Skrappere stigekrav er godt for arbejdssikkerheden

I 2018 træder skærpede EU-krav til stigers sikkerhed i kræft. Men allerede nu viser håndværkere og andre stigebrugere interesse for mere og bedre sikkerhed, vurderer produktchef hos Lemvigh-Müller.

EU-stigestandarden EN 131 Professionel, der gælder fra årsskiftet, betyder blandt andet, at stiger længere end tre meter skal være bredere forneden. Foto: Claus Kunckel..

I 2018 kommer der nye EU-regler for stigestandarder. Det betyder, at alle stiger, der bliver solgt fra årsskiftet, vil høre under de nye krav, der skal hjælpe med at gøre arbejdet på stiger mere sikkert.

Og det kan allerede nu betyde et tiltrængt løft i sikkerheden ved en af de arbejdssituationer, der er årsag til allerflest uheld, vurderer Louise Petersen, der er produktchef for værktøj og tekniske artikler hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller:

”Allerede nu bliver vi spurgt, om de stiger, vi sælger i dag, lever op til de krav, der gælder fra årsskiftet, så brugerne er blevet mere opmærksomme på stigesikkerhed. Det er en god udvikling, for arbejde på stiger kræver stor opmærksomhed på sikkerheden, hvis det skal foregå forsvarligt”, siger hun.

Læs også: Nye krav om funktionstest af installationer

Vil sænke antallet af tilskadekomne
Det er en revideret version af EU-stigestandarden EN 131, der fra årsskiftet betyder, at flytbare stiger skal opfylde nye krav til blandt andet stabilitet og skridsikkerhed.

Det skal dæmme op for et stort antal stigeuheld- og ulykker, hvor selv rutinerede brugere kan komme alvorligt til skade.

Vil man mindske antallet af tilskadekomne, kan en systematisk gennemgang af virksomhedens stiger være et godt sted at starte, vurderer Louise Petersen:

”En gennemgang af virksomhedens stiger giver klarhed over, hvordan tingene står til, så slidt eller defekt materiel kan blive udskiftet eller repareret. Man kan for eksempel gennemføre et stigeeftersyn som en af de første opgaver efter sommerferien eller lige efter årsskiftet. Med en fast procedure for eftersyn har man en god sikkerhed for, at stigemateriellet er sikkerhedsmæssigt forsvarligt”.

Læs også: Hospitaler stiller større krav til alarmsystemer

Ingen grund til at glemme sikkerheden på ældre stiger
En af de væsentlige ændringer ved EN 131 er, at den skelner mellem stiger til hobbybrug og professionelle stiger, forklarer Kristian Borup, der er teknisk konsulent hos Zarges Danmark, der markedsfører stiger, stilladser og transportmateriel fra den tyske producent i Danmark, Grønland og Færøerne:

”For eksempel skal alle anlægsstiger, det vil sige skyde-, hejse- og enkeltstiger, der er mere end tre meter lange, have stabilisator på”, siger han.

Men selv om de skærpede krav udelukkende vil gælde de nye stiger, er der ingen grund til at glemme sikkerheden på de stiger, virksomheden allerede har, vurderer Louise Petersen:

”Hvis man bruger kvalitetsstiger, vil der ofte være mulighed for at købe reservedele, så ellers fuldt brugbare stiger, der blot har mindre mangler, kan komme i topform igen for en meget beskeden investering”, siger hun og fortsætter:

”Det gælder for eksempel for de udsatte stigesko, som ofte let og billigt kan udskiftes, så skridsikkerheden er intakt. I nogle tilfælde vil en ældre stige også kunne forsynes med en stabilisator, så den i princippet er lige så sikker som en ny”.

- EL

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus