Sådan bliver du branchens bedste leder

En virksomhed uden en stærk leder er som en krop uden hoved, der famler sig frem i blinde. Men hvad kendetegner egentlig en god leder i en moderne installationsvirksomhed? Det har vi bedt tre eksperter give deres bud på.

-

Bo Odgaard, partner hos Deloitte og ansvarlig for revisions- og rådgivningsvirksomhedens årlige analyse af installationsbranchen..

Hvad kendetegner en god leder i installationsbranchen?
En god leder skal være troværdig og være i øjenhøjde med sine medarbejdere. Det er især vigtigt i installationsvirksomheder, hvor man jo sælger ydelser gennem sine medarbejdere. Kan man ikke lede sine håndværkere i den rigtige retning, performer de heller ikke optimalt, og så får man ikke det bedste ud af sin forretning. En dygtig leder skal hele tiden holde sig for øje, hvordan han eller hun sætter det bedste team – og handle aktivt, hvis der mangler nogle vigtige spillere på holdet. Og så er det vigtigt at være omstillingsparat. Verden i morgen er ikke som den var i går – især ikke i installationsbranchen.

Læs også: Sådan tjener du penge i installationsbranchen

Hvilke gevinster henter man, ved at være en dygtig leder?
Virksomhedens succes vil i et eller andet omfang altid pege tilbage på god ledelse. Hvis du er en god og dygtig leder, får du også flere effektive, selvstændige og glade medarbejdere, hvilket helt naturligt også giver glade og tilfredse kunder. Hvis det øverste hoved ikke fungerer optimalt, gør resten af kroppen det heller ikke. Sådan er det også i en virksomhed.

Hvad er de største udfordringer ved at være leder i en installationsvirksomhed?
At mange ledere undervurderer, kompleksiteten i deres virksomhed. Branchen har generelt ikke anerkendt, at det er nogle komplekse virksomheder, der sælger tusindvis af timer og tusindvis af tekniske løsninger af høj kvalitet. Mange driver det stadigvæk som en håndværksvirksomhed. Og det ser jeg som en af de største udfordringer for ledere i moderne installationsvirksomheder: At få en ordentlig forståelse af, hvad det egentlig er, man sælger, og ikke mindst danne sig et overblik over kompleksiteten i det, man sælger. Mangler man den forståelse, kan man heller ikke trække skibet i den rigtige retning.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Philip Jensen, virksomhedskonsulent hos TEC i København og ansvarlig for erhvervsskolens lederuddannelser..

Hvad kendetegner en god leder i installationsbranchen?
En god leder skal altid være tre skridt foran alle de andre. Han skal være det fyrtårn, som medarbejderne navigerer efter. Og så skal han vide, hvornår han skal tie stille og være anerkendende – og hvornår han skal give hak i tuden. Den dygtige leder er autentisk og god til at sætte mål – og ikke mindst følge de mål. Formår han ikke det, ender hans medarbejdere med at rende snotforvirrede rundt. Han skal også være dygtig til at italesætte, hvad der fungerer og ikke mindst, hvad der ikke fungerer. Ved altid at spørge sine medarbejdere til råds, giver man dem samtidig også ejerskab over deres arbejde, og det er vigtigt i en moderne installationsvirksomhed.

Hvordan tilegner man sig de egenskaber, hvis man ikke besidder dem i forvejen?
Ved at tage en lederuddannelse. Man har altid brug for at blive opdateret. Om ikke andet, så skal du være leder af dit eget liv. På lederuddannelserne kommer man til at sidde sammen med andre håndværkere, der har de samme udfordringer som en selv, og det kan være en stor hjælp at sparre med dem. Der er masser af muligheder for at blive klædt på til at lede. Men det er klart, at hvis man ikke har lederevnerne i dna'et, hvis det at lede ligger fuldstændig fjernt for en, skal man hellere ansætte nogen, der kan. Det handler om at kende sine begrænsninger. Hvis måden at kommunikere på skaber dårlige resultater, bliver man nødt til at tage sine metoder op til genovervejelse. Så det handler også om at have en stor portion selvindsigt.

Er det vigtigt både at være en dygtig håndværker og en dygtig leder i dag?
Nej, det mener jeg ikke. Og her kommer jeg nok op at slås med nogle af mestrene. Jeg mener, at den dygtige leder nok bliver endnu dygtigere af, at han ikke er fedtet ind i alt det praktiske arbejde. Ved at stille spørgsmålstegn ved, hvordan svendene arbejder, tvinger han dem også ud i noget tankevirksomhed. Og det får man både klogere og dygtigere medarbejdere af. Hvis man er i stand til at træde to skridt tilbage og se virksomheden ude fra, giver man også medarbejderne plads til at udvikle sig. Det handler om ikke at have alle svarene og bevare en nysgerrighed til sit arbejde. De bedste fodboldtrænere er jo heller ikke altid de bedste fodboldspillere.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Anne Birgitte Lindholm er forfatter til bogen ”Mesterledelse – når du leder i et håndværksmiljø” .

Kan alle håndværkere blive en god leder?
Ja, så længe man har en interesse for det og lægger et ordentligt stykke arbejde i det. Selvfølgelig er der nogen, der har lettere ved det end andre, og som mere naturligt tager ledelsesrollen i mange situationer. Men man skal ikke tro, at ledelse er noget medfødt. Ledelse er, ligesom så mange andre fag, noget man kan tillære sig og træne sig op til. Som leder bruger man sig selv som et slags værktøj til at skabe resultater i sin virksomhed, og det er vigtigt, at man tager sin lederrolle lige så alvorligt, som sin håndværkerrolle. Det handler i bund og grund om at være sig sin lederrolle bevidst.

Hvilke gevinster henter man, ved at være en dygtig leder?
God ledelse kan give meget store gevinster i både øget produktivitet og kvalitet. Medarbejdernes motivation og ejerskab over opgaven har en kæmpe stor indflydelse på de resultater, der bliver skabt. Det er et velkendt faktum, at motiverede mennesker også producerer mest. Man er ganske enkelt mest produktiv, når man også er motiveret for sine opgaver. Det er derfor også i høj grad i mesters egen interesse at skabe en motiveret medarbejdergruppe.

Hvilke kompetencer skal man besidde for at kunne lede en moderne installationsvirksomhed?
Man skal være dygtig til at involvere sine medarbejdere og anerkende, at de nogle gange ved mere end dem, der sidder i toppen af virksomheden. Og så skal man være bevidst om, hvad det overhovedet vil sige at være leder og ikke mindst, hvilken slags leder, man ønsker at være. Alt for mange chefer er ikke bevidste om, hvor stor en indflydelse, de har på de resultater, der bliver skabt i virksomheden. Så god ledelse handler også rigtig meget om at blive bevidst om, hvor virksomheden er på vej hen, hvad virksomhedens identitet er, og ikke mindst gøre disse ting klart for medarbejderne.

Læs mere om ledelse i installationsbranchen i den trykte udgave af Erhvervsmagasinet Installatør, som udkommer den 13. marts.

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

28.04.2025Installator.dk

Analyse: Virksomheder føler sig dårlig behandlet

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

23.04.2025Installator.dk

Tidligere ledelse i skandaleramt forsyningsselskab stævnes

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Varmeinstallation bolig

Lær at håndtere arbejdet på mindre varmeanlæg med tilhørende automatik.

Dato

30.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup