Optag på STEM-uddannelser er en blandet landhandel
Hos Tekniq Arbejdsgiverne er der overordnet tilfredshed med sommerens optag på landets STEM-uddannelser. Flere er blevet optaget på uddannelserne til blandt andet elinstallatør, men der ses også tilbagegang på enkelte uddannelser.
Sommerens rekordoptag på de videregående uddannelser er på flere områder godt nyt for dansk erhvervsliv. Optaget på STEM-uddannelserne svarer nogenlunde til optaget i 2020 – som var ekstraordinært højt, da en række af pladserne i COVID-uddannelsesaftalen netop gik til institutioner med STEM-uddannelser.
Læs også: Teknikentreprenør griber til alternative metoder for at hyre nye medarbejdere
Derfor var det forventeligt, at tallet for 2021 var lidt lavere end for 2020. Tallet er dog højere end i 2019 – og samtidig er det positivt, at kvinders andel af de optagne tilmed er stigende.
Produktionsdanmark kalder
For uddannelsen til elinstallatør er der blandt andet en flot stigning i optaget på 26 procent fra 2020 til 2021. Desværre er der samtidig et fald i optaget til vvs-installatør på 14 procent i årets optag. For maskinmesteruddannelsen er der tale om en beskeden stigning i optaget på 1 procent fra 2020 til 2021. Dette følger dog i forlængelse af den flotte stigning sidste år på 18 procent.
Læs også: Generel tilfredshed ved ny regeringsaftale om uddannelse
For erhvervsakademiuddannelserne til produktionsteknolog og automation & drift er der samtidig et fald i årets optag. Ærgerligt, da der netop i Produktionsdanmark er brug for højtuddannede og kompetente medarbejdere, mener Jørgen Prosper Sørensen, uddannelsespolitisk konsulent i Tekniq Arbejdsgiverne:
”Det danske samfund og vores virksomheder har behov for flere dimittender med tekniske kompetencer til arbejdet med hele den grønne omstilling, omstillingen til bæredygtig produktion og den generelle håndtering af den teknologiske og digitale udvikling. Derfor skal vi have endnu mere fokus på at tiltrække gode og motiverede folk til disse uddannelser".
- HCL