Smart styring af bygningers indeklima

Erhvervsbygninger har brug for køling om sommeren og opvarmning om vinteren, og det kan mærkes på elregningen. I et nyt udviklingsprojekt med et kæmpestort kommercielt potentiale vil Siemens, Teknologisk Institut og DONG Energy teste et styringsprogram, der kan gøre det billigere for brugeren at styre temperaturen i bygningerne.

Københavns Lufthavn gør meget for at mindste elforbruget i sine bygninger og deltager nu i et innovativt projekt, hvor Siemens, Teknologisk Institut og DONG Energy tester nyt styringsprogram..

Siemens, Teknologisk Institut og DONG Energy tester lige nu et styringsprogram, der kan gøre det billigere for brugeren at styre temperaturen i bygningerne uden at give afkald på den gode komfort. Traditionel styring går efter at opretholde konstante rumtemperaturer uden trækgener ved et minimalt el- og varmeforbrug. Teknologisk Institut har udviklet en algoritme, EiSE, der kan gøre styringen mere intelligent. EiSE tager hensyn til, at temperaturen må stige fire grader i løbet af en arbejdsdag. Dermed kan der spares el, skriver Dansk Energi. 

Udviklingsprojektet er opstået, fordi der er et ønske om at få algoritmen indført i software, der kan reagere på variable elpriser. Det software kan Siemens levere.

Stigende behov for fleksibelt elforbrug
Ønsket er opstået, fordi elnetselskaber oplever et stigende behov for et fleksibelt elforbrug. Hvis kunder kan fristes til at flytte elforbrug fra kritiske tidspunkter, så kan DONG Energy og andre elnetselskaber spare investeringer i elnet – altså de net, der kommer under stigende pres i takt med, at folk køber varmepumper, solceller og elbiler. Elbiler og varmepumper kan bruges til at balancere elnet, men det kræver store antal. Bygninger kan hurtigere give et brugbart volumen, og opgaven er klar:

"Vi skal forsøge at optimere driften af køle- og ventilationsanlæggene både i forhold til et lavt elforbrug og i forhold til en optimal drift af elsystemet," siger lead energy system architect Peter Vinter fra DONG Energys Power Hub til Nyhedsbladet Dansk Energi. Power Hub’en er en it-platform, der kan bruges til at styre forbrug og produktion efter aktuelle behov for at skabe balance i elsystemet.

Læs også: Smart grid komponent til overvågning af elværker

Nu stater testperiode
Det nye projekt bygger på en udvikling, der i flere omgange har nydt støtte fra Dansk Energis program for effektiv energianvendelse, Elforsk. Nu starter en treårig testperiode, der også får penge fra Elforsk, forklarer forskningskoordinator Jørn Borup Jensen:

"Hvis det lykkes at skabe en mere smart styring af bygningernes indeklima, så kan det få global effekt," påpeger han

Planen er at teste det udviklede program på tre konkrete bygninger. Københavns Lufthavne i Kastrup stiller med en administrationsbygning, mens DONG Energy i Gentofte selv bidrager med en anden. Den tredje er endnu ikke engageret.

-LRI

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup