Ny uddannelse ruster energivejledere til store bygninger

Den populære energivejleder-uddannelse har fået en overbygning, som ruster installatørerne til at rådgive om energirenoveringer i større bygninger. Professionelle tilbudsforløb og forretningsudvikling er blandt de nye fag på ”skemaet”.

Kursusleder J.C. Sørensen introducerer en praktikopgave for et hold kommende energivejledere (Arkivbillede).

I tirsdags startede første hold håndværkere på energivejleder-uddannelsens nye overbygning, der fokuserer på, hvordan man rådgiver om energibesparelser i større bygninger.

Et væsentligt element i den nye overbygningsuddannelse er, udover den tekniske undervisning, hvordan man tilrettelægger et screenings- og tilbudsforløb, som er målrettet den type beslutningstagere, der typisk har ansvaret for større bygninger. Hvad enten der er tale om direktører i små og mellemstore virksomheder eller repræsentanter for eksempelvis andelsboligforeninger.

Der er nemlig stor forskel på at udfærdige tilbud til en almindelig boligejer og en ansvarlig for større bygninger, mener Torben Richardt Hansen, der er sekretariatsleder i energivejledersekretariatet.

”En virksomhedsejer har et budget, der skal overholdes, og han skal muligvis forsvare beslutningen om energirenovering overfor en bestyrelse. Derfor skal installatøren kunne argumentere professionelt og fremlægge præcise udregninger af tilbagebetalingstiden. Den proces giver kurset nogle værktøjer til at håndtere,” siger Torben Richardt Hansen.

Forretningsudvikling på skemaet

Et andet fokusområde på den tre dage lange uddannelse bliver, hvordan installatørerne kan udvikle forretningen, så de begynder at tjene penge på energirenoveringer og energieffektiviseringer.

Kristian Vielwerth, der er underviser på kurset, mener at netop det fokus er vigtigt, selvom det ikke har så meget med byggeteknik at gøre.

”Formålet med det hele er at realisere nogle energibesparelser og skabe så mange jobs så muligt i processen. Hvis det skal lykkes, skal der laves en forandringsproces i virksomhederne, så der fremover bliver skabt forretning på energiløsningerne. Det vil vi gerne hjælpe kursisterne i gang med,” siger Kristian Vielwerth og understreger, at øvelsen er nødvendig i alle installationsvirksomheder uanset størrelse.

Appellerer bredt

Ifølge Kristian Vielwerth er den primære målgruppe for den nye uddannelse en gruppe på 20 procent af de almindelige energivejledere, som arbejder med bygninger, der er større end parcelhuse. Han mener dog også, at de installatører, der tog den almindelige energivejlederuddannelse, som de første, for over tre år siden, kan have gavn af den nye uddannelse.

”De får nu mulighed for at få repeteret og opdateret deres viden om nye teknologier eller kendte teknologier, som er blevet modnet. Og så får de god lejlighed til at udveksle erfaringer med medkursisterne,” siger Kristian Vielwerth.

Den regulære energivejleder-uddannelse, som er en forudsætning for at tage overbygningen, har eksisteret i 3 år og uddannet 2.000 energivejledere. 40 procent af dem kommer fra installatørfagene.

Læs mere om den nye uddannelse her.

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup