Store besparelser med smart belysning i biografer

Nordisk Films biografer har fået opgraderet belysningen i en række biografsale over hele Sjælland. Målet har været bedre lys med mindre vedligehold og ikke mindst store besparelser på elregningen. Det har blandt andet kunne lade sig gøre ved at udskifte glødepærer med LED-pærer.

I biografen i Lyngby eksempelvis spares der nu 200.000 kroner om året på elregningen takket være ny LED-teknologi. Det forventes, at de LED-pærer, som Nordisk Film Biografer har installeret, har en levetid på 25.000 timer. Foto: Nordisk Film..

Nye LED-pærer i nye armaturer sørger for belysningen i Nordisk Films biografer over det meste af Sjælland. Det er virksomheden Fugmann, der står for den løbende el-service, og dermed også de udskiftninger af glødepærer til LED, som er foregået over de seneste år.

Det har skabt store besparelser. I biografen i Lyngby eksempelvis spares der nu 200.000 kroner om året på elregningen takket være ny LED-teknologi. I den ene biografsal er udgiften til el på årsplan reduceret fra 155.000 kroner til blot 10.000 kroner. Det er blandt andet gjort ved at udskifte henholdsvis 100 watt pærer og 1.500 watt rengøringsspot med LED-pærer, der trækker blot 11 watt.

Læs også: Fugmann fikser brandsikkerheden på DTU

Stort potentiale ved at gå over til LED
”Der er mange forhold at være opmærksom på. I de nye biografer har man naturligvis LED-belysninger fra starten, men i de gamle skal man bygge det ind i en eksisterende biografsal. Det rådgiver vi også om, men Nordisk Film har også selv en stor ekspertise på området”, siger Christian Lønborg, der er projektleder hos Fugmann.

Fugmann har arbejdet sammen med Nordisk Film i mere end 20 år, og udskiftningerne er en del af servicearbejdet, hvor Fugmanns medarbejdere med faste mellemrum besøger biograferne.

LED-teknologien

LED-belysning er på hastig fremmarch i disse år. For blot få år siden var teknologien meget dyr og den havde mange børnesygdomme. Eksempelvis var lyskvaliteten ikke altid på højde med de gamle glødepærer, og holdbarheden var heller ikke noget at skrive hjem om. Det har ændret sig, og der er i dag stort set ikke nogen situationer, hvor LED ikke er glødelampen overlegen.

LED-teknologien vinder blandet andet indpas, fordi EU-Kommissionen for år tilbage vedtog en komplet udfasning af glødepæren frem mod 2016. Sidste del af denne lov træder i kraft september 2016, og den forbyder videre fremstilling af klare halogenpærer i energiklasse C eller derunder. 

”Der er et stort potentiale mange steder i landet. Opgaven hos Nordisk Film er selvfølgelig speciel, fordi lyset spiller en særlig rolle i biografer. Der skal være flere grader af dæmpet lys i forbindelse med forestillingerne og derefter lys til rengøringspersonalet. Biografsalene bruges dagligt, og der er forhold som sikkerhed og blænding, man skal være opmærksom på, men udover det, så kan lignende besparelser også findes mange andre steder”, fortæller Christian Lønborg.

Pærer holder ti gange så længe
Den store besparelse på elregningen i Lyngby følges af endnu en besparelse. Serviceudgifterne bliver nemlig også betydeligt lavere. De gamle glødepærer skulle udskiftes efter i gennemsnit 2.000 timer, men LED-pærer har en forventet levetid på mere end ti gange så længe. Det betyder, at de store stiger skal findes frem langt sjældnere, og nye pærer bliver noget af en sjældenhed. Det forventes, at de LED-pærer, som Nordisk Film Biografer har installeret, har en levetid på 25.000 timer. 

Det er dog ikke kun de store sale, der tegner sig for besparelserne. Ny LED-teknologi er også taget i brug ved Kinopalæet i Lyngby store glasfacade, hvor der reklameres for de nyeste blockbustere. De store filmplakater blev traditionelt belyst af syv store scenespots på hver 500 watt, som brændte for fuld styrke ti timer hvert døgn. Det setup kostede 50.000 kroner om året på elregningen. Desuden skulle pærerne skiftes to gange om året, hvilket krævede to montører.

Fugmann leverer som servicepartner til Nordisk Film Biografer både installation, service, rådgivning og diverse udregninger af eksempelvis tilbagebetalingstid på udskiftninger og nye installationer. 

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Indendørs LED-strømforsyninger

22.01.2025Installator.dk

Nina Høegh Jensen bliver ny administrerende direktør i Energinet Eltransmission

22.01.2025Alcadon ApS

Sponseret

[ENDELIG ER DEN HER!] Alle Jettings fiberblæsemaskiner på én side...

21.01.2025Ecofoss/Green:ID

Sponseret

NYT LED armatur med akustisk optimeret filt og lav blænding

21.01.2025Prysmian Danmark

Sponseret

Prysmian og TechnipFMC underskriver samarbejdsaftale om flydende havvind

21.01.2025Gustav Klauke GmbH

Sponseret

Kan det virkelig gøres så simpelt??

21.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

Elektroniske sikringer til belastningsstrømme op til 20 A

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus