27.09.2017  |  VVS  |  Branchen

Skrappere stigekrav er godt for arbejdssikkerheden

I 2018 træder skærpede EU-krav til stigers sikkerhed i kræft. Men allerede nu viser håndværkere og andre stigebrugere interesse for mere og bedre sikkerhed, vurderer produktchef hos Lemvigh-Müller.

I 2018 kommer der nye EU-regler for stigestandarder. Det betyder, at alle stiger, der bliver solgt fra årsskiftet, vil høre under de nye krav, der skal hjælpe med at gøre arbejdet på stiger mere sikkert.

Og det kan allerede nu betyde et tiltrængt løft i sikkerheden ved en af de arbejdssituationer, der er årsag til allerflest uheld, vurderer Louise Petersen, der er produktchef for værktøj og tekniske artikler hos stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”Allerede nu bliver vi spurgt, om de stiger, vi sælger i dag, lever op til de krav, der gælder fra årsskiftet, så brugerne er blevet mere opmærksomme på stigesikkerhed. Det er en god udvikling, for arbejde på stiger kræver stor opmærksomhed på sikkerheden, hvis det skal foregå forsvarligt”, siger hun.

Læs også: Nye krav om funktionstest af installationer

Vil sænke antallet af tilskadekomne
Det er en revideret version af EU-stigestandarden EN 131, der fra årsskiftet betyder, at flytbare stiger skal opfylde nye krav til blandt andet stabilitet og skridsikkerhed.

Det skal dæmme op for et stort antal stigeuheld- og ulykker, hvor selv rutinerede brugere kan komme alvorligt til skade.

Vil man mindske antallet af tilskadekomne, kan en systematisk gennemgang af virksomhedens stiger være et godt sted at starte, vurderer Louise Petersen:

”En gennemgang af virksomhedens stiger giver klarhed over, hvordan tingene står til, så slidt eller defekt materiel kan blive udskiftet eller repareret. Man kan for eksempel gennemføre et stigeeftersyn som en af de første opgaver efter sommerferien eller lige efter årsskiftet. Med en fast procedure for eftersyn har man en god sikkerhed for, at stigemateriellet er sikkerhedsmæssigt forsvarligt”.

Læs også: Hospitaler stiller større krav til alarmsystemer

Ingen grund til at glemme sikkerheden på ældre stiger
En af de væsentlige ændringer ved EN 131 er, at den skelner mellem stiger til hobbybrug og professionelle stiger, forklarer Kristian Borup, der er teknisk konsulent hos Zarges Danmark, der markedsfører stiger, stilladser og transportmateriel fra den tyske producent i Danmark, Grønland og Færøerne:

”For eksempel skal alle anlægsstiger, det vil sige skyde-, hejse- og enkeltstiger, der er mere end tre meter lange, have stabilisator på”, siger han.

Men selv om de skærpede krav udelukkende vil gælde de nye stiger, er der ingen grund til at glemme sikkerheden på de stiger, virksomheden allerede har, vurderer Louise Petersen:

”Hvis man bruger kvalitetsstiger, vil der ofte være mulighed for at købe reservedele, så ellers fuldt brugbare stiger, der blot har mindre mangler, kan komme i topform igen for en meget beskeden investering”, siger hun og fortsætter:

”Det gælder for eksempel for de udsatte stigesko, som ofte let og billigt kan udskiftes, så skridsikkerheden er intakt. I nogle tilfælde vil en ældre stige også kunne forsynes med en stabilisator, så den i princippet er lige så sikker som en ny”.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere