Stor fiasko for udbuddet af havvindmølleparker
Energistyrelsen havde ikke modtaget et eneste tilbud torsdag, hvor der var frist for at byde på tre havvindmølleparker i Nordsøen. Højere renter, inflation og konkurrence fra udlandet får skylden.
“Det er først og fremmest en fiasko for vores ambitioner med havvind, og det er da alvorligt”.
Sådan kommenterede klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, de manglende bud på at bygge havvind i Danmark overfor TV 2.
Nu vil ministeren gå i dialog med branchen for at finde ud af, hvorfor ingen tilsyneladende ønsker at bygge havvindmølleparker i Danmark.
Men flere af de store energivirksomheder har allerede været på banen. Og det handler om de økonomiske vilkår.
Således fortæller Rasmus Helveg Petersen, der er kommunikationschef i Vattenfall, at selskabet “efter grundige beregninger ikke har kunnet få det til at hænge sammen forretningsmæssigt.”
Ørsteds viceadministrerende direktør og kommerciel direktør, Rasmus Errboe, siger til Finans, at det på nuværende tidspunkt er usikkert at lave en sådan investering.
Green Power Danmark peger også på økonomien.
“En væsentlig forklaring er, at vindmøller er steget i pris på grund af inflationen og de stigende råvarepriser, og at renten nu er væsentligt højere, end den var for få år siden. Det presser økonomien i projekterne,” siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Han peger også på, at konkurrencen fra andre lande er blevet større. Lande som Storbritannien, Polen, Holland er også i gang med udbud af havvindmøller, som ender med bud. Der er vilkårene dog ofte sådan, at staten betaler for nettilslutning, og der er mulighed for statsstøtte.
I Danmark skal energiselskaberne derimod betale staten for at få lov at drive møllerne - og dén forretningsmodel holder tilsyneladende ikke længere.
“Politikerne er nødt til at forholde sig til, at vindmøller ikke er pengetræer. Det er redskaber, som skal gøre os uafhængige af fossil energi og fjendtlige magter,” siger Kristian Jensen.
Udbuddet i Nordsøen var første del af et samlet udbud på 6 GW havvind. De sidste tre GW er udbudt i de indre farvande med budfrist 1. april 2025
-emte