Robotter i hjertet af kabelproduktion

Vores Windsbach-fabrik anses allerede for at være en af de mest moderne af sin slags, men nu hjælper en cobot vores medarbejdere med at fremstille flere af dine kabler.

Foto: (credit: HELUKABEL)

Indhold:

  • Hvad er smart produktion?
  • Typer af lagerrobotter
  • Hvad er en cobot?
  • Hvordan fungerer en cobot?
  • Hvornår blev cobots opfundet?
  • Brug af en cobot i kabelproduktion
  • HELUKABELs nye cobot

Hvad er smart produktion?

Ifølge National Institute of Standards and Technology (NIST) omfatter smart produktion skiftende teknologier. Specifikt definerer de det som: »fuldt integrerede, samarbejdende produktionssystemer, der reagerer i realtid for at imødekomme skiftende krav og betingelser«.

I dag betyder det, at lagre og produktionsanlæg bruger en kombination af menneskelige og AI-drevne systemer. For eksempel ved at tilføje robotteknologi som cobots til produktionsgulvet. Fordelene omfatter øget effektivitet, produktion, smidighed, sikkerhed, bæredygtighed, kvalitetskontrol og besparelser. Det gør det til en smart løsning for både virksomheden og dig som slutkunde.

Typer af lagerrobotter

En robot kan ikke gøre det hele. Hvert lager er anderledes og har bestemte specifikationer og krav til automatisering. Derfor har forskellige robotter gjort deres indtog på den intelligente produktionsscene, så virksomhederne kan optimere arbejdsgange og produktion, hvor det er nødvendigt.

  • Antropomorfe robotter
  • Automatiserede styrede køretøjer (AGV'er)
  • Automatiserede styrede vogne (AGC'er)
  • Automatiserede etiketteringsrobotter
  • Autonome mobile robotter (AMR'er)
  • Automatiserede lager- og hentesystemer (ASRS)
  • Opstillere af kasser
  • Rengøringsrobotter
  • Samarbejdende robotter (Cobots)
  • Varer-til-person-robotter (GTP)
  • Robotter til emballering
  • Palleterings- og depalleteringsrobotter
  • Robotter til sikkerhed
  • Sorteringsrobotter
  • Ubemandede luftfartøjer (UAV)

Hos HELUKABEL har vi forskellige robotsystemer i vores produktionsanlæg og distributionscentre. Men vores seneste tilføjelse er en cobot.

Hvad er en cobot?

For at finde den rigtige definition skal vi kigge på International Federation of Robotics (IFR). En kollaborativ robot er designet til at arbejde sammen med mennesker i forskellige brancher og applikationer.

Cobots har tekniske funktioner, der sikrer, at de ikke forårsager skade, når en medarbejder kommer i kontakt med dem. Uanset om det er med vilje eller ved et uheld. De har f.eks. letvægtsmaterialer, afrundede konturer, polstring, sensorer og definerede hastigheds- og kraftgrænser.

Hvordan fungerer en cobot?

De fleste cobots er designet og bygget ud fra specifikationer, der opfylder den tilsigtede brug. På grund af dette er der forskellige måder, hvorpå cobotten fungerer. I den ene ende af spektret er nogle cobots f.eks. designet til at være i separate arbejdsområder i forhold til mennesker, mens andre deler den samme »celle«.

I de tilfælde, hvor cobotten befinder sig i et separat arbejdsområde, er den designet, så medarbejderne kan komme ind i rummet uden at skulle slukke for robotten eller sikre cellen. Medarbejderen kan ganske enkelt arbejde omkring robotten, og produktionslinjen oplever ingen produktionsstop.

For cobots, der deler den samme »celle« som medarbejderen, er den udstyret med specialiserede sensorer, der registrerer menneskelige bevægelser. Når medarbejderen er i det udpegede arbejdsområde, vil cobotten arbejde med reduceret hastighed og kraft. Det giver medarbejderen mulighed for at arbejde mere effektivt med computerassistance.

Hvornår blev cobots opfundet?

Historien om cobots går tilbage til 1995. Dette år tilbød General Motors Foundation et forskningstilskud til at finde en måde, hvorpå robotter kunne samarbejde med mennesker. I 1996 tog professorer fra Northwestern University - Colgate og Peshkin - patent på »Cobot«. De definerede den som »Et apparat og en metode til direkte fysisk interaktion mellem en person og en manipulator til generelle formål, der styres af en computer«.

Disse opfindelser udfyldte et hul i industrier, hvor den menneskelige præstation ikke levede op til efterspørgslen. Det vil sige, at de var en smart produktionsløsning til at støtte medarbejderne i at udføre opgaver, der førte til kroniske smerter eller træthed, hvilket i sidste ende resulterede i langsommere eller stoppet produktion. For eksempel håndtering af små komponenter, gentagne belastninger eller slutmontageopgaver.

Brug af en cobot i kabelproduktion

Kollaborative robotter spiller en rolle inden for forskellige områder af kabelproduktionen. Et af dem er screening af materiale. Hos HELUKABEL kræver vores kabel- og trådmontage f.eks. levering af screeningsmateriale på store tromler. Men for at behandle materialet skal det vikles på mindre spoler på den automatiserede flettemaskine. Når spolen er tom, skal den placeres i viklemaskinen og fjernes igen, når den er færdigviklet.

Det er et monotont arbejde, som indtil nu er blevet udført i hånden. Til stor glæde for vores medarbejdere udfører en cobot nu disse opgaver automatisk. Nu kan de fokusere på andre vigtige opgaver i kabelproduktionsprocessen.

Med en cobot i et kabelproduktionsanlæg fungerer et magasin med 200 spoler som en buffer for at reducere nedetid og øge produktiviteten. I praksis stables de fyldte spoler på en palle. Herfra kan vores medarbejdere nemt montere spolerne på automatiske flettemaskiner.

HELUKABELs nye cobot

I dag fejrer vi introduktionen af disse smarte produktionsløsninger. En ny cobot er blevet tilføjet til vores fabrik i Windsbach i Tyskland.

Peter Bluhm, vores projektleder, sagde: »Manuel håndtering af spolerne var ikke kun monotont, men gjorde det også usædvanligt vanskeligt at holde trit med de stigende produktionshastigheder«. »Med den nye cobot arbejder de teams, der betjener flettemaskinerne, ikke kun mere ergonomisk, men også mere effektivt. [...] Ved at automatisere dette procestrin kan vi spare en masse tid og kræfter«, siger Bluhm. »Det er helt i tråd med vores lean management-koncept«.

Hos HELUKABEL har vi integreret vores cobot med et sikkerhedssystem, der betyder, at vores medarbejdere ikke har brug for yderligere beskyttelsesudstyr. Hele dette sikkerhedssystem er certificeret af TÜV, en gruppe af uafhængige testorganisationer.

Foto: (credit: HELUKABEL)

Selv om det er en vigtig milepæl for vores produktionsanlæg, er vi stadig i gang med at innovere. Da vi ønsker at bevare vores status som et af de mest moderne anlæg af sin art, vil vi fortsætte med at innovere med smarte produktionsmetoder. Uanset om det betyder integration af robotter eller omdirigering af varmeemissioner til bæredygtig opvarmning. Vores produktionsanlæg i Windsbach har endnu mere automatisering og digitalisering på vej. Følg vores historier for at holde dig opdateret.

Mere fra...

29.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Forstå industrikabler og deres specifikationer

24.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Robotter i hjertet af kabelproduktion

10.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Customer Highlight: TESVOLT

09.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Hvilket halogenfrit kabel?

02.10.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

KABELMATs kabel oprulningssystem

27.09.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Engagement i bæredygtighed?