Sådan tjener du penge i installationsbranchen

De bedst indtjenende virksomheder i installationsbranchen har kompetente ledere, der besidder indsigt i egen virksomhed og en stærk evne til at eksekvere.

Partner i Deloitte Bo Odgaard mener, at indsigt i egen virksomhed og evne til at eksekvere er nøglekompetencer for ledere i installationsbranchen..

Indsigt i egen virksomhed og evnen til at eksekvere er vigtige egenskaber, hvis man vil have økonomisk succes i sin installationsvirksomhed. Det konkluderer Bo Odgaard, der er partner hos Deloitte og står i spidsen for revisionshusets netop offentliggjorte analyse af installationsbranchen.

Læs også: Jyske installatører tjener mere end sjællandske

I analysen har Deloitte sammenlignet et gennemsnit af branchens 25 procent bedst indtjenende virksomheder med et gennemsnit af resten af branchen. Og forskellene er markante. Branchens bedst performende virksomheder har, ifølge analysen, et resultat per ansat, der er otte gange så stort som resten af branchen og et gennemsnitligt afkast af investeret kapital på 48 procent mod 7 procent for den øvrige del af branchen.

Sådan klarer de bedste sig

De 25 procent bedste virksomheder i installationsbranchen skiller sig ud på følgende parametre:

  • De har et primært resultat per ansat, som er 8 gange så stort som resten af branchen.
  • De har et gennemsnitligt afkast af investeret kapital på 48 procent mod 7 procent for de øvrige.
  • De har en arbejdskapital, der er 15 procent lavere end i de øvrige virksomheder - primært som følge af lavere pengebinding i varelager og igangværende arbejder.
  • De har samme omsætning pr. ansat som resten af branchen, hvilket indikerer, at der både er entreprise og serviceorienterede virksomheder blandt de bedste. Det afgørende er altså, at man har den rigtige omsætning og ikke størrelsen af omsætningen.

Kilde: Analyse af installationsbranchen, Deloitte

Ifølge Bo Odgaard handler det om at have stor forståelse for mekanismerne i sin egen virksomhed og være i stand til at handle på sin viden, hvis man som leder vil have firmaet op blandt de 25 procent bedste i branchen.

Læs også: Store installationsvirksomheder øger indtjeningen

”Hvis du ikke har indsigten, så kan du ikke træffe de rigtige beslutninger. Så det er vigtigt, at du ved, hvilke projekttyper du tjener mest på, hvilke kundesegmenter der giver størst afkast over tid, hvilke medarbejdere der yder den bedste indsats osv.”, siger Bo Odgaard til installator.dk. Han understreger, at der selvfølgelig er forskel på, hvordan man opnår den viden i de forskellige virksomheder.

”I mindre virksomheder er du tæt på medarbejderne, og mange ledere kommer langt på deres mavefornemmelse, mens du som leder i en større installationsvirksomhed må arbejde mere systematisk med den viden, man har fra eksempelvis ansatte, bogholderi, projektregnskaber og salgsstatistikker”, siger Bo Odgaard.

Skarp eksekvering nødvendig
Når indsigten er på plads handler det om at eksekvere, fortæller Bo Odgaard, der gennem sit arbejde har mødt mange ledere, som ”snakker og snakker” i stedet for at bruge den viden, de har, til at få adfærdsændringer i forretningen.

”Det handler om at bruge resurserne der, hvor det virker, også hvis det betyder, at man må sige nej. Hvis man eksempelvis har regnet på tilbud til den samme kunde fire gange uden at få ordrer, så siger man nej tak og kommer videre. Eller hvis du som leder identificerer, at du har svært ved at få dine budskaber igennem, så må du sørge for at blive opkvalificeret eller opkvalificere nogle af dine mellemledere”, siger Bo Odgaard.

Dygtig på alle parametre
Han understreger, at man i øjeblikket ikke kan pege på et specifikt forretningsområde i installationsbranchen, der er en sikker succes. Det er summen af mange beslutninger, der sikrer den gode indtjening.

”Man kan ikke sige, at de bedste er dem, der laver alt inden for oliefyr eller alt inden for solceller. Det er ikke enkelte forretningsområder, der giver succes. De dygtigste virksomheder er gode på en række parametre: De gør tingene lidt mere effektivt, de har lige lidt bedre medarbejdere, sygefraværet er lige lidt lavere, man har lidt mindre tab på debitorer, fordi man får faktureret til tiden og man har få tabsgivende projekter, for dem får man sagt nej til”, forklarer Bo Odgaard.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

08.04.2025Installator.dk

Samn Forsyning har investeret millioner i 17.500 nye digitale vandmålere

07.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

07.04.2025Installator.dk

Energi Danmark skifter navn i forbindelse med konsolidering

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Svenstrup - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

10.04.2025

Sted

Svenstrup

Danvak
Kursus
BR18 og brandsikre gennemføringer

Kurset gennemgår BR18’s krav til brandsikring af installationsgennemføringer, samt en grundig gennemgang af test- og normkrav til dokumentation af projektering og udførsel.

Dato

10.04.2025

Tid

08:15

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup