Tre ud af fire elektrikerlærlinge har fået livsfarlige stød

Langt de fleste elektrikerlærlinge har arbejdet med spænding og fået stød, allerede når de har været ude i deres første praktikforløb. Ungdommen i Dansk El-Forbund vil med en ny kampagne sætte en stopper for stødene.

Den nye kampagne "STOP STØD" skal være med til at hjælpe elektrikere, der har været udsat for stød..

Tre ud af fire af de lærlinge, der har arbejdet med spænding, har været udsat for elektrisk stød. Samtidig siger 90 procent af i alt 318 adspurgte el-elever på 11 erhvervsskoler i hele landet, at de har prøvet at arbejde med installationer med spænding på.

Det skriver fagbladet Elektrikeren.

Læs også: Risikovurdering kan reducere antallet af arbejdsulykker

Tallene stammer fra en spørgeskemaundersøgelse på elektrikeruddannelsens første hovedforløb (H1), hvor man har været ude i sit første praktikforløb hos en virksomhed eller i skolepraktik. Undersøgelsen tegner altså en tendens til, at det slet ikke er ufarligt at vælge elektrikervejen, og det bekymrer formanden for ungdommen i Dansk El-Forbund (DEF) Morten Ahrendt.

”Det kan simpelthen ikke passe, at vi har kolleger, som kun har været nogle måneder i faget, før de bliver udsat for stød. Hvis man vil have flere unge til at blive faglærte elektrikere og oven i købet blive længere tid på arbejdsmarkedet, så duer det ikke, at de risikerer liv og lemmer eller i sidste konsekvens mister livet”, siger han til Elektrikeren.

Vigtigt at anmelde og registrere som arbejdsskade
Skadernes omfang og alvorlighed ved elektrisk stød afhænger af spændingen, strømstyrken, varigheden af strømgennemgangen og af, hvordan strømmen passerer i kroppen. Man risikerer både ydre og indre skader, og stødskader kan vise sig både ved selve ulykken og op til år senere i form af senfølger.

”Desværre bliver de fleste stød ikke anmeldt eller registreret – måske fordi det opleves som pinligt eller ubetydeligt. Men det er vigtigt, hvis man skal kortlægge det fulde omfang af stødulykker og deres konsekvenser - og ikke mindst, hvis du skal have erstatning i tilfælde af skader og mén”, siger forbundssekretær i DEF Lene Christiansen til Elektrikeren og understreger, at det er vigtigt, at man får registreret eller anmeldt ulykken.

Netop når det gælder registrering, anmeldelse og besøg på skadestuen, er der ifølge rundspørgen plads til forbedring. Blot 15 procent af de elektrikerlærlinge, der har fået stød, har efterfølgende været hos lægen eller på skadestuen. Og kun 11 procent har anmeldt det som en arbejdsskade.

Læs også: Sikkerhedsstyrelsen til solcelleejere: jeres anlæg kan give livstruende stød

Med en ny kampagne håber ungdommen i DEF på at skabe en ’kulturforandring’ i måden at arbejde på, hvor man ’dropper spændingen’ og arbejder spændingsløst.

”Hvis det er absolut livsnødvendigt, og arbejdet ikke kan udføres spændingsløst på et andet tidspunkt, så er vores budskab, både til lærlinge, svende og mestre, at man skal tage nogle vigtige forholdsregler. Samtidig oplyser vi lærlingene om, hvad de skal gøre, hvis de får stød, og hvordan de kan bruge fagforeningen”, forklarer elektriker og agitationskonsulent i DEF Susanne Vestergård Jepsen, som fik ideen til den nye STOP STØD-kampagne.

- JMA

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

07.07.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

☀️ Rigtig go' sommer

07.07.2025Installator.dk

Flere unge søger tekniske uddannelser

04.07.2025Inspectly ApS

Sponseret

Regler er ikke skurke, men kan blive det!

04.07.2025Installator.dk

God sommerferie!

03.07.2025Coromatic A/S

Sponseret

En Plan B for digital infrastruktur er vigtigere end nogensinde

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Efteruddannelse
Det personlige lederskab og forandring

Udvid og styrk dine personlige ledelseskompetencer og få udviklet dine samarbejdsevner og evner til at vække tillid hos medarbejdere.

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Ledelse med Data – AI strategi og lederskab

Hvordan kan data udnyttes til ledelsesmæssig beslutningstagning? Hvad er forretningsværdien ved at bruge data og intelligent analyse som AI, hvad er udfordringerne, og hvordan kan vi løse dem?

Dato

09.01.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

09.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup