Smart styring af bygningers indeklima
Erhvervsbygninger har brug for køling om sommeren og opvarmning om vinteren, og det kan mærkes på elregningen. I et nyt udviklingsprojekt med et kæmpestort kommercielt potentiale vil Siemens, Teknologisk Institut og DONG Energy teste et styringsprogram, der kan gøre det billigere for brugeren at styre temperaturen i bygningerne.
Siemens, Teknologisk Institut og DONG Energy tester lige nu et styringsprogram, der kan gøre det billigere for brugeren at styre temperaturen i bygningerne uden at give afkald på den gode komfort. Traditionel styring går efter at opretholde konstante rumtemperaturer uden trækgener ved et minimalt el- og varmeforbrug. Teknologisk Institut har udviklet en algoritme, EiSE, der kan gøre styringen mere intelligent. EiSE tager hensyn til, at temperaturen må stige fire grader i løbet af en arbejdsdag. Dermed kan der spares el, skriver Dansk Energi.
Udviklingsprojektet er opstået, fordi der er et ønske om at få algoritmen indført i software, der kan reagere på variable elpriser. Det software kan Siemens levere.
Stigende behov for fleksibelt elforbrug
Ønsket er opstået, fordi elnetselskaber oplever et stigende behov for et fleksibelt elforbrug. Hvis kunder kan fristes til at flytte elforbrug fra kritiske tidspunkter, så kan DONG Energy og andre elnetselskaber spare investeringer i elnet – altså de net, der kommer under stigende pres i takt med, at folk køber varmepumper, solceller og elbiler. Elbiler og varmepumper kan bruges til at balancere elnet, men det kræver store antal. Bygninger kan hurtigere give et brugbart volumen, og opgaven er klar:
"Vi skal forsøge at optimere driften af køle- og ventilationsanlæggene både i forhold til et lavt elforbrug og i forhold til en optimal drift af elsystemet," siger lead energy system architect Peter Vinter fra DONG Energys Power Hub til Nyhedsbladet Dansk Energi. Power Hub’en er en it-platform, der kan bruges til at styre forbrug og produktion efter aktuelle behov for at skabe balance i elsystemet.
Læs også: Smart grid komponent til overvågning af elværker
Nu stater testperiode
Det nye projekt bygger på en udvikling, der i flere omgange har nydt støtte fra Dansk Energis program for effektiv energianvendelse, Elforsk. Nu starter en treårig testperiode, der også får penge fra Elforsk, forklarer forskningskoordinator Jørn Borup Jensen:
"Hvis det lykkes at skabe en mere smart styring af bygningernes indeklima, så kan det få global effekt," påpeger han
Planen er at teste det udviklede program på tre konkrete bygninger. Københavns Lufthavne i Kastrup stiller med en administrationsbygning, mens DONG Energy i Gentofte selv bidrager med en anden. Den tredje er endnu ikke engageret.
-LRI