24.01.2019  |  EL  |  Belysning

Sikkerhedsstyrelsen: Vær særligt opmærksom på LED-belysning

Ved en kontrol i efteråret fandt Sikkerhedsstyrelsen mange fejl ved LED-belysningsprodukter. Derfor opfordrer den nu indkøbere og forhandlere til at være opmærksomme.

Indkøbere og forhandlere skal være særligt opmærksomme på dokumentationen for produkter med LED-belysning og holde øje med, om produkterne overholder de formelle krav, der er i lovgivningen.

Sådan lyder opfordringen fra Sikkerhedsstyrelsen, efter at en kontrol i efteråret 2018 viste, at 19 ud af 30 tilfældigt udvalgte LED-belysningsprodukter ikke var i orden.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Tre ud af fire elektrikerlærlinge har fået livsfarlige stød

Indsatsen resulterede i en tilbagekaldelse og et salgsstop. Derudover måtte fabrikanterne af 17 produkter ændre på produktets konstruktion, så det kunne leve op til sikkerhedskravene.

De fleste af fejlene var ikke synlige for det blotte øje. En type fejl var for små isolationsafstande eller utilstrækkelig isolering i transformeren fra 230 til 12 volt.

En anden type fejl på produkter med integrerede LED-dioder var, at forbrugerne kunne røre direkte ved dioderne, selvom de ikke kunne skiftes som en pære i en lampe. Begge typer af fejl giver risiko for elektrisk stød.

Indkøbere og forhandlere kan tjekke formelle krav
Mens ovennævnte fejl er svære at se uden at skille produktet ad, så fandt Sikkerhedsstyrelsen også en række formelle fejl, som indkøbere og forhandlere med fordel kan være opmærksomme på, før de begynder at sælge LED-belysning.

Alle elprodukter skal have en dansk brugervejledning. Derudover skal fabrikanten eller EU-importørens navn og postadresse stå på produktet. Hvis der ikke er plads til navn og adresse på produktet, skal det fremgå af salgsindpakningen.

Indkøbere og forhandlere kan også sikre sig, at der er dokumentation for produktets sikkerhed. Det kan man gøre ved at bede fabrikanten eller importøren om at sende overensstemmelseserklæringen og testrapporter på produktet.

Læs også: Kampagne skal højne elsikkerheden

Det er ikke et krav, at forhandlere ligger inde med EU-overenstemmelseserklæringen på produktet, men den skal kunne skaffes fra fabrikanten eller importøren, hvis Sikkerhedsstyrelsen beder om det.

- JMA

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere