Sælg dynamisk lys på energibesparelser

Tal om energieffektivisering før trivsel og hygge, når det gælder salg af dynamisk lys, lyder rådet til installatørerne fra importøren Vanpee.

Ørestad Skole i København er en af de skoler, der har fået leveret lysstyringsanlæg fra Vanpee. Foto: Vanpee..

Dyre armaturer og indviklet styring kan skræmme nogle kunder fra at investere i dynamisk belysning, hvor lysintensiteten og farven skifter i løbet af dagen.

Løsningerne kan dog sælges på gammeldags maner med salgsargumenter om energibesparelser og korte tilbagebetalingstider. Ved at udnytte dagslyset og skrue ned, når behovet er mindre, opnår kunden besparelser i længden, siger salgschef Ken Røgen fra importøren Vanpee i Brøndby.

Læs også: Det endte med en DALI-løsning

Han afviser, at en løsning med dynamisk lys koster 40 procent mere end en konventionel løsning og advarer installatørerne mod at være bekymret for projektprisen og tænke for meget på kundernes reaktion på fakturabeløbet.

”Forskellen i pris er ikke længere så stor på armaturerne, og styringen kræver kun to ledere yderligere. Vi ser typisk, at det går galt, hvis installatøren går efter prisen og vil tilbyde billige armaturer og styring, der ikke er veldokumenteret. Salget starter med energibesparelser og tilbagebetalingstider. Installatørerne skal komme til kunderne med økonomiske argumenter om energibesparelser og så tage trivslen bagefter. Mit råd til installatørerne er at tænke energieffektivisering før indkøbspris”, siger Ken Røgen.

”Den danske belysning råber ”hygge” med lyset fra en 2.700 kelvin glødepære, men den farve giver ikke effektivitet i områder, hvor vi skal lave noget”, siger Ken Røgen, salgschef hos Vanpee..

Dynamisk lys koster mere i indkøb, og det skræmmer kunder og gør mange installatører bange for at byde ind med dyre komponenter og høje priser. Men det er af mindre betydning, når et projekt har tjent sig selv ind i energibesparelse på mindre end fem år. Kunden er parat til at betale ekstra for dynamisk lys, hvis han kan se en kort tilbagebetalingstid, mener Ken Røgen.

Efter at producenter som Philips og Osram i en årrække har arbejdet med dynamisk lys, er produktet ved at modnes og både komme ned i pris og få bedre integration til CTS-anlæg.

”Hvis kunderne ved noget om lys i forvejen og interesserer sig for energioptimering, forstår de også dynamisk lys. Der har været en vældig lang modningstid, men i dag er det væsentligt nemmere at sælge dynamisk lys, efter vi i mange år har fortalt kunderne om det og pushet markedet. Første gang var der ingen, der troede, at de kunne spare 90 procent på energiforbruget, men det kan de se nu”, siger Ken Røgen.

Hvidt er et hit
Om lyset er varmt eller koldt aflæses på en kelvinskala. Et stearinlys giver en varm farvetemperatur på 1.200 kelvin, mens en almindelig glødepære er på 2.700 kelvin. Bevæger vi os udenfor i dagslys, bliver farvetemperaturen meget højere og koldere. Gennemsnitligt sollys er på 5.000 kelvin, mens kraftigt sollys når op på 6.000 kelvin. Når skyerne går for solen, bliver farverne endnu koldere. En overskyet himmel rammer 7.000 kelvin, mens tunge tætte skyer sender kelvin-værdien helt op på 10.000.

Det bløde, nordiske lys på 2.700 kelvin, er det vi sædvanligvis anvender i indendørs kunstig belysning. Men sådan behøver det ikke at være. Godt lys skaber den rette stemning mellem mennesker. Et mødelokale i en bank skal have en neutral farvetemperatur, der giver en formel atmosfære, mens en restaurant kan have et skarpt lys i løbet af dagen, hvor folk skal hurtigt videre og et blødere mere intimt lys om aftenen, hvor gæsterne skal slappe af og indgå i mere fortrolige samtaler.

Skarpere lys med en højere kelvin-værdi kan øge koncentrationen og perceptionen omkring arbejdet, og i større danske hospitalsbyggerier tænder personalet nu oftere for et skarpt lys med en værdi på 4.000 kelvin.

”Den danske belysning råber ”hygge” med lyset fra en 2.700 kelvin glødepære, men den farve giver ikke effektivitet i områder, hvor vi skal lave noget. Vi oplever, at brugerne skal have en tilvænningstid, når vi skifter lysets farve til 4.000 kelvin, men efter et par uger vil de aldrig skifte tilbage igen”, siger Ken Røgen.

Kunderne er klar
Dynamisk lys blandt andet i hospitalsverden, hvor døgnaktive afdelinger bruger lyset til at skabe trivsel for patienter og personale. På plejehjem anvendes lys succesfuldt til at hjælpe beboerne til en regelmæssig døgnrytme med klar adskillelse mellem søvn om natten og vågen tilstand om dagen.

Dynamisk lys kan også bruges til at få teenagere tidligere i seng. En undersøgelse foretaget i samarbejde med el-pæreproducenten Osram viser, at elever på et teknikum og erhvervsskole gik tidligere i seng, når de deltog i et forsøg med dynamisk tilpasning af lysstyrken til elevernes indre ur med dagslyslignende belysning biologisk optimeret til elevernes døgnrytme. Fordi eleverne var mere udhvilede om morgenen, gik de tidligere i seng om aftenen.

Skru ned for lyset
Vi mangler lysmålere i stort set alle bygninger, vurderer Ken Røgen. Danskerne er besatte af at måle varmen i deres radiatorer, kulden i deres køleskab og temperaturen i deres brugsvand. Men ingen måler, hvor meget lys de har i rummet. Let arbejde kræver 200 lux, hvor særlige intensive arbejdsområder som et køkkenbord kræver 500 lux.

Læs også: Når lysene tændes i Parken

Hvis et anlæg er overdimensioneret, fordi behovet eller effekten er udregnet forkert eller for at tage højde for nedslidning, kan det give et alt for stort energiforbrug. Der er ifølge Ken Røgen nemme besparelser at hente, hvis man indregulerer lyset efter mængden af dagslys og laver zoneopdelinger, så arbejdsflader får mere lys end rolige områder.

”I 80 procent af de anlæg, jeg ser, er der overbelysning med op til 30-40 procent for meget lys. Her kan man sælge ind på kundernes grønne profil og udnytte det eksisterende dagslys med dagslysregulering for at få en energibesparelse. Når jeg holder foredrag om overbelysning, får fagfolk fat i min pointe, når jeg sammenligner behovet for lysmåling med en termostat på en radiator”, siger Ken Røgen.

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Vidste du, at elektriske fejl er størst under vedligeholdelsesarbejde?

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

02.07.2024Installator.dk

Politisk aftale vil indføre prisloft på fjernvarme

01.07.2024Installator.dk

Norlys opruster med erhvervsdirektør i energiforretningen

28.06.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Unikke resultater skab med LED lysskinner til Troldtekt

25.06.2024Alcadon ApS

Sponseret

[SE BILLEDERNE] Temadagen hos Legrand. Hvad overraskede?

25.06.2024HELUKABEL Danmark ApS

Sponseret

Bruger du de rigtige kabler til dit biogasanlæg?

24.06.2024Installator.dk

NRGi og Sampension vil investere i store solcellepark

20.06.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Opgrader rummet med Circle LED Lamper

20.06.2024Eaton Electric Danmark

Sponseret

Eaton og CTS Nordics giver økonomisk saltvandsindsprøjtning til NordicEPOD

Jobmarked

Se alle

Solar Danmark

Er du vores kollega som Account Manager – Specialist på ABA/AVA

Er du teknisk velfunderet, drevet af salg og kan du formidle tekniske løsninger kommercielt? Vi søger en kollega til Danmarks skarpeste sikrings-team. Skal det være dig?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.08.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Intern tekniker til kundesupport

Vølund Varmeteknik A/S har egen serviceorganisation med 30 medarbejdere over hele landet. Vi søger nu endnu en teknisk kollega - denne gang til kundesupport på kontoret i Herning.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en ny salgschef for fjernvarme

Er du en erfaren salgsprofil inden for fjernvarmeområdet? Og trives du med både strategisk ledelse og operationelt salgsarbejde? Så er det måske dig, vi søger som vores nye salgschef for fjernvarmeteamet hos METRO THERM.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Silhorko

Servicetekniker

Har du en håndværksmæssig baggrund? Er du skarp til fejlfinding og brænder for at udføre tekniske serviceopgaver? Kunne du tænke dig at bringe dine tekniske kompetencer i spil i en af Danmarks førende virksomheder indenfor vandbehandling? Så er det måske dig, vi søger som vores nye udekørende Servicetekniker til kunder på Sjælland ved Silhorko-Eurowater A/S

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

09.07.2024

Vølund Varmeteknik A/S

Teknisk salgskonsulent til VVS-branchen

Vi søger en teknisk salgskonsulent til vores stærke team, og du har nu muligheden for at blive en del af markedets førende leverandør af bæredygtige varmetekniske løsninger.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Vølund Varmeteknik A/S

Er du vores nye servicetekniker?

Vølund Varmeteknik A/S har i de senere år udviklet en professionel serviceorganisation med i øjeblikket 25 eksterne serviceteknikere, som alle kører ud hjemmefra og i tæt dialog med et professionelt serviceteam på kontoret.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle