Solcellelovforslag i modvind: Høringspartnere ønsker færre indgreb og mere stabilitet
Der er for mange indgreb på solcelleområdet og for lidt stabilitet, mener en stor del af høringspartnerne til nyt lovforslag på solcelleområdet. Desuden kritiseres det gennemgående, at indgrebet vil have tilbagevirkende kraft.
Regeringen er for femte gang siden 2012 klar med et nyt lovforslag, der vil ændre vilkårene for solcelleejere, skriver Ingeniøren. Men indgrebet møder modstand blandt mange af de i alt 20 høringssvar.
Høringspartnerne, der blandt andre tæller Dansk Erhverv, Dansk Industri og Solar Lightning, gør det især klart, at endnu et indgreb skaber usikkerhed omkring rammerne for solceller, hvilket langt fra er hensigtsmæssigt.
I høringssvaret bliver det blandt andet formuleret sådan:
”Det er vores opfattelse at en højere grad af stabilitet i rammerne for egenproduktion af vedvarende energi vil være gavnlig, da de volatile rammevilkår skaber usikkerhed og risikerer at hindre langsigtede investeringer”, skriver CO-industri, der er centralorganisation for industriansatte i Danmark.
Samme kritik kommer fra brancheorganisationen Tekniq, der i en pressemeddelelse kalder det for en politisk ’slingrekurs’:
”Vi har gang på gang oplevet, hvordan man fra politisk hold skaber usikkerhed om den grønne omstilling ved at skrue på de økonomiske rammevilkår for solcelleudbredelsen. Det seneste udspil er endnu et uskønt eksempel på denne slingrekurs”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq.
Lovforslag med tilbagevirkende kraft
Det nye forslag kommer, fordi flere end forventet har valgt at opsætte solceller. Derfor vil Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet gøre det mindre fordelagtigt for solcelleejerne at producere den grønne strøm selv, skriver Tekniq.
Lovforslaget vil kort beskrevet ændre principperne for modregning af strøm. I dag kan solcelleejerne modregne den strøm, de leverer til elnettet, i den strøm, de bruger fra elnettet. Og det vil med lovforslaget blive lavet om – både for kommende anlæg, men også for eksisterende anlæg på over seks kW.
Læs også: Næste generation af solceller er på vej
Netop den tilbagevirkende kraft er også et element, der bliver kritiseret af mange i høringssvaret. Et eksempel er Danmarks Internationale Kollegium i Albertslund. I høringssvaret skriver bestyrelsesformanden, at kollegiet netop har færdiggjort og ibrugtaget et nyt 200 kW solcelleanlæg til en værdi af fire millioner kroner, og at forslaget vil ændre radikalt på investeringens rentabilitet.
Energistyrelsen og Skatteministeriet afviser dog i høringsnotatet, at der er tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft, da det ville kræve, at loven tillægges virkning på et tidspunkt før lovens offentliggørelse.
For kort svarfrist
Endelig er et gennemgående kritikpunkt den korte svarfrist. Lovforslaget blev fremsendt lørdag den 20. maj og havde kun en fire dages lang høringsperiode, til tirsdag den 24. maj kl. 10. Det er direkte i strid med Folketingets anbefaling, mener Dansk Erhverv:
”Høringsfristen er så kort, at Dansk Erhverv vil påpege, at fristen er urimelig og væsentligt under de mindst fire uger, som Folketingets udvalg for forretningsordenen anbefaler om ministeriernes høringsfrister”.
Læs også: Tekniq: Lovforslag om solceller vil skævvride grøn omstilling
Lovforslaget blev førstebehandlet i Folketinget i går, mandag den 29. maj.
-CHM