03.05.2022  |  VENTILATION  |  Indeklima

Nyt testlaboratorium viser vej til bedre indeklima

Teknologisk Institut indvier et af verdens mest avancerede indeklimalaboratorier. Sammen med rådgivere og industrien skal her testes fremtidens intelligente løsninger til bedre indeklima.

Efter to års design og udvikling kan Teknologisk Institut til maj indvie et af verdens mest avancerede indeklima-laboratorier i Taastrup. Laboratorierummet er på 370 m- og i laboratoriet kan man definere og flytte rundt på vægge, gulve og lofter og simulere forskellige belastninger, som kulde, solvarme og luftkvalitetsmæssige forhold. 

”Vi håber, at det nye indeklimalaboratorium kan være med til at bane vejen for en mere holistisk og bæredygtig tilgang til bygningsdrift, så sundere og mere komfortabelt indeklima og mindre energi- og materialeforbrug kan gå hånd i hånd – både hos producenter af indeklimateknologi og slutbrugerne i byggeriet”, siger direktør David Tveit, Teknologisk Institut.

Opbygningen af laboratoriet er støttet af Energistyrelsen under Green Labs DK.

LÆS OGSÅ: Ny bogføringslov rammer mange små installatører

Fuldt fleksibel konstruktion
Laboratoriet er opbygget som en stålkonstruktion med over 600 aluminiumselementer, hvoraf nogle elementer kan temperaturstyres og frit udskiftes og placeres i både gulv, vægge og lofter alt efter forsøgsscenariet. Det består af to kamre med en skillevæg og loftselementer, som frit kan varieres. 

I tilknytning til laboratoriet er etableret to store ventilationsanlæg, som kan indblæse eller udsuge luftmængder med en ønsket temperatur fra vilkårlige placeringer i laboratoriets vægge, lofter og gulve.  

"Vi har lavet et laboratorium, hvor vi er herre over alle påvirkninger og de ydre forhold. Vi kan fuldstændigt kontrollere luft- og overfladetemperaturer og luftstrømme samtidig med vi fleksibelt kan ændre laboratoriets dimensioner og opbygning. Vi kan dele det op i to selvstændigt isolerede laboratorier, hvis vi vil udføre to forskellige forsøg, eller afprøve samme teknologi i to forskellige scenarier samtidig. På den måde kan vi teste både hurtigere, mere fleksibelt og økonomisk fordelagtigt for kunderne", siger forretningsleder Lasse Skammelsen Trankjær, Teknologisk Institut.

LÆS OGSÅ: LEJKA og eindom indgår unikt partnerskab: Går målrettet efter erhvervsejendomme

Fremtidens Internet of Things 
I det nye laboratorium skal Teknologisk Institut teste indeklimaløsninger og HVAC-teknologier for såvel kommercielle kunder som led i forskning og udvikling-projekter. HVAC står for Heat Ventilation Aircondition Control. Det kan foregå på både komponent- og systemniveau for at optimere indeklima, energiforbrug og styringer. Blandt andet med den øgede brug af sensorer og intelligente styringer af indeklimaet med fremtidens cloud-løsninger.

"Sensorer og styringssystemer bliver mere og mere afgørende for at skabe et godt indeklima. Nu kan vi få bedre data på systemniveau, hvor vi har mange faktorer med. Nu kan vi se på større sammenhænge og få en bedre viden om de mange faktorer, som skaber indeklimaet. Vi skal blive bedre til at forstå de forhold som påvirker indeklimaet, og det kan det nye laboratorium hjælpe os med. Det kan være vigtigt, når industrien skal udvikle nye indeklimaløsninger. Eksempelvis kan man undgå at overdimensionere løsninger, så der kan spares energi og derved bidrage til mere bæredygtige løsninger", siger Lasse Skammelsen Trankjær. 

LÆS OGSÅ: Combibeholder i Kalundborg skal lære at tale med solceller

Laboratoriet er fuldstændig afskærmet

Laboratoriet er opbygget som en stålkonstruktion med aluminiumsrammer og – overflader, hvor der kan udskiftes og flyttes rundt på over 600 aluminiums-elementer på hver 600 x 600 mm i både gulv, vægge og lofter. Det har dimensionerne 10 x 8 x 6 meter og er opført i en nybygget hal, så laboratoriet er fuldstændigt afskærmet fra omgivelserne. Lofterne består af en gitterkonstruktion, som er motoriseret, så loftshøjden i de to kamre kan variere fra 0,5 meter til 5 meter. 

Ud af de mere end 600 flytbare elementer er 100 elementer aktive, så de kan tilføre varme eller kulde og simulere varme eller kolde overflader som fx et vindue. Elementerne kan levere temperaturer fra 7-8 grader og op til 60-70 grader celsius.

Alle elementer kan udstyres med sensorer, som kan levere data og styrer hvert enkelt element, som de eksempelvis kan simulere vægge, der har hver deres temperatur. Derved kan de undersøges på systemniveau. 

Laboratoriet er udstyret med en lang række af måleudstyr og instrumenter, som f.eks. temperatursensorer, lufthastighedsmålere, gasanalysatorer og tryk- og flowmålere, der løbende kalibreres. 

Brugen af laboratoriet understøttes af en styringsplatform og cloudbaseret dataopsamling til dokumentation. 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere