Nye lyskilder giver kæmpe besparelser
Udskiftning af lyskilder er oftest investeringer med kort tilbagebetalingstid, fordi energibesparelsen suppleres med driftsbesparelser, når lyskilderne ikke skal udskiftes så tit. Læs her om en case fra Blaagaards Seminarium, hvor der er opnået store energibesparelser på området.
Lyskilderne bliver ifølge overmontør Lasse Rossil, SIF, bedre og bedre, men i Norden, der er et lille marked, har vi tradition for at anvende lyskilder med varmt og dæmpet lys i modsætning til den øvrige verden. Det betyder et reduceret udbud af lyskilder for os nordeuropæere, siger han.
De to eksempler herunder illustrerer dog, at et skift af lyskilder giver meget store besparelser.
Fra halogen til LED betalt på et år
På et bosted fik SIF Gruppen til opgave at udskifte den eksisterende konstant brændende halogenbelysning med LED ditto.
Tilbagebetalingstiden viste sig at blive ét år. Udskiftningen kostede 38.000 kroner, hvilket i runde tal svarede til den årlige besparelse på 40.000 kroner. LED-pærer har i det hele taget den fordel, at de brænder cirka 30.000-40.000 timer, mens en halogenpære brænder fra 2.000-4.000 timer. LED-pærerne er godt nok dyrere i indkøb, men driftsøkonomisk kan det ifølge Lasse Rossil sagtens betale sig også på grund af den sparede arbejdsløn til udskiftning af pærer og især, hvis LED-spots anvendes på svært tilgængelige steder, siger han.
På Blaagaard Seminarium, der hører under Professionshøjskolen UCC i København, har SIF Gruppen på foranledning af driftsleder Finn Mortensen udskiftet loftsbelysningen i festsalen fra almindelige glødepærer til LED-pærer.
Det er et godt eksempel på, hvordan man ved at skifte lyskilden kan opnå store driftsbesparelser på såvel lyskildens energiforbrug som frekvensen mellem pæreudskiftninger, fortæller overmontør i SIF Gruppen, Lasse Rossil, der har været projektleder og derfor har været i tæt dialog med Finn Mortensen om den konkrete løsning på dette projekt.
Perfekt løsning
I vores festsal fra 1960erne med plads til 450 mennesker, der også fungerer som teaterbygning og biograf, har vi i år udskiftet de eksisterende 110 styk 100 Watt glødepærer med 14 Watt LED-pærer. Vi har genanvendt armaturerne, men udskiftet de gamle lysdæmpere, der var brændt af, fortæller Finn Mortensen og tilføjer, at det har været en stor succes, idet vi har opnået samme lysmængde og dermed komfort trods den store energibesparelse ved at gå fra 100 til 14 Watt-pærer i 110 armaturer. Blaagaard Seminarium sparer i runde tal 85 Watt pr. armatur pr. time, hvilket giver godt ni kWh a cirka to kroner, altså en håndgribelig driftsbesparelse på cirka 18 kroner, hver time lyset er tændt, svarende til en besparelse på 85 procent.
Dertil skal lægges, at vi tidligere brugte rigtig mange glødepærer, hvor vi nu med LED-pærerne har en forventning om, at de holder i mindst 25.000 timer, inden de skal udskiftes.
Finn Mortensen peger også på, at armaturerne sidder syv meter oppe, og dermed er besværlige at komme til, når pærerne skal udskiftes: For os var det endnu et vægtigt argument for at udskifte de gamle glødepærer med LED-pærerne med meget længere holdbarhed.
Læs også: TEMA BELYSNING