Politikere og fagfolk enige om, at indeklimaet i folkeskolen halter
Indeklimaet i landets klasselokaler var til debat, da der blev afholdt åben høring på Christiansborg. Her var enigheden stor, når det handlede om behovet for at gøre en indsats. Til gengæld var der større usikkerhed om, hvordan målet skal nås.
De fremmødte politikere og fagfolk var alle enige om en ting, da Tekniq, Blik- og Rørarbejderforbundet og Veltek holdt åben høring på Christiansborg.
Det halter gevaldigt med indeklimaet på de danske folkeskoler. I hovedparten af klasselokalerne når CO2-koncentrationen op på niveauer, som mærkbart forringer lærernes arbejdsmiljø og elevernes indlæringsevne.
Seks veje til bedre indeklima
Under den åbne høring på Christiansborg præsenterede Tekniq sammen med Blik- og Rørarbejderforbundet og Veltek seks anbefalinger, der skal sikre et bedre indeklima i folkeskolerne:
- Kræv strategiske indeklimaplaner
- Spørg eleverne
- Mål indeklimaet
- Kræv behovsstyret ventilation
- Indfør obligatorisk ventilationskontrol
- Suppler med skolernes egenkontrol
Kilde: Tekniq.dk.
”Der er behov for, at de fagfolk, som skal sikre de bedst mulige ventilationsløsninger, tages med på råd langt tidligere i processen, når folkeskolerne renoveres”, sagde Niels Jørgen Hansen, adm. direktør hos Tekniq.
Han fik opbakning fra indeklimaforsker, Geo Clausen, fra DTU, der understregede, hvor vigtigt det er, at politikere og kommuner begynder at betragte investeringen i et ordentligt indeklima som andet og mere end blot en irriterende udgift i budgettet.
”Hvis man primært betragter skolebygninger som en udgiftspost, har indeklimadagsordenen det svært. Men hvis man i stedet vælger at have fokus på skolerne som værdiskabende institution i lokalområdet, vil der være en større åbenhed overfor at investere i indeklimaet for at forbedre læring og sundhed”, sagde han.
Ligger ansvaret hos kommunerne eller Folketinget?
Også fra politisk hold var der bred anerkendelse af, at der er behov for at styrke indeklimaet i landets folkeskoler. Hvem, der står med ansvaret, var der dog delte meninger omkring.
”Vi holder fast i, at ansvaret for det gode indeklima ligger i kommunerne, men vi vil gerne understøtte vidensdelingen på området”, sagde undervisningsordfører Anni Matthiesen (V).
Fra oppositionens side blev der lagt op til, at politikerne på Christiansborg skal spille en mere aktiv rolle for at skaffe frisk luft til folkeskolerne.
”Det er skræmmende, hvor meget indlæring, man går glip af. En løsning kan være at gøre kommunernes anlægslofter mindre stive, så de får bedre muligheder for at gøre noget ved problemet”, sagde kommunalordfører Magnus Heunicke (S).
Læs også: Det er tid til at opgør med dårligt indeklima
Og Enhedslistens Jakob Sølvhøj mente, der var brug for at gå endnu mere drastisk til værks.
”Det er jo ikke et nyt problem. Vi er nødt til at lovgive på dette område, hvis der skal ske noget. Kommunerne skal forpligtes til at lave handlingsplaner, når vi i folketinget har udstukket rammerne. Samtidig må vi skaffe de nødvendige penge, så kommunerne kan gøre noget ved problemet”, sagde han.
- JMA