17.10.2019  |  EL  |  Branchen

Regeringen: Forhøjet arveafgift kan betales over 30 år - med en rente på tre procent

Hvis regeringen ender med at hæve arveafgiften, kan gælden som et plaster på såret betales over 30 år. Men det kan vise sig at blive en dyr fornøjelse for virksomheden, da regeringen lægger op til, at renten på gælden skal være på tre procent.

Regeringens forslag om at hæve arveafgiften fra de nuværende seks til 15 procent er længe blevet mødt med skepsis hos brancheorganisationer. I august var Tekniq Arbejdsgiverne blandt andet ude i en kronik i Børsen og kritisere forslaget.

Læs også: Brancheorganisation: Hold fokus på erhvervslivet i valgkampen

For tre uger siden så det dog ud til, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) imødekom kritikken en smule, da han til Børsen sagde, at regeringen, når forslaget bliver vedtaget, vil give virksomhederne mulighed for at betale afgiften med en henstand på op til 30 år. 

Det er dog langt fra sikkert, at kritikken af den grund kommer til at forstumme. Ifølge Børsen viser det sig nemlig, når man dykker ned i regeringens udspil til en finanslov og i en bekendtgørelse fra 2015, at renten på gælden til staten skal svare til Nationalbankens såkaldte diskontorente plus et procent om året – dog mindst tre procent.

Siden 2012 har diskontorenten i Nationalbanken været på nul procent, men alligevel lægger regeringen op til, at virksomheder skal betale tre procent i rente om året, hvis de vil gøre brug af henstandsordningen og afdrage gælden til staten over 30 år.

DI: Rente vil ramme virksomheder hårdt
Ligesom Tekniq Arbejdsgiverne har Dansk Industri tidligere været kritiske overfor regeringens planer om at øge arveafgifterne, og selvom planen om 30 års henstand ifølge direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, trækker i den rigtige retning, så er renten på tre procent svær at leve med.

"Vi mener ikke, at renten skal være tre procent om året. Det virker meget højt i det nuværende renteregime, og det kommer til at ramme nogle virksomheder ganske hårdt. Så vi vil gerne drøfte med regeringen, om renteniveauet er det rigtige”, siger han til Børsen.

Han mener, at et passende renteniveau vil være Nationalbankens diskontorente plus et procentpoint – hvilket altså er to procentpoint lavere end det, som regeringen lægger op til.

Hos De Radikale, der er et af regeringens støttepartier på Christiansborg, der ellers bakker op om at hæve arveafgiften, vækker renten på tre procent heller ikke begejstring.

"Hvis man kan låne pengene billigere i banken, fordi de følger den egentlige rente, så giver det jo ikke mening, at staten tager tre procent i rente. Jeg vil være lidt træt af at bruge ordet symbolpolitik, men det er en gave, som ikke rigtigt er en gave”, siger skatteordfører Kathrine Olldag (R) til Børsen og understreger efterfølgende:

Læs også: Installatørpanelet: Højere arveafgift vil gøre liver svært for mindre virksomheder

"Renten skal bare følge diskontorenten, punktum. Det vil være mit udgangspunkt”.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere