Specialister klæder installatører på til KNX
Intelligent styring er i rivende udvikling, der kommer nye komponenter hele tiden, og programmeringen af dem er blevet et fuldtidserhverv i sig selv. Det har givet grobund for virksomheden KNX Solutions, hvor to tidligere elektrikere har specialiseret sig i rådgivning, fejlsøgning og programmering af intelligent styring til bygninger.
På Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har to elektrikere fået lov til at drive deres virksomhed KNX-Solutions. Det er usædvanligt, men Thomas Scharbau og Jan de la Motte Jung-Jensen har som den eneste virksomhed i Danmark specialiseret sig i bygningsautomation baseret på KNX-standarden, og det vurderer DTU til at være så interessant for universitetets forskere og studerende, at de har fået lokaler på campus.
Læs også: Hjemme-KNX er blevet nemmere
Priserne styrtdykker
Langt det meste af KNX-Solutions arbejde foregår dog i samarbejde med andre elektrikerfirmaer, bygherrer og arkitekter. Her leverer de rådgivning, funktionsbeskrivelser og programmering til byggerier. KNX og andre standarder for automation i bygninger er nemlig i hastig udvikling. Priserne på komponenter styrtdykker, og bygherrer stiller stigende krav til smarte løsninger til styring af alt fra lys, klima og ventilation. Samtidig stiger komponenternes kompleksitet. Tidligere kunne mange el-installatører håndtere simple KNX-løsninger, hvis blot en enkelt medarbejdere havde taget et kursus. Men i dag kræver effektivt arbejde med KNX, at man dedikerer sig 100 procent til det.
Hvad er KNX?
KNX er en ISO-standard, der sætter guidelines for en kommunikationsprotokol til automation i bygninger. KNX bygger på, og afløser, en række tidligere standarder, der tidligere har været fremtrædende, særligt i Europa. KNX er således skabt til at være en åben standard for al bolig- og bygningsautomation.
Standarden vedligeholdes og administreres af den internationale KNX Association, der gennem en certificeringsproces garanterer, at KNX-produkter fra forskellige producenter kan kommunikere sammen. Dermed kan man som installatør kombinere en mange forskellige produkter og sætte dem sammen efter det aktuelle behov.
En anden fordel er, at alle data om produkternes egenskaber er tilgængelige, hvilket betyder, at forskellige installatører kan servicere installationen.
Branchen kan ikke følge med
Vi forventer en kraftig stigning efterspørgslen af KNX-løsninger i Danmark. Stort set alle nybyggerier og ombygninger inkluderer intelligent styring, og vi kan se, at den traditionelle elektrikerbranche ikke kan følge med, siger Thomas Scharbau.
Det skaber et stort vækstpotentiale for KNX-Solutions. Fordi Thomas og Jan har dedikeret deres virksomhed helt til arbejdet med KNX, er de ikke konkurrenter til installatørerne, men kan understøtte deres arbejde ude hos kunderne.
Vi trækker ikke et eneste kabel, og vi installerer ikke noget selv. Vores opgaver er typisk at levere en funktionsbeskrivelse og sikre, at de bedste og billigste komponenter bliver brugt og at de bliver programmeret korrekt. Det meste af det arbejde kan vi klare fra kontoret, siger Jan de la Motte Jung-Jensen.
Udnytter de nye muligheder optimalt
Netop reduktion af omkostninger er en væsentlig eksistensberettigelse for KNX-Solutions.
Vi har oplevet, at installatører i første omgang har givet en pris på en KNX-opgave, hvor vi bagefter kan reducere regningen til en brøkdel. Det sker typisk, fordi vi kender til de nyeste komponenter og ved præcist, hvor vi skal lægge vores indsats eksempelvis med programmeringen. To næsten identiske touch-skærme kan eksempelvis variere i pris fra 5.000 kroner til 30.000 kroner. Det er én ting. Noget andet er, hvordan man så udnytter komponenternes muligheder. Vi har set touch-paneler til 10.000 kroner, der kun bruges til tænd/sluk-funktion, fortæller Jan de la Motte Jung-Jensen.
Han peger dermed også på, at det optimale for alle parter i en byggesag er, at KNX-Solutions kommer ind så tidligt som muligt for at undgå fejl og sikre den bedst mulige projektering.
Vi laver mange opgaver med fejlsøgning og udbedring af installationer, der ikke er forløbet godt. Det kunne som regel have været undgået, hvis vi havde været med fra starten, mener Thomas Scharbau.
Fast pris på standardopgaver
For at gøre det tydeligt, hvad KNX-Solutions kan levere, arbejder Thomas og Jan med et sæt faste priser på en række standardopgaver til boliger og erhvervsejendomme. Det kan eksempelvis være fire kontorrum med dagslysregulering eller en tre-fireværelseslejlighed. Med de faste priser vil KNX-Solutions gøre automation til en standardvare, som ganske vist kræver specialistviden, men som er tilgængelig for alle.
Også selvom det ikke er en standardopgave, så kan vi i kraft af vores indsigt i komponenterne altid give en fast pris. Det er netop, det som elektrikerne ellers kæmper med, fordi KNX trods alt stadig er en niche, som man ikke har medarbejdere, der arbejder med på fuld tid, siger Thomas Scharbau.
Viden bliver forældet på få måneder
Han ser nogle gange, at elektrikerfirmaerne vælger at satse halvhjertet på KNX og sender medarbejdere på kursus. Typisk sker der det, at der ikke er opgaver nok til at opretholde et højt fagligt niveau, og så bliver deres viden og programmeringsevner forældet i løbet af få måneder.
Når de samarbejder med os i stedet, så har de den fulde ekspertise lige ved hånden. Arbejdsfordelingen er afklaret, og vi har aldrig være ude for, at vi har leveret en løsning, som vores kunder kunne have afleveret billigere selv, siger Jan de la Motte Jung-Jensen.
Læs også: Elektrikere søger KNX-kompetencer i stor stil
KNX-Solutions er inde i en vækstperiode og forventer at vokse med en til to medarbejdere om året de kommende år.
Se mere om KNX-Solutions på www.KNX.dk