Regeringen mere end halverer støtten til vedvarende energi
Midler fra regeringen, der var øremærket til at støtte vedvarende energi, skal nu bruges til at finansiere andre grønne formål. Dansk Energi undrer sig over den pludselige ændring.
Klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) mener, at teknologien til solceller og landvindmøller er så veludviklet, at vedvarende energi snart kan opføres uden statsstøtte. Det oplyser klima-, energi- og forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
Det var ellers politisk aftalt, at der skulle afsættes cirka 600 millioner kr. til en pulje, som virksomheder kunne søge til at bygge landvindmøller og solcelleparker for i 2019. Men nu er støtten blevet mere end halveret til 258 millioner kroner.
Læs også: Nyt samarbejde sigter mod 100 procent vedvarende elproduktion
”Vi skal bruge pengene klogt og der, hvor der er størst behov. Udbygningen af solceller og landvindmøller kan i dag ske med meget lidt støtte og forhåbentlig snart helt uden støtte. Derfor giver det god mening at flytte nogle af de penge, der var sat af til støtte, hen, hvor de virkelig kan gøre en forskel”, udtaler Dan Jørgensen.
Pludselig ændring uden varsel
I 2018 leverede aktørerne inden for vedvarende energi projekter til langt under loftet for støtteprisen, og branchen er derfor forundrede over ministerens beslutningen. Dansk Energi mener, at det forringer vilkårene, at man vil flytte så store dele af støtten fra vedvarende energi til andre områder af den grønne omstilling.
”Ændringen sker helt pludseligt, og er et eksempel på, at man ændrer rammevilkår i sidste øjeblik. Det medfører utryghed i en branche, der opererer med langsigtet planlægning af store projekter. Det er vigtigt, at man skaber stabile rammer for investeringerne, hvis man vil sikre fortsat billig vedvarende energi", siger branchechef hos Dansk Energi, Kristine Grunnet og fortsætter:
”Aktørerne på markedet har gentagne gange vist, at landvindmøller og solceller giver os mest vedvarende energi for pengene, så det undrer os, at man vælger at skære netop der", siger hun.
Skal mindske klimaaftrykket
Over halvdelen af puljen, 339 millioner kroner, bliver nu flyttet til andre dele af den grønne omstilling, der er skal være med til at nedsætte Danmark udledning af CO2 med 70 procent inden 2030.
”Vi skal investere massivt i den grønne omstilling. Der skal både handling og penge bag målsætningerne. Vi er i fuld gang med forhandlingerne om en bindende klimalov, der skal opstille de juridiske rammer for den grønne omstilling. Men vi er så sandelig også i fuld gang med at finde finansieringen til den grønne omstilling. Derfor afsætter vi nu de første 339 mio. kr. til klimahandlingsplanen”, forklarer Dan Jørgensen.
Ikke alle kan klare sig uden støtten
Kristine Grunnet understreger, at selvom branchens aktører er tæt på helt at løsrive sig fra offentlige støttekroner, så både vind- og solenergi vil klare sig på helt normale markedsvilkår, er de ikke i mål endnu.
Læs også: Nyt hospital skal køre på solceller
”Vi skal udbygge den grønne energi massivt, og kun de allerbedste arealer for vind og sol vil kunne klare sig på markedsvilkår. Der vil stadig være projekter, som af forskellige grunde vil have svært ved at klare sig helt uden tilskud. Det kan de på længere sigt – men lige nu gælder det om at bevare investorsikkerheden og ikke trække tæppet væk under dem", siger Kristine Grunnet.
- MGC