10.10.2019  |  EL  |  Energi

Oslobåden vil fremover få strøm fra land

DFDS-færgerne skal ikke længere genere deres egen strøm, når de ligger ved kaj i København. Fremover skal strømmen fås i land.

Det skal være slut med svovlende skorstene fra DFDS-færgerne Crown og Pearl Seaways, når de ligger ved kaj i København. DFDS og havneselskabet Copenhagen Malmö Port har indgået en aftale om et landstrømsanlæg, der skal etableres i Nordhavn. Det skriver dr.dk. 

Læs også: Stort potentiale i landstrøm til skibe

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

I dag genererer færgerne selv strøm ved at have hjælpemotorerne kørende, hvilket ikke ser godt ud i klimeregnskabet. Anlægget skal derfor være med til at reducere udslippet af luftforurenende stoffer som kvælstof, svovl og partikler fra færgerne, når de ligger ved kaj.

”Det er klart, at med de klimaudfordringer vi står overfor, så må man jo se på, hvor man kan gøre noget, og der er det et vigtigt skridt, at man her undgår at udlede fra heavyfuel eller traditionelt brændstof i Københavns Havn", fortæller Torben Karlsen, der er direktør for DFDS til dr.dk.

Skibene anløber Københavns Havn dagligt, og det er altid de samme skibe, der sejler i pendulfart mellem Oslo og København. Det er altså også økonomisk fornuftigt at etablere et landstrømsanlæg.

Vil tilbyde mere landstrøm 
Arbejdet med at udforme anlægget starter nu, og byggeriet skal gå i gang i 2020.

Lige nu er Copenhagen Malmö Port i dialog med andre rederier for at undersøge mulighederne for at tilbyde mere strøm i fremtiden.

”I årevis har vi undersøgt mulighederne for at løse det her problem, og det er noget, vi arbejder meget intenst med lige nu”, siger Barbara Scheel Agersnap, CEO for Copenhagen Malmö Port.

En mere omfattende miljøaftale om landstrøm med de store krydstogtsrederier, der anløber København, vil kunne mindske forureningen ved kajen betragteligt. Det fortæller Kåre Press-Kristensen, seniorrådgiver i Det Økologiske Råd, til dr.dk.

”Det er også nødvendigt at lave det ved krydstogtskibene. I særdeleshed inde ved Langelinie, hvor skibene ligger kun 60 meter fra beboelsesejendomme, og hvor folk bor med deres børn midt i en veldokumenteret massiv luftforurening”, siger han. 

I alt lagde 520 krydstogtskibe til i danske havne sidste år. 

- MGC

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere