Staten beskyldes for sikkerhedssjusk i stort byggeri

Der har flere gange været problemer med sikkerheden på et stort statsstyret byggeri, lyder kritikken fra flere fagfolk. Arbejdstilsynet har givet strakspåbud.

Bygningsstyrelsen er i færd med at opføre en 75 meter høj bygning nær Rigshospitalet, som skal huse forskere i sundhed. Men selvom det er en statslig styrelse, der er bygherre på projektet, har der gentagende gange været problemer med sikkerheden, lyder det fra flere fagfolk. Det skriver avisen.dk.

Læs også: Byggebranchen er farlig for nyansatte

Kritikken af sikkerheden i forbindelse med opførelsen af den såkaldte Mærsk Bygning drejer sig blandt andet om, at håndværkere har været i stor fare for livsfarlige styrt fra lifte, stiger og etager samt været udsat for kræftfremkaldende støv. Desuden kritiseres styrelsen for farligt byggerod på pladsen og for uforsvarligt at flytte materialer hen over hovederne på håndværkerne.

Elektriker og arbejdsmiljø-repræsentant Thomas Pedersen er en af håndværkerne på byggeriet, der kritiserer sikkerhedsforholdene.

”Vi oplever at påpege problemer med sikkerheden igen og igen over for byggeledelsen, og alligevel sker der ingenting. Arbejdet med sikkerheden på denne plads er meget frustrerende”, siger Thomas Pedersen til avisen.dk.

Også Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk El-Forbund København har fulgt med i projektet. Begge organisationer har også kritiseret sikkerheden over for avisen.dk.

Den ringe sikkerhed på byggepladsen indikeres også af Arbejdstilsynets papirer vedrørende byggeriet. I en aktindsigt, som avisen.dk har fået indblik i, fremgår det blandt andet, at Bygningsstyrelsen som bygherre har fået flere strakspåbud.

Projektdirektør Jan Quitzau Rasmussen fra Bygningsstyrelsen erkender, at der har været problemer med sikkerheden:

”Der har tidligere været problemer med, at entreprenører på pladsen ikke har ryddet godt nok op efter sig. Det kan give fare for, at folk snubler over for eksempel kabler eller andre materialer. Det har vi som bygherre taget hånd om ved at sætte ekstra bemanding på til at foretage oprydning”.

Ifølge Arbejdstilsynet er der udstedt tre strakspåbud til Bygningsstyrelsen, der kræver, at der med det samme rettes op på problemer vedrørende sikkerheden. Og Arbejdstilsynet har tilmed givet Bygningsstyrelsen en halvsur gul smiley.

Læs også: Arbejdsulykker sker oftest om tirsdagen

Ifølge Jan Quitzau Rasmussen har Bygningsstyrelsen indgivet en skriftlig klage over to af strakspåbudene fra Arbejdstilsynet og fået medhold i begge. Desuden oplyser han, at styrelsen har taget det tredje påbud vedrørende niveauforskelle på gulve til efterretning og bragt det i orden.

Her kan du se avisen.dk’s indsamlede billeder af sikkerheden på pladsen. 

-SSM

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

02.04.2025Installator.dk

Søgetal til erhvervsuddannelser langt under målsætning

01.04.2025DTU

Sponseret

Ny efteruddannelse på DTU i ESG-styring og -rapportering

01.04.2025Geberit A/S

Sponseret

Geberit får EcoVadis guldmedalje for arbejdet med bæredygtighed

01.04.2025Installator.dk

CBRE åbner afdeling nr. 20 i Fredericia

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup