Nye lyskilder giver kæmpe besparelser

Udskiftning af lyskilder er oftest investeringer med kort tilbagebetalingstid, fordi energibesparelsen suppleres med driftsbesparelser, når lyskilderne ikke skal udskiftes så tit. Læs her om en case fra Blaagaards Seminarium, hvor der er opnået store energibesparelser på området.

På Blaagaard Seminarium har man udskiftet de gamle 110 styk 100 Watt-pærer med 14 Watt LED-pærer og opnået store energibesparelser. Foto: SIF Gruppen.

Lyskilderne bliver ifølge overmontør Lasse Rossil, SIF, bedre og bedre, men i Norden, der er et lille marked, har vi tradition for at anvende lyskilder med ’varmt’ og dæmpet lys i modsætning til den øvrige verden. ”Det betyder et reduceret udbud af lyskilder for os nordeuropæere,” siger han.

De to eksempler herunder illustrerer dog, at et skift af lyskilder giver meget store besparelser.

Fra halogen til LED betalt på et år
På et bosted fik SIF Gruppen til opgave at udskifte den eksisterende konstant brændende halogenbelysning med LED ditto.

Tilbagebetalingstiden viste sig at blive ét år. Udskiftningen kostede 38.000 kroner, hvilket i runde tal svarede til den årlige besparelse på 40.000 kroner. LED-pærer har i det hele taget den fordel, at de brænder cirka 30.000-40.000 timer, mens en halogenpære brænder fra 2.000-4.000 timer. LED-pærerne er godt nok dyrere i indkøb, men driftsøkonomisk kan det ifølge Lasse Rossil sagtens betale sig – også på grund af den sparede arbejdsløn til udskiftning af pærer og især, hvis LED-spots anvendes på svært tilgængelige steder,” siger han.

På Blaagaard Seminarium, der hører under Professionshøjskolen UCC i København, har SIF Gruppen på foranledning af driftsleder Finn Mortensen udskiftet loftsbelysningen i festsalen fra almindelige glødepærer til LED-pærer.

”Det er et godt eksempel på, hvordan man ved at skifte lyskilden kan opnå store driftsbesparelser på såvel lyskildens energiforbrug som frekvensen mellem pæreudskiftninger, fortæller overmontør i SIF Gruppen, Lasse Rossil, der har været projektleder og derfor har været i tæt dialog med Finn Mortensen om den konkrete løsning på dette projekt.

Perfekt løsning
”I vores festsal fra 1960’erne med plads til 450 mennesker, der også fungerer som teaterbygning og biograf, har vi i år udskiftet de eksisterende 110 styk 100 Watt glødepærer med 14 Watt LED-pærer. Vi har genanvendt armaturerne, men udskiftet de gamle lysdæmpere, der var brændt af,” fortæller Finn Mortensen og tilføjer, at det har været en stor succes, idet vi har opnået samme lysmængde og dermed komfort trods den store energibesparelse ved at gå fra 100 til 14 Watt-pærer i 110 armaturer. Blaagaard Seminarium sparer i runde tal 85 Watt pr. armatur pr. time, hvilket giver godt ni kWh a cirka to kroner, altså en håndgribelig driftsbesparelse på cirka 18 kroner, hver time lyset er tændt, svarende til en besparelse på 85 procent.

”Dertil skal lægges, at vi tidligere brugte rigtig mange glødepærer, hvor vi nu med LED-pærerne har en forventning om, at de holder i mindst 25.000 timer, inden de skal udskiftes.”

Finn Mortensen peger også på, at armaturerne sidder syv meter oppe, og dermed er besværlige at komme til, når pærerne skal udskiftes: ”For os var det endnu et vægtigt argument for at udskifte de gamle glødepærer med LED-pærerne med meget længere holdbarhed.”     

Læs også: TEMA BELYSNING

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Funktionsudvidelse for AC ladecontrollere: WLAN egenskaber og andre features

03.04.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Populære LED lysskinner i nye udgaver med lav blænde

03.04.2025Eaton Electric Danmark

Sponseret

Nyt samarbejde skal accelerere CO2-venlige løsninger i Danmarks el-infrastruktur

03.04.2025Installator.dk

Regeringen klar med indgreb mod brodne kar blandt elselskaberne

02.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

[EKSTRA BONUS] Gør et kup – og få et påskeæg med i købet!

01.04.2025Alcadon ApS

Sponseret

LIVE FRA LAGERET: Se hvad Alcadon sendte ud en solskinsformiddag i april

01.04.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Filtrerede RJ45 jackstik

30.03.2025Alcadon ApS

Sponseret

[SE VIDEOEN] Hvad er "The Enoc Way"?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup