31.10.2018  |  VVS  |  Branchen

Håndværkere er positive overfor bæredygtighed

En ny undersøgelse af håndværkernes holdning til bæredygtighed i byggeriet viser, at 60 procent er positivt stemt overfor grønne tiltag. Men mange mener samtidig, at de mangler viden om emnet.

Byggecenterkæden Stark har for andet år i træk undersøgt håndværkeres holdning til bæredygtighed. Og undersøgelsen viser, at cirka 60 procent af håndværkerne er positive overfor bæredygtighed i byggebranchen, mens det sidste år kun var 35 procent, der havde samme holdning.

Læs også: Arkitektsolceller tegner fremtiden

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Håndværkerne bliver ofte glemt, når visionerne for bæredygtigt byggeri bliver besluttet oppe i hjørnekontorerne. Også selv om det er håndværkerne, der skal sikre, at visionerne bliver ført ud i livet, og håndværkerne der knokler for, at byggeriet når de mål, vi skal”, siger adm. direktør i Stark, Britta K. Stenholt.

Håndværkerne savner viden
I 2018 er der 25 procent flere håndværkere, der ser lyst på bæredygtighed, til forskel fra året før, ifølge Starks undersøgelse, og det kan der være mange grunde til.

Starks egnet bud er det fokus, kæden har haft på at formidle bæredygtighed, forklarer Britta K. Stenholt:

”En af de største barrierer for håndværkerne er manglende viden om bæredygtighed. Derfor er det vigtigt, at regler og krav formidles, så de giver mening ude på byggepladserne, ligesom det generelt skal være nemmere at bygge bæredygtigt", siger hun og tilføjer:

"Der er med andre ord nok at tage fat på, og vi vil derfor fortsætte med at sætte fokus på, hvordan vi kan gøre bæredygtighed mere tilgængeligt og mindre besværligt for håndværkerne”.

Bæredygtighedsundersøgelsen viser, at kun 35 procent mener, at de har nok viden om bæredygtige byggematerialer, og at blot 18 procent rådgiver deres kunder om bæredygtighed i byggeprojekter.

Fordele og ulemper
Undersøgelsen giver samtidig indblik i udfordringer og muligheder med bæredygtige byggerier, ifølge branchefolkene selv.

Håndværkerne har svaret, at de tre største fordele ved bæredygtigt byggeri er miljørigtige produktionsmetoder, social ansvarlighed og forbedret arbejdsmiljø.

Omvendt har håndværkerne meldt ud, at de største udfordringer er manglende viden, materialeomkostninger, og at diverse processer er tidskrævende pga. ekstra administration og dokumentation.

Læs også: Undersøgelse: Det er krævende at bygge bæredygtigt

Starks undersøgelse er baseret på kædens egne professionelle kunder fra håndværkererhvervet, med 1.843 respondenter.

- SN

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere