Nyt digitalt værktøj til LCA-dokumentation
LCAcollect er et nyt fælles digitalt værktøj til byggebranchen, som skal hjælpe entreprenører, bygherrer og byggebranchen med at indsamle dokumentation til Bygningsreglementets nye klimakrav per 1. januar 2023.
Når nye regler i bygningsreglementet træder i kraft den 1. januar 2023, betyder det blandt andet, at man for nybyggeri skal dokumentere bygningens samlede klimapåvirkning med en livscyklusvurdering (LCA) for at opnå ibrugtagningstilladelse. For at gøre dokumentationen så enkel som muligt, og for samtidig at sikre standardisering og datakvalitet, har en gruppe virksomheder og organisationer fra byggebranchen udviklet et nyt fælles digitalt værktøj, LCAcollect, som kan bruges af både store og små virksomheder.
COWI og Arkitema startede sidste år med at udvikle dataindsamlingsværktøjet, og siden er projektet blevet videreudviklet i samarbejde med Green Building Council Denmark og Molio. De er trådt ind i projektet med en stor viden om brugerne, værktøjer og erfaring, der skal sikre, at værktøjet bliver rullet ud til hele byggebranchen. Gruppen bag det nye digitale værktøj tæller også Rambøll, DI Byggeri, FRI, Danske Arkitektvirksomheder, CG Jensen, Bygherreforeningen, BUILD og BLOXHUB. Bolig- og Planstyrelsen er med i projektet som observatør.
Læs også: Beregning af klimaaftryk på alt nybyggeri
Realdania støtter projektet med 4,8 millioner kroner, hvilket er med til at sikre, at værktøjet kan videreudvikles og tilpasses, mens det afprøves i de kommende år.
”Værktøjet kan komme hele branchen til gavn – både små og store virksomheder. Det vil kunne spare branchens aktører for meget tid og arbejde at styre proces og datastruktur i forbindelse med indsamling af data til LCA-beregningen. Vi vil gerne støtte den videre udvikling af dette fælles værktøj som alle i de kommende år kan benytte. Og som kan være med til at understøtte en mere effektiv grøn omstilling af byggebranchen”, siger Anne Gade Iversen, projektchef i Realdania.
- PiB