Spændingsregulering:Et nyt forretningsområde

Spændingen i elnettet blev i 1993 sat op, fordi elforbruget steg, og det blev dermed nødvendigt for at sikre tilstrækkelig forsyning til dem, der ligger yderst på elnettet. Til gengæld får man de fleste steder en alt for høj spænding. Det kan reguleres og føre til energibesparelser på seks til ti procent.

300 bygninger i primært stat og kommuner er i dag forsynet med intelligente transformersystemer, som regulerer spændingen ned, så brugerne opnår en energibesparelse. Den samme mulighed findes ifølge Jørgen Nielsen, PSS Energi, i 90 procent af alle danske bygninger. Med spændingsregulering kan man nedsætte elforbruget med mellem seks og 15 procent ved at reducere den spænding, en bygning modtager fra elnettet, oplyser han. De 90 procent skal dog tages med et vist forbehold, for parcelhuse er ikke medregnet. Her er det nemlig endnu ikke teknisk muligt at regulere spændingen ned, ”men det bliver det om et par år,” siger Jørgen Nielsen.

I bygninger opført efter 2000, hvor installationerne er optimeret til de 230-240 Volt, som elselskaberne i dag leverer, opnår man ingen gevinst. De nye bygningers installationer tager dog ikke skade af en lavere spænding, så et nærliggende spørgsmål er: Hvorfor sænker energiselskaberne ikke bare spændingen overalt, så man slipper for at installere små transformere i et hav af bygninger. Elinstallatør Kim Raun, Viby Elværk, som i samarbejde med PSS Energi har været med til at gennemføre en række af den type opgaver i Aarhus kommune, mener ikke, det er realistisk.

Vores elforbrug stiger stadig
”Elforsyningsselskaberne vil ikke være med, for de har en lovgivningsmæssig pligt til at overholde mindstekrav til spændingen, og de forbrugere, som ligger længst væk fra transformeren, har krav på at få leveret den vedtagne spænding. Det betyder så bare, at de, der bor tæt på, får en rigtig høj spænding,” forklarer Kim Raun.

Da spændingen i sin tid blev sat op, var det, fordi elforbruget steg, og ifølge Kim Raun stiger det stadig - på trods af alle anstrengelser for at spare. Derfor er man nødt til at koncentrere indsatsen om de individuelle installationer.

Han medgiver, at en reduceret spænding vil nedsætte lysstyrken, men tilføjer at det normalt ikke er noget problem.

”Hvis du for eksempel tager et kontor, så siger man, at der skal være en lysstyrke på 200 lux, og det svarer måske til tre et halvt armatur, og det kan ikke lade sig gøre, så man sætter fire op. Derfor vil der næsten alle steder være for meget lys, så normalt kan man sagtens holde sig inden for det påbudte. Og faldet i lysstyrken er ikke noget, brugerne vil bemærke, kun noget man kan konstatere ved måling,” forklarer elinstallatøren.

PSS Energi oplyser, at anlægget med den rette service har en levetid på 30 år. Kim Raun kan dog ikke se det store servicebehov. Han regner med, at det handler om to til tre timer hvert andet år. Derimod glæder han sig til et helt nyt anlæg med et stort besparelsespotentiale.

”Et nyt anlæg, som er på vej, kan udover spændingsregulering sørge for, at man ikke bruger store mængder strøm om natten, og det er en frygtelig masse, der bliver brændt af helt unødvendigt. Man tror simpelthen, det er løgn, men det er nok 25 procent, der bruges om natten. Det nye anlæg indeholder et relæ, som slukker for alt, undtagen køleskabe, edb-servere og så videre. Og så er man nede på en tilbagebetalingstid, som er virkelig interessant.

Ifølge Kim Raun stiller spændingsregulering ingen særlige krav til elinstallatøren, der er bare næsten ingen, der gør det.

Sådan gør man
Spændingsregulering er en metode til at opnå energibesparelser ved brug af intelligente transformersystemer. Der findes tre forskellige måder at kontrollere spændingen på

En af metoderne er spændingsreduktion, som er en såkaldt ”step-down-løsning”, hvor bygningens spænding reduceres procentuelt i forhold til forsyningsspændingen. Den reducerede spænding følger variationerne i forsyningsspændingen, derfor er det vigtigt at være opmærksom på at spændingen ikke kommer under de anbefalede 207 Volt. Det er en løsning, der egner sig bedst til bygninger med et ukritisk forbrug på mellem 15.000 og 200.000 kWh om året, for eksempel en børnehave eller en lille kontorbygning. Spændinsgreduktion kan give besparelser på op til otte procent.

En anden metode er spændingsstabilisering, som typisk anvendes i bygninger med et årligt forbrug på mellem 200.000 og 500.000 kWh. Her kan systemet regulere spændingen både op og ned, så den reducerede spænding fastholdes på et konstant lavt niveau, for eksempel 210 Volt, eller hvad bygningen nu har behov for. Fordelen er, at den reducerede spænding er upåvirket af variationerne i netspændingen, derfor kan spændingen sænkes mere, og besparelsen bliver større. Den kan samtidig anvendes på mere kritiske forbrug. Løsningen egner sig til mellemstore kontorbygninger og lignende og giver en besparelse på op til ti procent af det samlede forbrug. Med spændingsstabilisering regulerer man alle tre faser på en gang

Den tredje metode, spændingsoptimering, som egner sig til bygninger med forbrug på over 500.000 kWh om året, kan også regulere spændingen op og ned, men her regulerer man de tre faser individuelt. Dette er med til at afbalancere faserne og mindske den reaktive effekt. Det betyder, at der dannes mindre varme i motorer og installationer, hvilket medfører et lavere energiforbrug. Løsningen kan for eksempel bruges til skoler, idrætsanlæg og lagerhaller. Den giver den største besparelse på op til 15 procent på det samlede forbrug.

Kan det betale sig?
Hvor stor en besparelse, man kan opnå, afhænger først og fremmest af, hvor høj spænding bygningen modtager, og her er det afgørende, hvor kunden er placeret på elnettet. Tidspunktet på døgnet og belastningen spiller også ind. Og endelig afhænger besparelsen af bygningens forbrug og hvor stor en del af forbruget, der er spændingsafhængigt.

Hvis spændingsregulering skal kunne betale sig, skal bygningen have et årligt forbrug på over 15.000 kWh.
En bygnings forbrug kan opdeles i tre forskellige typer: det spændingsafhængige, det konstante og det spændingsuafhængige.

Spændingsregulering kan give besparelser på det spændingsafhængige forbrug. Det inkluderer blandt andet, belysningsanlæg med traditionelt forkoblede lysstofrør, glødepærer og halogenpærer, men også asynkronmotorer med kvadratisk stigende belastninger som eksempelvis i ventilatorer. Derimod har spændingsregulering (næsten) ingen effekt på HF-forkoblede lystofrør, LED-belysning og IT-udstyr. Det gør ingen skade, men det giver heller ingen besparelse. Hvor stor en del af en bygnings forbrug, der er spændingsafhængigt vurderes ved forundersøgelsen, hvor det afgøres, om det kan betale sig at udføre spændingsregulering i en bygning.

Installation og levetid
Når et spændingsregulerende anlæg skal installeres, begynder det med en forundersøgelse. Den består af en grundig bygningsgennemgang, hvor bygningens installationer gennemgås. Der foretages også en række målinger, så bygningens forbrug bliver klarlagt.

Derefter installeres selve systemet, der kobles til mellem elmåleren og det elforbrugende udstyr. Det er en relativt enkel installation, der kun fører til en kort strømafbrydelse. En af fordelene er, at det ikke betyder omfattende ændringer i bygningens installationer. Selve installationen fortages af autoriserede elinstallatører. Det kan være et firma, som kunden foretrækker, eller opgaven kan blive sendt i udbud.

Når anlægget er installeret, skal besparelsen verificeres, dette gøres af et eksternt rådgivende ingeniørfirma, således at besparelsen kan indberettes til et af Dansk Energis netselskaber.

PCSCHEMATIC A/S

Sponseret

Optimer og effektiviser dine byggeprojekter

Uponor

Sponseret

Fremtidens fjernvarmeløsning er lige her

Relateret indhold

03.05.2024Installator.dk

Carl Ras styrker sin position inden for sikringssegmentet

02.05.2024Installator.dk

Nordelektro åbner ny afdeling i Fredericia med ti medarbejdere

02.05.2024Alcadon ApS

Sponseret

Besøg Alcadon på El & Teknik'24 i Odense, vind og kør sommeren elektrisk i møde!

02.05.2024Ecofoss/Green:ID

Sponseret

Nyheder og konkurrence på EL & TEKNIK

02.05.2024Installator.dk

Ny hjemmeside samler alt om elnettet

02.05.2024Eegholm A/S

Sponseret

Bliv skolet i vores ABV centraler og håndtér selv softwaren

01.05.2024NKT (Denmark) A/S

Sponseret

Ses vi på El & Teknik d. 14.-16. maj?

30.04.2024Eegholm A/S

Sponseret

Nem og bekymringsfri produktion af el- og styretavler

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Skift topnøglen ud med telefonen og bliv teknisk salgs- og kunderådgiver

Har du været udekørende i VVS-branchen? Og er du klar til en ændring i dit arbejdsliv? Så er det måske dig vi søger til stillingen som teknisk salgs- og kunderådgiver hos METRO THERM.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roth Danmark A/S

Sælger til Roth Danmark A/S

Nord- og Midtjylland. Nu har du en unik mulighed for at blive en del af et stærkt salgsteam. Du er stærk på VVS-kunder, og hos os planlægger og tilrettelægger du selv din arbejdsdag.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

ABB A/S

Field Service Engineer / tekniker med interesse i spændet mellem IT og automation

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

12.05.2024

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

METRO THERM A/S

Financial controller søges til METRO THERM i Helsinge

Er du uddannet financial controller eller er du en erfaren regnskabsassistent, som motiveres af at arbejde med regnskab og tal? Så er det måske dig, som vi søger til stillingen financial controller hos METRO THERM i Helsinge.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
TEKNISK VIDEREGÅENDE KURSUS Jordvarme og luft-til-vand varmepumper

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

07.05.2024

Tid

08:00

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Danvak
Kursus
Det optimale termiske indeklima med lavt energiforbrug

Få indblik i bygningsreglementets indeklima-krav og termiske komfort-krav ved lavtemperatur-opvarmning og højtemperatur-køling med udgangspunkt i eksisterende standarder (DS/EN/ISO 7730, DS/EN 16798-1/2, DS 469 og DS 447).

Dato

07.05.2024

Tid

08:30

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

RIB Software
Kursus
Opfylder du kravene til DS1140, og skal du nå at have en plads på vores kursus?

DS1140 omhandler kvalitetssikring af bærende konstruktioner, hvilket betyder at de konstruktionsbærende fag nu skal opfylde en lang række nye krav, der stilles til kvalitetssikring og dokumentation.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Online

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

På dette kursus lærer du at bruge beregningsprogrammet HEAT2 til at bestemme linjetabskoefficienter for typiske konstruktioner, og du lærer at bruge programmet til at vurdere risiko for kondens. Programmet læres ved gennemgang af en række typiske eksempler og øvelsesopgaver.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

Scankab Cables A/S
Messe
Scankab på EL & TEKNIK A-1309

EL & TEKNIK er Danmarks førende fagmesse, hvor de seneste teknologiske trends og innovationer inden for branchen præsenteres. Og som kabelproducent er vi naturligvis til stede på dette års messe, der afholdes i Odense Congress Center.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Sted

Odense Congress Center