er forholdsvis ny i Danmark.

Af Jørgen Jensen

Når de første studerende tager CVU Øresunds nye kompleks i Rådmandsgade i København NV i brug, indleder de også en ny epoke. Det på mange måder skelsættende bygningskompleks på over 16.000 etagemeter har bl.a. fået installeret den nyeste teknik inden for montage og styring af indendørsbelysningen.

Teknikken drejer sig især om IBI (intelligente bygningsinstallationer), stikforbindelser og systemarmaturer, hvor fleksible installationskabler ligger frit på loftet fra armatur til armatur. Elektrikerne slipper dermed for at fastgøre kablerne, og installationsvirksomheden sparer tid og penge.

”Installatørerne fortæller om store besparelser, når de arbejder med systemarmaturer. Forbindelserne bliver kortere, og der skal ikke bruges arbejdstid på at befæste kablet for hver halve meter, sådan som det kræves i faste installationer,” fortæller Frank Offersen fra WAGO Danmark.

Systemarmaturer
WAGO er producent af de tidsbesparende Winsta stikforbindelser samt DALI-delen og styringen til lys og CTS. Winsta forhandles i Danmark af NKT Cables A/S. De øvrige deltagere i det på flere måder banebrydende projekt er Hoffmann Teknik og Fagerhult (leverandør af armaturer). Hoffmann Teknik har ansvaret for alle de tekniske installationer i byggeriet, men udfører el-installationerne, også IBI, med egne folk). Teknikken udgør omkring en fjerdedel af entreprisesummen på det store byggeri til over 220 millioner kroner.

Armaturerne kaldes systemarmaturer, fordi de opfylder en række myndighedskrav, fx omkring montagevejledningen.
Per Reinholdt fra Fagerhult fortæller, at Stærkstrømsbekendtgørelsen stopper, hvor det første armatur i armatursystemet tilsluttes den faste installation med en tilledning. De øvrige armaturer i systemet - det kan være ganske mange – er kravsmæssigt blevet til ét armatur, og ifølge DS/EN60598 normen betragtes forbindelserne mellem dem som interne.

”Fagerhult har fremstillet systemarmaturer i knap et år, og vi er meget omhyggelige med udformningen af den udvidede montagevejledning. Den går især på sikkerhed, så den færdige installation overholder kravene i lavspændingsdirektivet,” forklarer Per Reinholdt.

Stikforbindelser efter kundens mål
Ifølge Per Reinholdt er der principielt intet ændret i den nye måde at installere lysarmaturer på. Kun montageteknikken er anderledes end i den faste installation.

”Det er grunden til, at vi anbefaler 1,5 mm2 kabler, og at kun autoriserede elinstallatører udfører arbejdet," siger han.

Kablerne leveres færdige og i længder efter kundens mål. Eneste krav til længden er, at Stærkstrømsbekendtgørelsens krav til mindste kortslutningsstrøm er overholdt.

Per Reinholdt fortæller også, at langt de fleste indbygningsarmaturer i Fagerhults program i princippet kan bruges som systemarmaturer, blot de leveres sammen med en udvidet vejledning. Armaturerne i Rådmandsgade er nogle af Fagerhults første systemarmaturer, men flere følger efter.

Især til de forandringsparate
Pionerarbejdet i Rådmandsgade forventes at få stor betydning for fremtidens byggeri i Danmark. Ikke mindst fordi prisen for en færdig installation med lysarmaturer kan reduceres væsentligt sammenlignet med de sædvanlige faste installationer.

Men det tæller også med, elektrikeren bliver hurtigere færdig med sit arbejde, og at han ikke går i vejen for de andre håndværkere. Derudover bliver installationen meget fleksibel, hvilket passer perfekt til den forandringsparate organisation, hvor der hele tiden flyttes rundt på de fysiske resurser.

Og det er især på grund af fleksibiliteten, at Hoffmann i CVU Øresund byggeriet har valgt at styre lyset med DALI protokollen. Alle armaturer, bortset fra de, der er opsat i toiletter og gangarealer, har DALI-forkobling. Derved kan armaturerne styres individuelt, i grupper eller i scenarier.

Flere installationer på vej
Derudover er DALI let at integrere med andre systemer samt at servicere. WAGO-controlleren styrer både DALI-bussen, CTS- og alarmsystemet gennem samme hovedbus, som på CVU Øresund er ethernet. Hovedbussen kunne dog lige så godt have været LON, EIB eller BAC-net, da WAGO har controllere til dem alle.

Aktuelt på CVU har man valgt at placere controllerne centralt i fordelingstavlerne, men der er intet til hinder for, at de også kan placeres over loft eller under gulv.

Samarbejdet mellem de tre involverede firmaer, WAGO, Fagerhult og Hoffmann Teknik, har fungeret perfekt, så vejen er banet for endnu flere installationer med systemarmaturer, stikforbindelser og WAGO controllere til intelligente bygningsinstallationer.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

25.04.2025Installator.dk

Koble annoncerer fem nye opkøb

24.04.2025Installator.dk

Analyse: Elprisen svinger som aldrig før

23.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Casper skal til EM i elektrikerfaget: ”Jeg er mere end bare en elektriker”

22.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

"Jeg ville rigtig gerne deltage, men jeg kan desværre ikke torsdag 24. april kl 10"

22.04.2025Installator.dk

Vejledning var nødvendig: Uigennemskuelige tariffer

21.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

Når hverdagen ruller, har vi sørget for, at din torsdag skiller sig ud

16.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton præsenterer intelligente energiløsninger på Elfack 2025

16.04.2025Installator.dk

Elafgiftsberegning ændres: Større regninger på vej i starten af året

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På faget Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

28.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup + Online

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Ringsted)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

29.04.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Ringsted, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding