Politisk aftale sikrer opfyldning af fjernvarmepuljen
Regeringen har sammen med et bredt flertal i Folketinget fordel ca. 5 mia. kr. fra det grønne råderum. Heraf allokeres 705 mio. kr. til fjernvarmepuljen, hvilket giver fjernvarmeselskaberne et godt grundlag for at sikre den videre udbygning.
“Tusindvis af boligejere kan nu ånde lettet op. Nu kan vi få ro om udbygningen af fjernvarme alle de steder, hvor fjernvarmeselskaberne og boligejerne har stået i uvished om hvorvidt de kunne sende gasfyret på pension eller ej,” siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme i en kommentar til den politiske aftale om udmøntningen af midler fra Grøn Fond.
Aftalen betyder, at der i 2024 afsættes 265 mio. kr. og 200 mio. kr. i 2025 til en forhøjelse af fjernvarmepuljen, mens der afsættes 240 mio. kr. i 2027-2030 til finansiering af afledt afgiftstab, fremgår det af et faktaark fra Finansministeriet.
Den politiske aftale, der er indgået mellem regeringspartierne, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre, betyder markante investeringer i grøn varme samt natur og miljø som f.eks. skovrejsning, oprydning efter generationsforureninger og rent drikkevand, ligesom der er fastlagt en udgiftsprofil for havnaturfonden, fremgår det af aftalen.
“Med aftalen tager vi endnu et skridt mod et grønnere Danmark med mere natur, renere drikkevand og mindre klimabelastning. Vi husker alle historierne om danskere, der måtte slukke for varmen og vende hver en krone, da priserne på olie og gas gik i vejret forrige efterår. Med grøn dansk fjernvarme i radiatorerne gavner vi både klimaet og danskernes husholdningsbudget,” siger finansminister Nicolai Wammen (S)i en kommentar til aftalen.
Økonomiminister Stephanie Lose (V) takker partierne for en god aftale, “som er med til at gøre Danmark grønnere”.
“Jeg er særligt glad for, at vi prioriterer flere midler til fjernvarme, så flere danske familier kan skifte fra gas til fjernvarme. Og at vi også prioriterer både klimatilpasning, skovrejsning og rent drikkevand. Det er vigtige initiativer, som danskerne går op i. Og jeg er glad for, at vi nu prioriterer 5 mia. kr. til grøn omstilling, som danskerne kommer til at mærke i deres hverdag,” siger økonomiministeren.
Fakta om deludmøntningen af Grøn Fond
Aftalen indeholder bl.a. følgende større initiativer:
- 1.246 mio. kr. til investeringer i klimatilpasning i 2024-2029.
- 760 mio. kr. til oprensning af PFAS- og generationsforureninger.
- 750 mio. kr. til grøn omstilling og effektivisering af vejgodstransporten.
- 653 mio. kr. til grøn omstilling af landbruget (inkl. økologi og plantebaserede fødevarer).
- 625 mio. kr. til skovrejsning i 2024-2027.
- 705 mio. kr. i 2024-2025 til en forøgelse af fjernvarmepuljen (inkl. afledt afgiftstab).
Der fastlægges desuden en udgiftsprofil for de 500 mio. kr. til havnaturfonden, som partierne tidligere har aftalt. Aftalen bidrager til indfrielse af klimamålene med i alt 0,3 mio. t. CO2e i 2025 og 2030 gennem en forhøjelse af dieselafgiften på 50 øre pr. liter ekskl. moms, jf. tabel 1.
Der er desuden reserveret midler til en model for metanreducerende foder, som under usikkerhed skønnes at kunne reducere udledningerne med 0,4 mio. t i 2030. Effekterne af modellen konsolideres mod Klimafremskrivning- og status 2025.
Kilde: Finansministeriet.