Projekt på Lolland skal bane vej for mere grøn strøm
Energinet og Dansk Energi står bag et pilotprojekt, hvor forbrugere og producenter bliver betalt for at skrue op eller ned for strømmen.
Nogle steder på Lolland er de lokale transmissionsnet udfordret, grundet den stigende og kapacitetsmæssige svingende mængde af sol- og vindenergi, der kobles til elnettet. Ved at forsøgsvis betale forbrugere og producenter af strøm til at kontrollere deres strømforbrug, kan man mindske chancen for, at de lokale elnet bukker under for presset fra den vedvarende energi.
Ved at udbyde fleksibelt elforbrug og -produktion ønsker Energinet i samarbejde med elnetselskabet Dansk Energi og Cerius at vise, om dette kan aflaste elnettet.
”Vi skal teste, om lokale markeder kan løse nogle af de flaskehalsproblemer, vi oplever i takt med, at der kommer mere og mere vind- og solenergi på elnettet”, siger afdelingsleder for Energinet Elsystemansvar, Peter Markussen.
Læs også: Regeringen mere end halverer støtten til vedvarende energi
Pilotprojektet, der netop er blevet offentliggjort, giver vindmølle- og solcelleejere penge til at reducere deres energiproduktion, samtidig med, at elforbrugere, der typisk består af større virksomheder, endvidere kan modtage penge for at forbrugere yderligere energi. Begge parter i projektet skal aktivt melde sig som leverandører af fleksibilitetsydelser frem til d. 15. februar 2020.
Baggrunden for projektet ligger derudover i, at der er konkrete udfordringer med svingende energi flere steder i Danmark. Ved ustabilt eller uforudsigeligt vejr har transmissionsnettet svært ved at kapere den mængde energi der skulle opstå ved f.eks. kraftig vindblæst og områdets elforbrug er ofte for lavt til at kunne opsuge den producerede elektricitet.
”Vi skal fastholde en høj leveringssikkerhed samtidig med, at vi gennemfører en grøn omstilling og dermed bidrager til at nå samfundets visioner. Derfor deltager vi naturligvis gerne i fleksibilitets-projekter, der kan give nye innovative løsninger for os og de øvrige netselskaber”, siger netdirektør Birger Bagger Mikkelsen fra Cerius.
Internationalt potentiale
Energinet vil undervejs udbygge det danske transmissionsnet, så det fremover kan håndtere stigende mængder strøm fra vedvarende energi. En langtrukken proces, der ikke altid viser sig for at være samfundsøkonomisk optimal, hvorfor en pilottest for at vurdere udfordringerne er logisk.
Læs også: Danskerne mangler viden om energioptimering i privaten
”Nu tester vi, hvordan vi kan løse udfordringerne via et særligt marked for handel og lokal fleksibilitet. Jeg håber at både producenter og forbrugere melder ind”, siger viceadministrerende direktør for Dansk Energi, Anders Storuge.
Med pilotprojektet kan der dannes grundlag for nye forretningsmuligheder for vindmøllejere og nye aktører på markedet, da konkurrencen fremover er afgørende for hvilken producktion, der nedreguleres, eller hvilket elforbrug, der øges.
Håbet er derudover at projektet om lokalt udbud senere hen kan sprede sig til det øvrige Danmark og EU.
- HL