Ny uddannelse ruster energivejledere til store bygninger

Den populære energivejleder-uddannelse har fået en overbygning, som ruster installatørerne til at rådgive om energirenoveringer i større bygninger. Professionelle tilbudsforløb og forretningsudvikling er blandt de nye fag på ”skemaet”.

Kursusleder J.C. Sørensen introducerer en praktikopgave for et hold kommende energivejledere (Arkivbillede).

I tirsdags startede første hold håndværkere på energivejleder-uddannelsens nye overbygning, der fokuserer på, hvordan man rådgiver om energibesparelser i større bygninger.

Et væsentligt element i den nye overbygningsuddannelse er, udover den tekniske undervisning, hvordan man tilrettelægger et screenings- og tilbudsforløb, som er målrettet den type beslutningstagere, der typisk har ansvaret for større bygninger. Hvad enten der er tale om direktører i små og mellemstore virksomheder eller repræsentanter for eksempelvis andelsboligforeninger.

Der er nemlig stor forskel på at udfærdige tilbud til en almindelig boligejer og en ansvarlig for større bygninger, mener Torben Richardt Hansen, der er sekretariatsleder i energivejledersekretariatet.

”En virksomhedsejer har et budget, der skal overholdes, og han skal muligvis forsvare beslutningen om energirenovering overfor en bestyrelse. Derfor skal installatøren kunne argumentere professionelt og fremlægge præcise udregninger af tilbagebetalingstiden. Den proces giver kurset nogle værktøjer til at håndtere,” siger Torben Richardt Hansen.

Forretningsudvikling på skemaet

Et andet fokusområde på den tre dage lange uddannelse bliver, hvordan installatørerne kan udvikle forretningen, så de begynder at tjene penge på energirenoveringer og energieffektiviseringer.

Kristian Vielwerth, der er underviser på kurset, mener at netop det fokus er vigtigt, selvom det ikke har så meget med byggeteknik at gøre.

”Formålet med det hele er at realisere nogle energibesparelser og skabe så mange jobs så muligt i processen. Hvis det skal lykkes, skal der laves en forandringsproces i virksomhederne, så der fremover bliver skabt forretning på energiløsningerne. Det vil vi gerne hjælpe kursisterne i gang med,” siger Kristian Vielwerth og understreger, at øvelsen er nødvendig i alle installationsvirksomheder uanset størrelse.

Appellerer bredt

Ifølge Kristian Vielwerth er den primære målgruppe for den nye uddannelse en gruppe på 20 procent af de almindelige energivejledere, som arbejder med bygninger, der er større end parcelhuse. Han mener dog også, at de installatører, der tog den almindelige energivejlederuddannelse, som de første, for over tre år siden, kan have gavn af den nye uddannelse.

”De får nu mulighed for at få repeteret og opdateret deres viden om nye teknologier eller kendte teknologier, som er blevet modnet. Og så får de god lejlighed til at udveksle erfaringer med medkursisterne,” siger Kristian Vielwerth.

Den regulære energivejleder-uddannelse, som er en forudsætning for at tage overbygningen, har eksisteret i 3 år og uddannet 2.000 energivejledere. 40 procent af dem kommer fra installatørfagene.

Læs mere om den nye uddannelse her.

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

21.02.2025Inspectly ApS

Sponseret

Tør du tage ansvar?

21.02.2025Installator.dk

Nulemissions-byggeri i fokus på konference

20.02.2025Installator.dk

Ladeoperatør ansætter ny topchef

20.02.2025Georg Fischer

Sponseret

GF introducerer 15 års kvalitetsgaranti for MULTI/JOINT® 3000 Plus

20.02.2025Installator.dk

Nye anbefalinger indskrænker mulighederne for grøn markedsføring

19.02.2025Installator.dk

InstallatørGruppen fortsætter opkøbene – snart også i Schweiz

19.02.2025Installator.dk

Uddannelsesreform roses fra begge sider

18.02.2025Installator.dk

Erfarne faglærte skal fastholde erhvervsskoleelever

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding