Regeringen: Forhøjet arveafgift kan betales over 30 år - med en rente på tre procent

Hvis regeringen ender med at hæve arveafgiften, kan gælden som et plaster på såret betales over 30 år. Men det kan vise sig at blive en dyr fornøjelse for virksomheden, da regeringen lægger op til, at renten på gælden skal være på tre procent.

"Vi mener ikke, at renten skal være tre procent om året. Det virker meget højt i det nuværende renteregime, og det kommer til at ramme nogle virksomheder ganske hårdt", siger direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, om regeringens forslag om en tre procents rente på betaling af arveafgift. Foto: Sif Meincke..

For tre uger siden så det dog ud til, at erhvervsminister Simon Kollerup (S) imødekom kritikken en smule, da han til Børsen sagde, at regeringen, når forslaget bliver vedtaget, vil give virksomhederne mulighed for at betale afgiften med en henstand på op til 30 år. 

Det er dog langt fra sikkert, at kritikken af den grund kommer til at forstumme. Ifølge Børsen viser det sig nemlig, når man dykker ned i regeringens udspil til en finanslov og i en bekendtgørelse fra 2015, at renten på gælden til staten skal svare til Nationalbankens såkaldte diskontorente plus et procent om året – dog mindst tre procent.

Siden 2012 har diskontorenten i Nationalbanken været på nul procent, men alligevel lægger regeringen op til, at virksomheder skal betale tre procent i rente om året, hvis de vil gøre brug af henstandsordningen og afdrage gælden til staten over 30 år.

DI: Rente vil ramme virksomheder hårdt
Ligesom Tekniq Arbejdsgiverne har Dansk Industri tidligere været kritiske overfor regeringens planer om at øge arveafgifterne, og selvom planen om 30 års henstand ifølge direktør i Dansk Industri, Kent Damsgaard, trækker i den rigtige retning, så er renten på tre procent svær at leve med.

"Vi mener ikke, at renten skal være tre procent om året. Det virker meget højt i det nuværende renteregime, og det kommer til at ramme nogle virksomheder ganske hårdt. Så vi vil gerne drøfte med regeringen, om renteniveauet er det rigtige”, siger han til Børsen.

Han mener, at et passende renteniveau vil være Nationalbankens diskontorente plus et procentpoint – hvilket altså er to procentpoint lavere end det, som regeringen lægger op til.

Hos De Radikale, der er et af regeringens støttepartier på Christiansborg, der ellers bakker op om at hæve arveafgiften, vækker renten på tre procent heller ikke begejstring.

"Hvis man kan låne pengene billigere i banken, fordi de følger den egentlige rente, så giver det jo ikke mening, at staten tager tre procent i rente. Jeg vil være lidt træt af at bruge ordet symbolpolitik, men det er en gave, som ikke rigtigt er en gave”, siger skatteordfører Kathrine Olldag (R) til Børsen og understreger efterfølgende:

Læs også: Installatørpanelet: Højere arveafgift vil gøre liver svært for mindre virksomheder

"Renten skal bare følge diskontorenten, punktum. Det vil være mit udgangspunkt”.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup